De la hartie la lopată. O istorie a stadionului promis. A început construcția primului stadion construit în oraș. (P)

Primarul Dominic Fritz, viceprimarul Cosmin Tabără și președintele lui ASU Poli Timișoara, Costel Pantilimon, au dat, „primele lopeți” la stadionul „Eroii Timișoarei”. Noua arenă a orașului de pe Bega va fi construită în Calea Buziașului. 10.000 de locuri și un cost de 115 milioane de lei. Timp de execuție: 24 de luni.

Timișoara are un stadion, corect. Stadionul Dan Păltinișan care își are porțile închise de prea multă vreme. Deținut de Consiliul Județean Timiș, stadionul se degradează printre hârtii, dosare, studii de fezabilitate și promisiuni.

Până una alta, în spiritul noului stadion de la Timișoara am putea să trecem în revistă promisiunile unui stadion pentru Timișoara. O scurtă istorie de la se va face până la facerea propriu-zisă. 

În 2011 apăreau primele vorbe despre despre un nou stadion, atunci când Consiliul județean a alocat suma de 600.000 lei pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic. Un an mai târziu s-a început campania electorală și candidatul la Primăria Timișoara, Nicolae Robu, nu a ratat ocazia de a împânzi orașul cu afișe care ne arătau un stadion ultramodern. 

2013: proaspăt ales primar al orașului, Nicolae Robu ne spunea: „Nu cred că un stadion trebuie realizat după proiecte mai vechi, cred că pentru a realiza un stadion, în zilele noastre, trebuie să se plece de la un concurs de soluții internațional obligatoriu desfășurat cât mai aproape de momentul construirii stadionului.” Și povestea continuă așa și în 2014 când se promitea organizarea unui concurs internațional pentru proiectarea „noului Dan Păltinișanu”. Din păcate pe finalul aceluiași an, aflăm tot de la domnul Robu că  proiectul a bătut pasul pe loc, dar ne-a mai rămas speranța.

Ce se întâmplă după? Vine anul preelectoral, deci, timișorenii mai primesc o promisiune, de data aceasta un nou super proiect un stadion de 5000 locuri, în imediată apropiere a stadionului CFR. Minunat. Dar ce am primit? Un nou mandat a aceluiași primar cu proiectul stadionului băgat la sertar. 

Și tocmai când credeai că povestea se termină aici, vestea apare:

Am dat ordinul de începere”.

Iată-ne în 2018. De Ziua Internațională a Copilului, Robu a ieșit triumfător în presă: „Am dat ordinul de începere”. Un articol din care aflai abia pe la mijloc că e vorba de, ați ghicit,  un alt studiu de fezabilitate pentru stadion. Totuși de data aceasta proiectul era ceva mai mare, o arenă de 15.000 de locuri. Din păcate, ca și în cazurile precedente, nu știm ce s-a întâmplat cu acel studiu, așa ca stadionul se ascunde din nou în sertarele primăriei, că doar avea nevoie de putere pentru anul electoral ce avea să vină. 

Țineți-vă tare!

Așa ajungem în 2020. Alt an electoral, alt anunț despre stadion. ”Țineți-vă tare! Vă spun ceva despre care nu am vorbit intenționat până acum, nu pentru că mi-a scăpat. Avem contract semnat în urma unei licitații pentru studiul de fezabilitate, pentru construire stadion pe structură metalică strada Calea Buziașului”, spunea Robu cu câteva luni înainte de alegeri.

Culmea,  se vorbea tot despre studiu de fezabilitate, la fel ca și în urmă cu doi ani, doar că de data aceasta aveam și niște sume. Stadion de 15.000 locuri, de categoria UEFA 4, tribune acoperite, costuri de 73.366.993 lei, fără TVA. Ceva bun iasă totuși de aici, pe 11 august, Consiliul local permitea autorităților lansarea licitației pentru proiectare și execuție. Dar totul se oprește din nou. 

Se dă drumul la stadion.

În 2020, Dominic Fritz câștigă Primăria Timișoara, iar în primele 3 luni de mandat dă drumul la stadion. Pe 6 decembrie, noul primar, a inițiat licitația pentru proiectarea stadionului la ieșirea spre Moșnița Nouă, cu modificări precum reducerea capacității la 10.000 de locuri. Se începe din nou documentația. Dar se mai aud voci, mai o firmă, mai o ștampilă, ceea ce ne spune că proiectul nu s-a întors în sertar.

După vreo doi ani, în februarie 2022, se dă drumul la licitație, care e anulată din cauza lipsei de răspunsuri. Atunci, Primăria mai crește prețul, iar la  31 octombrie 2022 proiectul  s-a încheiat cu un preț final de 102.252.657 lei. Câștigătorul, SC Tehnodomus SA, a semnat contractul pe 29 mai 2023. În iunie 2023 autorizația de construire a fost obținută, iar în martie 2024 se începe construcția. În mai puțin de 4 ani, stadionul are loc, proiect, studii și foarte posibil până la final de martie și fundația. 

După toate acestea vedem că PNL și domnul Robu vorbesc bine despre stadioane. De aproape 4 ani, arena „Dan Păltinișanu”, stă în umbra promisiunilor lui Alin Nica. PNL din fruntea Consiliului Județean a reușit, abia în bugetul pe anul 2024 să aloce, atenție, două milioane de lei pentru demolarea stadionului. Suma reprezintă aproape 7% din costul total al demolării, estimat la 29 de milioane de lei.

Din 2012, Nicolae Robu tot flutură proiectele în fața alegătorilor.  În timp ce fostul primar nu doar că nu a fost în stare să construiască un stadion sau să inaugureze lucrările la unul, dar a reușit să distrugă unul: stadionul CFR.

Avem final cu happy-end.

Important este finalul cu happy-end. După multe promisiuni aruncate prin campania electorală, după conferințe de presă în care nu durea pe nimeni să mai pronunțe odata la ceva timp cuvântul stadion, astăzi Timișoara are arena „Eroii Timișoarei”. Un loc care o să găzduiască de la meciuri, la concerte, de la tineri, la bătrâni și poate chiar mari festivaluri. 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. „Avem final cu happy-end”

    „Important este finalul cu happy-end”

  2. Cum de v- ati dat seama ca Robu este un mincinos? Mai vrea odată primar!

  3. Un articol corect, care reflecta realitatea din Timisoara din ultimii 12 ani – doi mincinosi – fiecare laudandu-se cu proiectele predecesorului sau fara sa-i recunoasca meritele.

    Foarte bine evidentiate minciunile lui Robu, cat si cele ale lui Fritz.

    • Sincer sa fiu ma bucur ca Robu a tot intins-o cu stadionul si fantana cantatoare cu jocuri de lumini, doua investitii in care nu se merita ingropati banii cetatenilor. Legat de decizia de a construi stadionul in zona respectiva, la 1 km de actualul stadion, nu se poate spune decat ca este absolut ridicola. De ce nu s-a optat pentru renovarea unui teren deja existent cum ar fi cel al CFR? De ce trebuie stadionul sa gazduiasca meciuri de cupe europene cand noi nu avem echipe care sa se califice intr-o astfel de competitie? Probabil ca erau niste bani si trebuiau cheltuiti aiurea dupa care orasul se imprumuta pe unde apuca sa plateasca serviciile de baza. Probabil ca se doreste ca print-o astfel de investitie sa se castige rapid niste voturi dupa care sa fie incetinit ritmul pe masura ce disponibilitatile financiare ale primariei se reduc.

      • Daniel, stadionul este o necesitate pentru un oras de talia Timisoarei.
        Un stadion poate gazdui si concerte, nu doar evenimente sportive, iar in ceea ce priveste sportul, aici se pot desfasura si alte sporturi, precum rugby.
        Faptul ca Timisoara nu are echipe de fotbal, ca Poli se zbate in anonimat, este in special meritul PMT si CJT care nu au sustinut echipa in ultimii 12 ani. Nu au fost capabili sa valorficie nici macar baza sportiva lasata de Iancu, in zona fostelor terenuri Poli 2, 3 si 4.
        Timisoara, dpdv sportiv, e zero barat – nu are rezultate, dar nici infrastructura. Nu reusim sa finalizam o sala polivalenta de 5000 locuri sau un stadion de 10-15mii, in 12 ani – e strigator la cer.
        Clasa politica din zona este de o mizerie incontestabila, indiferent de partid – toti latra cu Poli, pana dupa alegeri – apoi, uita de Poli, uita de sport, in general.
        Eu am remarcat doar faptul ca articolul este cat se poate de onest si de realist, lucru mai rar in cazul presei locale, manevrate din fondurile publice.

        • Exista probleme mai stringente de care ar trebui sa se ocupe primaria inaintea stadionului iar
          locuri pentru evenimente si concerte sunt destule in oras. In schimb primaria a sistat proiecte legate de infrastructura de sanitara din lipsa de fonduri dar a gasit 100M pentru un obiectiv mai putin prioritar.
          Timisoara nu are performante sportive pentru ca pur si simplu cetatenii nu sunt interesati de acest fenomen iar firmele nu se inghesuie sa sponsorizeze echipe. Nu este treaba primariei sa se ocupe de sportul de performanta ci mai degraba ar trebui sa construiasca bazele sportive in cartiere iar daca construieste stadionul respectiv ar trebui sa prezinte un plan de afaceri prin care sa justifice cheltuiala si unul de recuperare a investitiei.

        • Sper ca „jucaria” sa nu se darame!

        • Fritz LGBTQ si Lae Roaba o sa aiba unde juca o miuta…

    • Sper ca „jucaria” sa nu se darame!

    • Exact ce are nevoie orașul Daniele draga ! Cel mai probabil nu ești de aici de loc’nu ai de unde sa ști ce însemna stadionul pt Timișoreni,era singur loc unde toți eram uniți(adică puternici ) sub acele culori,iar peluza sud era prima care ieșea în stradă la proteste …atenție !!! Singura noastră arma este UNITATEA și exact aia au făcut ,au pus pe butuci stadionul,ne au divizat în vezi doamne uni oltean altu indian și tot așa …deci stadionul este cea mai buna alegere pentru noi(Timișoreni)

  4. atentie acest articol este sponsorizat, bravo opiniatimisoarei.ro !

  5. Un stadion foarte util facut cu sacrificarea mijloacelor de transport pentru un intreg cartier, Inca o lucrare inceputa in forta si mai mult ca sigur abandonata dupa distrugerea liniilor de tramvai pentru zeci de ani ca multe altele din oras. De ce nu se termina ceea ce e deja inceput?

  6. Foarte multa vorbarie despre ceva ce nu exista inca. La ora actuala arata ca un ogor arat, daca am vorbi de cate petice de pamant sunt arate in fiecare an, nu ne-ar ajunge o viata. Spor la lucru si reveniti cu stiri cand e ceva de zis!

  7. Un primar adevarat, precum Dominic, se ocupa de toate aspectele sociale care fac parte din viata orasului.

  8. O prostie sa gandesti ca, Timisoara nu are nevoie de infrastru tura sportiva. Daca nu ai asa ceva nici un copil nu va mai fi motivat sa prcatice un sport anume. Si este clar ,in cazul in care Timisoara va avea stadion , vom avea si investitor la echipa. Aici cu asezarea stadionului , poate era ok sa fie facut cel de la CFR , acuma nu stim si acolo ce conditii erau ca nu este terenul primariei. Insa hai sa facem stadionul de 30.000 de locuri sa ajungem la normalitate.