Noutati :

Datoria publica a Primariei Timisoara bate inspre 100 milioane de euro! Printre creditorii Primariei se numara si Luxten si Elba care au de recuperat de la administratia locala aproape 15 milioane de euro

15 octombrie, 2011 - 12:43 PM
Autor: Gheorghe Ilas      
Categorie: ADMINISTRATIE
11

In ciuda unui buget anual de peste 200 de milioane de euro, Primaria Timisoara nu a gasit suficiente resurse pentru dezvoltarea orasului si s-a imprumutat masiv, in ultimii ani, atat de pe piata de capital, cat si de la companii private.

Situatia finantarilor rambursabile contractate de administratia Ciuhandu in ultimii sase ani a fost cuprinsa intr-un bilant intocmit la sfarsitul anului trecut, care a fost trimis Directiei Generale de Trezorerie si Datorie Publica din cadrul Ministerului Finantelor Publice.

Conform situatiei imprumuturilor garantate de Primaria Timisoara in aceasta perioada, datoria publica a municipiului de pe Bega, exigibila pana in 2026, se apropie de 100 milioane de euro.

Cel mai mare imprumut, in valoare de 150 milioane de lei, s-a contractat prin lansarea a cinci emisiuni de obligatiuni. La inceputul anului 2006, conducerea Primariei Timisoara a solicitat Consiliului Local sa aprobe lansarea unei emisiuni de obligatiuni municipale pe piata interna de capital in valoare de 150 milioane de lei, cu o maturitate de maxim 20 de ani, in serii, pentru realizarea obiectivelor de investitii de interes local in Timisoara. Consilierii locali au fost de acord cu aceasta propunere, care reprezenta cea mai mare finantare pe care o municipalitate o atragea de pe piata de capital, si au votat indatorarea orasului cu aproape 15% din bugetul local.

Consider ca lansarea acestei emisiuni de obligatiuni reprezinta un succes pentru administratia locala si un vot de incredere. Acest succes a fost construit pas cu pas, incepand cu finantarile BERD, BEI, BRD, prima emisiune de obligatiuni cu HVB, a doua emisiune de obligatiuni cu Raiffeisen, unde ne-am respectat obligatiile si am adus o noua valoare dezvoltarii Timisoarei. Suntem convinsi ca prin parteneriatul cu grupul BCR-Erste vom reusi sa confirmam o dezvoltare sanatoasa pentru oras. Adresez multumiri speciale consilierului nostru financiar VMB Partners, initiatorul obligatiunilor municipale din Romania dupa 1989, care a structurat aceasta finantare si ne-a aparat in mod profesionist interesele”, spunea primarul Ciuhandu, dupa ce a primit liber la imprumuturi.

Primaria Timisoara, datoare la Luxten si Elba cu aproape 15 milioane de euro

Astfel, prin deciziile CNVM nr. 3357/12.12.2006, nr. 887/07.06.2007, 2551/10.12.2007, nr. 1445/10.06.2008 si nr. 1841/15.09.2006 a fost atrasa de pe piata de capital nu mai putin de 150 milioane de lei, prin emiterea a 1,5 milioane de obligatiuni la pretul de 100 de lei bucata. Obligatiunile au o dobanda de 11,3% pentru primul cupon, iar pentru urmatoarele, dobanda este calculata pe baza mediei dobanzilor interbancare la depozitele la trei luni in lei, plus 0,1 puncte.

Conform bilantului trimis Ministerului Finantelor Publice, municipalitatea timisoreana s-a mai indatorat cu 8.299.500 euro la BRD Sogelease IFN (contract nr. 110/04.06.2010), institutie bancara de la care a mai imprumutat 11.027.263,9 euro in 2005 (contract nr. 3874/01.03.2005), piata de capital, 20 milioane de lei (contract nr.1698/06.06.2005), Reiffeisen Bank – 7.300.000 euro (contract nr. 28/13.04.2006), dar si de la doua companii private.

Este vorba despre Luxten Lighting Company SA, careia Primaria Timisoara trebuie sa-i ramburseze, pana la termenul scadent din octombrie 2015, suma de 22.516.421 lei, plus TV, dar si dobanzile aferente, si Elba SA Timisoara, care a creditat municipalitatea cu suma de 23.047.762 de lei, care trebuie restituiti pana in data de 21.10.2015.

Trebuie mentionat faptul ca datornicul Primaria Timisoara este la zi cu plata ratelor la imprumuturi…Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 11comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Elba si Luxten a imprumutat primaria cu bani! Incredibil ce se intampla in orasul asta, unde Curtea de Conturi doarme cu anumite dosare sub cap

 2. Desi primaria se lauda ca e la zi cu platile, alte credite (precum cele luate de RATT si garantate de primarie) au mari intarzieri la rambursari. Verificati si intrebati. Veti fi surprinsi.

 3. domnu zmeu are dreptate. CURTEA DE CONTURI D O A R M E !
  cum este posibil ca la o asemenea datorie , ciuhandu orza cojocari si consilierii sa doneze din banii publici milioane de euro banditului de iancu de la echipa de fotbal fosta poli ????????????????????

 4. Ciuhandu da bani la Poli si pe de alta parte se indatoreaza.
  Ce nemernic imblanit.O adunatura de hoti

 5. de fiecare data cand inspectorii Curtii de Conturi au descoperit cate ceva la Primarie au primit apartamente din fondul locativ de stat pentru a-si modifica procesele verbale. pana acuma s-a reusit blocarea tuturor problemelor. sa vedem de acum incolo

 6. Dl ROCCo
  Probabil vb de locuinte la legea 112/1995 pe care le-au si cumparat moca !
  Pai asta-i grav pt.ca nu aveau dreptul la asa ceva. este infractiune in toata regula (abuz in serviciu si dare si luare de mita). Oare ce are de zis DNA si Directorul Curtii de Conturi fost ministru si din cate se vb un om corect si cinstit????????
  Dac tot stiti ceva de ce nu puneti pe hartie si sa sesizati organul de urmarire penala.

  • Fă-o tu Păsul-o!

 7. in orasul asta nu o sa autosesizeze niciodata parchetul, dna sau curtea de conturi. stiti de ce? pentru ca toti au primit locuinte de din fondul locativ de stat, toti au beneficiat de favoruri din partea celor de la primarie. chiar si procurorul brasoveanu a primit un apartament de peste 100 mp pe strada Brancoveanu. Verificati

 8. trebuie sa scapam rapid de tyganul imbalnit de la primarie , atfel Timisoara se scufunda

 9. imbecilior, nu e imprumut, sunt credite municiaple. bonduri adica, dar sunteti prea inculti si prea nici macar semidocti ca sa aveti habar de asa ceva:)

 10. imbecilule, cata vreme primaria plateste dobanzi de 15-17% tuturor celor ce-au cumparat obligatiuni, ce se numeste ca a facut? s-a imprumutat de pe piata de capital, semidoctorule in economie 😉