De Mos Nicolae, la casa din Bari a Sfantului Nicolae, intr-o vacanta de poveste

In prag de sarbatori de iarna, Agentia de Turism Ultramarin pregateste o excursie la…casa lui Mos Nicolae! Mai exact, in orasul unde se afla moastele acestui indragit sfant, frumosul Bari.

In perioada 27 – 30 noiembrie, sau intre 4 – 7 decembrie, puteti petrece sarbatorile de Sfantul Andrei sau Mos Nicolae in cochetul orasel italian Bari, acolo unde odihnesc acum linistite o parte din moastele Sfantului Nicolae, aduse din Mira Lichiei (in Turcia de astazi). Se spune ca Sfantul Nicolae s-a aratat in vis unui preot din Bari si i-a spus acestuia ca ar vrea ca osemintele sale  sa ajunga in Bari. In urma acestui vis, s-a organizat o expeditie la Mira, cu scopul aparent de a face negot cu grane, dar cu acela ascuns de a aduce moastele Sfantului la Bari. Expeditia s-a intors victorioasa la Bari, pe 9 mai 1087. De atunci in aceasta zi moastele izvorasc mir care se aduna si se imparte multimii spre tamaduirea bolilor. Biserica Sfantul Nicolae din Bari, unde se afla moastele acestuia, este in acelasi timp caatolica si ortodoxa. Constructia catedralei unde se odihneste Sfantul Niclae a inceput in 1089 si s-a incheiat 110 ani mai tarziu.

bari-italia (1)

Dar Bari este mai mult decat locul unde puteti face un pelerinaj religios chiar in prag de sarbatori de iarna. Orasul – port de pe malul Adriaticii este un loc plin de culoare, forfota si contraste.

In apropierea sa se poate vizita orasul antic Matera,  una dintre primele asezari din Italia. La Matera se afla I Sassi, adica „Bolovanii”. Este de fapt un oras intreg sapat in stanca moale calcaroasa inceput inca din vremurile preistorice. Tot in apropiere se afla Castellana, unde gasim  una din cele mai mari renumite pesteri din Italia – Grotte di Castellana. Pestera include camera La Grave, un urias panteon natural – o camera inalta peste o suta de metri careia i s-a prabusit acoperisul si in care patrunde lumina de afara printr-o fereastra uriasa.

La 60 km de Bari gasim oaselul Alberobello – mica bijuterie cu casute mici vopsite in alb si cu diverse semne pe acoperis, ce par desprinse dintr-un sat de poveste. Tot centrul vechi este plin cu case trullo si a fost transformat in zona turistica, multe din casele vechi fiind acum hoteluri sau magazine de suveniruri. Cel mai mare trullo – Trullo Sovrano, care probabil a apartinut unui localnic mai instarit a fost transformat in muzeu, interiorul fiind amenajat precum in acele vremuri. Catedrala de aici nu putea fi nici ea construita in alt stil decat trullo, avand cupole asemanatoare caselor.

Patru zile intr-o regiune fascinanta, cu zbor direct din Timisoara! Detaliile acestei excursii le gasiti AICI!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.