Declararea epidemiei de gripa in Romania, asteptata astazi

Valul urias de viroze face ca astazi, 5 ianuarie, sa fie asteptata o decizie privind declararea epidemiei de gripa in Romania, in contextul in care ministrul Sanatatii Alexandru Rafila afirma cu o zi in urma cu este foarte probabil ca bilantul de joi sa indice a treia saptamana de crestere consecutiva a cazurilor.

Masurile care ar putea fi luate vizeaza unitatile medicale, fiind legate de accesul apartinatorilor, dar si de protectia personalului medical si a pacientilor. De altfel, unele unitati medicale au restrictionat deja vizitele pentru rude.

In functie de situatia de joi se va declara epidemia de gripa. Nu se introduc restrictii, se iau masuri in spitale pentru limitarea vizitelor pentru perioada cat va evolua starea de epidemie. Se vor intensifica masurile pentru protectia personalului medical si a pacientilor, inclusiv masca in interior, screening epidemiologic. Orice persoana care e racita trebuie sa evite se revina in colectivitate pana la disparitia simptomelor. Cel mai important e să fii izolat, sa nu transmiti mai departe infectia respiratorie. Colegii mei au recomandat ca antibioticele sa nu fie utilizate in infectiile virale, iar pacientii sa se prezinte la unitatile de primiri urgente in cazurile medii si grave. Cei cu forme usoare trebuie sa se adreseze medicilor de familie, sa nu aglomereze camerele de urgente”, a declarat Alexandru Rafila.

Potrivit datelor publicate de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului National de Sanatate Publica (INSP), in saptamana 19-25 decembrie (S51/2022) s-au inregistrat, la nivel national, 140.688 de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii), comparativ cu 101.059 cazuri inregistrate in saptamana precedenta si cu 38.322 cazuri inregistrate in aceeasi perioada in 2021.

La Timisoara, o explozie a numarului de cazuri de infectii respiratorii a fost inregistrata inca de dinainte de sarbatori.

Majoritatea oamenilor care au ajuns la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes prezentau stari febrile, dureri de cap, frisoane, secretii nazale abundente, tuse, dureri in gat. 

Medicii recomanda ca la primele semne de boala pacientii sa se adreseze medicului de familie sau Centrelor de Permanenta pentru a incepe cat mai repede tratamentul. Amanarea administrarii de medicamente simptomatice poate duce la o agravare a bolii.

Cele mai multe infectii respiratorii sunt de origine virala si nu necesita antibiotic. Daca, insa, dupa 2-3 zile de administrare de simptomatice nu se observa o imbunatatire a starii de sanatate, ba dimpotriva, de exemplu, observam ca sputa dintr-o culoare albicioasa devine galben-verzuie, inseamna ca avem deja o suprainfectie si in acel moment este necesara administrarea unui antibiotic. Am mai spus-o si o repet de fiecare data: nu trebuie sa facem abuz de antibiotice, nu trebuie sa administram la primele simptome antibiotice, pentru ca riscam sa ajungem la momentul in care nu vom mai putea trata chiar si infectii banale, intrucat organismul nostru va dezvolta o rezistenta. si, atunci cand vom avea o infectie severa, nu o sa mai avem solutii terapeutice”, spune prof. dr. Cristian Oancea – manager Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. cu totul intimplator inainte de boboteaza…