Opinia Timisoarei

De la hartie la lopată. O istorie a stadionului promis. A început construcția primului stadion construit în oraș. (P)

Primarul Dominic Fritz, viceprimarul Cosmin Tabără și președintele lui ASU Poli Timișoara, Costel Pantilimon, au dat, „primele lopeți” la stadionul „Eroii Timișoarei”. Noua arenă a orașului de pe Bega va fi construită în Calea Buziașului. 10.000 de locuri și un cost de 115 milioane de lei. Timp de execuție: 24 de luni.

Timișoara are un stadion, corect. Stadionul Dan Păltinișan care își are porțile închise de prea multă vreme. Deținut de Consiliul Județean Timiș, stadionul se degradează printre hârtii, dosare, studii de fezabilitate și promisiuni.

Până una alta, în spiritul noului stadion de la Timișoara am putea să trecem în revistă promisiunile unui stadion pentru Timișoara. O scurtă istorie de la se va face până la facerea propriu-zisă. 

În 2011 apăreau primele vorbe despre despre un nou stadion, atunci când Consiliul județean a alocat suma de 600.000 lei pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic. Un an mai târziu s-a început campania electorală și candidatul la Primăria Timișoara, Nicolae Robu, nu a ratat ocazia de a împânzi orașul cu afișe care ne arătau un stadion ultramodern. 

2013: proaspăt ales primar al orașului, Nicolae Robu ne spunea: „Nu cred că un stadion trebuie realizat după proiecte mai vechi, cred că pentru a realiza un stadion, în zilele noastre, trebuie să se plece de la un concurs de soluții internațional obligatoriu desfășurat cât mai aproape de momentul construirii stadionului.” Și povestea continuă așa și în 2014 când se promitea organizarea unui concurs internațional pentru proiectarea „noului Dan Păltinișanu”. Din păcate pe finalul aceluiași an, aflăm tot de la domnul Robu că  proiectul a bătut pasul pe loc, dar ne-a mai rămas speranța.

Ce se întâmplă după? Vine anul preelectoral, deci, timișorenii mai primesc o promisiune, de data aceasta un nou super proiect un stadion de 5000 locuri, în imediată apropiere a stadionului CFR. Minunat. Dar ce am primit? Un nou mandat a aceluiași primar cu proiectul stadionului băgat la sertar. 

Și tocmai când credeai că povestea se termină aici, vestea apare:

Am dat ordinul de începere”.

Iată-ne în 2018. De Ziua Internațională a Copilului, Robu a ieșit triumfător în presă: „Am dat ordinul de începere”. Un articol din care aflai abia pe la mijloc că e vorba de, ați ghicit,  un alt studiu de fezabilitate pentru stadion. Totuși de data aceasta proiectul era ceva mai mare, o arenă de 15.000 de locuri. Din păcate, ca și în cazurile precedente, nu știm ce s-a întâmplat cu acel studiu, așa ca stadionul se ascunde din nou în sertarele primăriei, că doar avea nevoie de putere pentru anul electoral ce avea să vină. 

Țineți-vă tare!

Așa ajungem în 2020. Alt an electoral, alt anunț despre stadion. ”Țineți-vă tare! Vă spun ceva despre care nu am vorbit intenționat până acum, nu pentru că mi-a scăpat. Avem contract semnat în urma unei licitații pentru studiul de fezabilitate, pentru construire stadion pe structură metalică strada Calea Buziașului”, spunea Robu cu câteva luni înainte de alegeri.

Culmea,  se vorbea tot despre studiu de fezabilitate, la fel ca și în urmă cu doi ani, doar că de data aceasta aveam și niște sume. Stadion de 15.000 locuri, de categoria UEFA 4, tribune acoperite, costuri de 73.366.993 lei, fără TVA. Ceva bun iasă totuși de aici, pe 11 august, Consiliul local permitea autorităților lansarea licitației pentru proiectare și execuție. Dar totul se oprește din nou. 

Se dă drumul la stadion.

În 2020, Dominic Fritz câștigă Primăria Timișoara, iar în primele 3 luni de mandat dă drumul la stadion. Pe 6 decembrie, noul primar, a inițiat licitația pentru proiectarea stadionului la ieșirea spre Moșnița Nouă, cu modificări precum reducerea capacității la 10.000 de locuri. Se începe din nou documentația. Dar se mai aud voci, mai o firmă, mai o ștampilă, ceea ce ne spune că proiectul nu s-a întors în sertar.

După vreo doi ani, în februarie 2022, se dă drumul la licitație, care e anulată din cauza lipsei de răspunsuri. Atunci, Primăria mai crește prețul, iar la  31 octombrie 2022 proiectul  s-a încheiat cu un preț final de 102.252.657 lei. Câștigătorul, SC Tehnodomus SA, a semnat contractul pe 29 mai 2023. În iunie 2023 autorizația de construire a fost obținută, iar în martie 2024 se începe construcția. În mai puțin de 4 ani, stadionul are loc, proiect, studii și foarte posibil până la final de martie și fundația. 

După toate acestea vedem că PNL și domnul Robu vorbesc bine despre stadioane. De aproape 4 ani, arena „Dan Păltinișanu”, stă în umbra promisiunilor lui Alin Nica. PNL din fruntea Consiliului Județean a reușit, abia în bugetul pe anul 2024 să aloce, atenție, două milioane de lei pentru demolarea stadionului. Suma reprezintă aproape 7% din costul total al demolării, estimat la 29 de milioane de lei.

Din 2012, Nicolae Robu tot flutură proiectele în fața alegătorilor.  În timp ce fostul primar nu doar că nu a fost în stare să construiască un stadion sau să inaugureze lucrările la unul, dar a reușit să distrugă unul: stadionul CFR.

Avem final cu happy-end.

Important este finalul cu happy-end. După multe promisiuni aruncate prin campania electorală, după conferințe de presă în care nu durea pe nimeni să mai pronunțe odata la ceva timp cuvântul stadion, astăzi Timișoara are arena „Eroii Timișoarei”. Un loc care o să găzduiască de la meciuri, la concerte, de la tineri, la bătrâni și poate chiar mari festivaluri. 

Exit mobile version