De frica justitiei, Dan Voiculescu si-a dat DEMISIA din Senat. Din nou

Presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, si-a dat demisia din Senat, la doar o saptamana dupa ce depusese juramantul.  Dan Voiculescu isi continua joaca de-a senatorul.

Presedintele fondator al PC a renuntat la functia de senator la doar o saptamana dupa ce depusese juramantul.

Gestul lui Voiculescu apare in conditiile in care procesul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), in care este inculpat va fi reluat in 31 ianuarie de catre inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), care a admis cererea procurorilor anticoruptie de urgentare a judecarii cazului.

Voiculescu, intrebat daca incearca sa scape de ICCJ: Tribunalul nu e Justiție?

La momentul in care a fost sesizata ICCJ, termenul stabilit aleatoriu a fost de 25 aprilie 2013 si a cazut la completul de trei judecatori format din Ioana Bogdan, Cristina Rotaru si Ionut Matei, considerat „completul negru” de la instanta suprema in urma pedepselor aspre pe care le da, scrie realitatea.net.

In conditiile demisiei, ICCJ nu mai are competenta in a-l judeca pe Voiculescu, care nu va mai fi demnitar, dosarul sau urmand sa se intoarca la Tribunal.

Acest dosar s-a intors la inceputul lunii ianuarie 2013 la instanta suprema, dupa ce Tribunalul Bucuresti si-a declinat competenta de solutionare in favoarea ICCJ urmare a faptului ca Dan Voiculescu a castigat un mandat de senator.

In 29 iunie 2012, dupa aproape trei ani de dezbateri in acest caz, instanta suprema a trimis dosarul lui Dan Voiculescu la Tribunalul Bucuresti, intrucat acuzatul demisionase din functia de senator, calitate pe care a recastigat-o in urma alegerilor Legislative din decembrie 2012.

Surse judiciare afirmau, in iunie 2012, ca Voiculescu urmareste sa castige timp pentru a i se prescrie faptele de care este acuzat, motiv pentru care si-a dat demisia din Parlament, pentru ca dosarul sa se intoarca la Tribunalul Bucuresti, iar dupa ce va fi reales senator cazul sa ajunga iar la ICCJ.

Dosar vechi de cinci ani

La inceputul lunii decembrie 2008, presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis in judecata, alaturi de alte 12 persoane, in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare, instanta competenta a judeca fiind atunci Tribunalul Bucuresti.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca privatizarea frauduloasa a ICA ar fi fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.

Dan Voiculescu, actionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA Bucuresti, membru al Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) si al Consiliului de Administratie (CA) al Institutului de Chimie Alimentara, membru al AGA si director general al SC Bioprod SA Bucuresti, este acuzat de „folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite si spalare de bani, ambele in forma continuata”.

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs in urma acestei privatizari se ridica la peste 60 de milioane de euro.
Alaturi de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis in judecata si pe Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantis, Vlad Nicolae Savulescu, Marian Gheorghe Domnisoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene si Flavius Adrian Pop. Toti acestia sunt acuzati de complicitate la stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate fata de cea reala a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar, comisa in actiunea de privatizare in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata.

Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general si membru al AGA si, ulterior, al CA al ICA SA Bucuresti. El este acuzat si de abuz in serviciu contra intereselor publice, precum si de fals in inscrisuri sub semnatura privata.

In 3 martie 2009, Tribunalul Bucuresti si-a declinat competenta de a judeca acest caz, intrucat Voiculescu obtinuse un mandat de senator in urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2008.

Senatorul PC Dan Voiculescu a declarat, duminica, la Realitatea TV, ca sustine o a treia suspendare a presedintelui Traian Basescu si ca nu crede intr-o coabitare a acestuia cu Uniunea Social-Liberala.

Intrebat despre demisia din Parlament, Dan Voiculescu a declarat in aceeasi emisiune: Decizia mea nu e legata in niciun fel de Justitie. Eu am spus ca imunitatea parlamentara nu ar trebui sa fie o piedica in folosirea si functionarea corecta a Justitiei. M-au chemat o singura data la DNA si am trimis avocatul, spunand ca nu am incredere in DNA: E curaj, nu? Justitie e si la Tribunal si la Curtea de Apel si la Curtea de Apel. Judecatorii sunt egali: judeca si decid.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.