Opinia Timisoarei

De ce spala muncitorii pavajul din Piata Libertatii din Timisoara, zilnic? Nu o sa ghicesti raspunsul!

TIMISOARA. Zi de zi, muncitorii care lucreaza la reabilitarea centrului istoric spala pavajul si caramida din Piata Libertatii. Timisorenii au inceput sa-si puna intrebari si chiar sa incerce sa ghiceasca motivul. Unii i-au intrebat direct de ce o fac, iar raspunsul acestora i-a uimit. Am aflat chiar de la primarul Nicolae Robu de ce e nevoie de udarea zilnica a pavajului.

„Ghiciti ce face muncitorul din imagine si de ce face ce face”, s-a intrebat o timisoreanca, pe Facebook, unde a postat o fotografie facuta chiar joi in Piata Libertatii. Raspunsurile nu au intarziat sa apara. Utilizatorii de Facebook care au vazut poza si-au dat cu presupusul.

„Sa schimbe culoarea pietrisului”, „sa fie un loc ideal pentru a se prinde tocurile pantofilor”, „uda pietrele ca sa creasca verdeata”, „scot pietrele mici, dupa alea mari ca sa planteze pomi” – acestea sunt doar cateva dintre raspunsurile timisorenilor.

Valentina Sarosi, cea care a postat fotografia pe reteaua de socializare, a stat si de vorba cu muncitorii. Iar raspunsul este cel putin socant! Dar asta daca ar fi adevaratul motiv.

„In toate rosturile a fost pusa o piatra marunta de o anumita dimensiune… in toata Piata Libertatii. Acum, dupa ce a fost pusa, au ajuns la concluzia ca este prea mare si nu sta intre rosturi. Deci, o scot cu jetul de apa si pun alta mai marunta. In partea dinspre balconul Centrului Militar deja e pusa cea marunta… mai marunta”, a scris timisoreanca, spicuind din cele ce i-au fost povestite de muncitor.

Raspunsul a iscat o sumedenie de reactii. Am incercat sa aflam totusi varianta oficiala de la Primaria Timisoara. Explicatia a venit chiar de la primarul Nicolae Robu, care sustine ca este vorba despre o adevarata tehnologie de rostuire, in niciun caz despre o greseala a muncitorilor.

„Aceasta este tehnologia de rostuire. Trebuie pus pietris in etape succesive. El se pune, se preseaza natural, inclusiv datorita ploilor, apoi se ajunge sa fie aproape pline acele goluri la un moment dat, cum este cazul la noi, suntem in etapa finala. Si atunci, in etapa finala, se imprastie, se da cu furtunul, se mai aseaza pietrisul si implicit se produse o selectie. Adica acele pietricele mai mari ies in mod natural, raman cele care se potrivesc. Aceasta este tehnologia”, a povestit, pentru opiniatimisoarei.ro, primarul Nicolae Robu.

Aceasta operatiune a inceput in urma cu ceva vreme si nu va mai dura foarte mult, sustine edilul. In plus, nu mai este foarte mult de munca in Piata Libertatii. A mai ramas de asezat putin pavaj pe liniile de tramvai, dar si zona cu vestigiile arheologice.

„La sfarsit se da cu niste substante in procedura de sigilare, asa se numeste. Asta se face in final, dupa multe treceri de genul acesta: imprastiere de pietris, udare, apoi iar imprastiere, iar udare. Ei au spus ca pot sa termine acum, in Piata Libertatii, pana se ajunge in zona descoperirilor arheologice nu mai e altceva de facut decat aceasta operatiune de sigiliare. Apoi trebuie sa termine cu pavarea pe liniile de tramvai, mai trebuie puse capacele, si este gata. Piata Libertatii va fi gata in curand”, a explicat Robu pentru optm.ro.

Ramane de vazut cand va incepe cealalta operatiune: de punere in valoare a vestigiilor scoase la iveala de arheologi. Licitatia a fost deja castigata si in curand se va putea trece la treaba.

Exit mobile version