Universitatea Politehnica Timișoara a găzduit, în zilele de 5-6 mai 2025, cea de-a IV-a Conferință Internațională de Inginerie Integrată (CIE/C2I 2025), multidisciplinară, care a reprezentat un adevărat forum pentru schimbul de informații tehnice de ultimă oră, diseminarea rezultatelor cercetării de înaltă calitate, prezentarea noilor evoluții din domeniu, precum și dezbaterea și conturarea direcțiilor și priorităților viitoare.
CIE/C2I 2025 a reunit 133 de autori din Franța, Germania, Republica Moldova, Serbia și România, oameni de știință din mediul academic, cercetători și doctoranzi pentru a face schimb de experiențe și rezultate ale cercetărilor privind toate aspectele Ingineriei de Fabricație și Ingineriei Industriale, care au prezentat 50 de lucrări, dintre care două în plen și 48 pe secțiuni.
Evenimentul, organizat de Facultatea de Mecanică a UPT, Departamentul de Ingineria Materialelor și Fabricației (IMF), Centrul de Cercetare în Inginerie Integrată (CCII), în parteneriat cu Asociația Universitară de Ingineria Fabricației (AUIF), a avut o temă provocatoare: „Fabricația în Industria 4.0 către 5.0”.
Industria 4.0 se caracterizează prin folosirea unor tehnologii dezvoltate în ultimii 15 ani – Industrial Internet of Things, sisteme cyber-fizice, Big Data, Cloud Computing, fabricație aditivă, realitate augmentată, senzori, roboți autonomi – având ca obiectiv automatizarea avansată a industriei. Nivelul următor, Industria 5.0, pune accent pe inteligența artificială în toate domeniile, dezvoltarea roboților colaborativi (co-boți), a sistemelor de fabricație cognitiv-adaptive, Cognitiv Computing, Blockchain, Digital Twin etc. vizând „umanizarea” proceselor și sustenabilitatea.
În deschiderea conferinței, co-prezidate de prof.univ.dr.ing. George Drăghici și prof.univ.dr.ing. Aurel Tulcan, au adresat salutul lor și mesaje de bun-venit prof.univ.dr.ing. Liviu Marșavina, membru corespondent al Academiei Române, prorector al UPT responsabil cu activitatea de cercetare, și prof.univ.dr.ing. Dragoș Uțu, decanul Facultății de Mecanică a UPT, urmate de prezentările în plen ale celor doi speakeri principali: prof.univ.dr.ing. George Drăghici – Fabricația în Industria 4.0 către 5.0, prof.univ.dr.ing.dr.ec. Stelian Brad, Facultății de Inginerie Industrială și Robotică de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – Proiectare și inovație asistată de inteligența artificială pentru Industria 5.0.
Cele 48 de lucrări prezentate pe secțiuni au abordat o plajă largă de subiecte – Dezvoltare integrată a produsului, Proiectare și fabricație virtuală, Fabricație digitală, Fabricație aditivă, Procese de fabricație, Tehnologii pentru Industria 4.0 / 5.0, Sisteme de fabricație flexibile și inteligente, Măsurare și control inteligent, Planificarea și controlul producției, Managementul producției – și vor fi publicate în revista Acta Technica Napocensis (Seria: Matematică Aplicată, Mecanică și Inginerie), revistă indexată în Web of Science (WoS).