Noutati :

Dascalii fug ca dracul de tamaie de excursiile din Saptamana Altfel la Timisoara. Vezi de ce!

14 martie, 2014 - 09:54 AM
Autor: Dana Constantin      
Categorie: EDUCATIE
4

TIMISOARA. Inainte de vacanta de primavara, mai precis intre 7  si  11 aprilie, elevii se bucura de un orar special. De la vizite in muzee sau excursii prin tara si pana la discutii organizate pe diverse teme, in clasa, modul in care fiecare dascal hotaraste sa organizeze Saptamana Altfel e diferit.

Indicatiile venite de la Ministerul Educatiei, via Inspectoratul Scolar Judetean sunt clare:

 “In cea mai mare parte se mentine tiparul dupa care s-au desfasurat activitatile din cadrul programului Scoala Altfel si in anii anteriori. Exista un ordin de ministru care reglementeaza structura anului scolar 2013-2014 si, totodata, cuprinde prevederile referitoare la saptamana 7 …. 11 aprilie, o saptamana care, in mod normal, este dedicata activitatilor educative, extracuriculare si extrascolare care se desfasoara in cadrul acestui program. In cazul unor activitati care presupun deplasarea copiilor in afara scolii, pe distante mai mari sau mai mici, exista, in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean o procedura pe care colegii nostrii o cunosc si care a fost valabila si in anii scolari anteriori, o procedura valabila pentru deplasare, sunt niste pasi pe care unitatea de invatamant trebuie sa-i parcurga, in legatura cu modul de organizare, cu pregatirea excursiei, in care sunt anuntati parintii iar dumnealor isi exprima acordul ca toti copii sa poata fi deplasati si sa participe la o activitate extracuriculara in afara unitatii de invatamant . In plus, a aparut in acest an  Ordinul ministrului Educatiei Nationale privind aprobarea Conditiilor de organizare a taberelor, excursiilor, expeditiilor si a altor activitati de timp liber in sistemul de invatamant preuniversitar. Este vorba despre ordinul 3.060 din 3 februarie 2014“, spune Aura Danielescu, inspector scolar general adjunct.

Unii dascali prefera sa ramana in clase cu copiii, chiar si in Saptamana Altfel. Nu sunt prea incantati de ideea unor excursii, chiar daca parintii fac presiuni ca micutii sa se bucure de iesiri in afara scolii.

Scandalul spagilor la dascali reduce numarul excursiilor pentru copii in Saptamana Altfel. Invatatoarele se tem sa adune bani!

“Este o responsabilitate mare. Daca nu vin cu mine doi, trei parinti sau bunici e greu sa stapanesti o clasa intreaga in locuri publice, unde astia mici se raspandesc ca potarnichile. Daca se intampla ceva, ma faceti vedeta la televizor, nu? Si tot eu o sa fiu de vina ca n-am stat in clasa. Asa ca mai bine stau din start … mai recapitulam, mai facem ceva concursuri, lucru manual….”, a spus o invatatoare de la o scoala generala din Timisoara.

“Nu vom merge in excursie. Nu pot sa prevad cum o sa fie vremea si anul trecut ne-a prins o ploaie torentiala pe coclauri. Mi-au racit mai multi copii, unul a facut si pneumonie, au fost foc si para parintii, nu mai vreau sa risc … Prin oras, da. La expozitii, un spectacol, ceva vizite…. Poate era bine sa fie saptamana asta in programa mai spre vara, cand e vreme buna” , a adaugat alta.

Pe de alta parte, multi dascali se tem, pur si simplu, sa mai organizeze excursii. Scandalurile legate de banii pretinsi de profesori in diverse scoli din tara au zguduit in asa hal sistemul de invatamant, incat multi diriginti si invatatori nu mai vor sa aiba de-a face cu adunarea unor fonduri. Iar cum excursiile inseamana implicit bani, prefera sa renunte la ele.

„Nu vedeti cate scandaluri sunt? Sarim acum dintr-o extrema la alta. Gestul profesoarei care a cerut bani de cadouri este foarte condamnabil, dar de aici si pana la a te teme sa mai aduni bani pentru o excursie, sau sa nu mai faci serbari de 8 martie … mi se pare exagerat. In clasa mea sunt parinti ok, care sunt dispusi sa sutina astfel de activitati, pentru ca stiu ca li se justifica fiecare banut cheltuit, dar niciodata nu poti sa fi sigur de ce se intampla, asa ca mai bine am renuntat. Ca mine mai sunt multi alti colegi …”,  spune pentru opiniatimisoarei.ro o invatoare.

Pentru ca elevii sa nu-i petreaca saptamana altfel in clasa, exista si alte solutii. De exemplu, colaborarea cu institutiile de invatmant superior din Timisoara.

Cu o propunere interesanta vine, de exemplu, Universitatea Politehnica din Timisoara:

Centrul „ExperimentariumTm”  din cadrul Universitatii Politehnica din Timisoara îşi propune să facă ştiinţa mai vizibilă, mai palpabilă şi mai accesibilă prin modalitatea de învăţare sintetizată prin deviza „experimentează tu însuţi”. Instrumentele şi experienţele alese permit participanţilor să devină exploratori activi, sporind încrederea în capacitatea proprie de a înţelege cum funcţionează universul înconjurător. Modalitatea de experimentare în acest centru valorifică aspecte importante ale comportamentului uman, prin activităţi de tip ludic şi distractiv. Laboratorul dispune de cca 100 de experimente din diverse domenii ale fizicii si tehnicii. Vizitatorii pot experimenta cum actioneaza legile ciocnirii sau miscarea de precesie, pot vizualiza unde mecanice stationare sau efecte ale curgerii fluidelor,  se pot convinge de efectele curentului electric, pot intelege cum se compun culorile pe ecranul televizorului, se pot deplasa pe o perna de aer etc. Vizitele la „ExperimentariumTm” ale claselor de elevi, îndrumate de profesorii lor, pot constitui suport pentru activitatea didactică , dar si prezentarea ofertei educationale a Universitatii sau vizitarea laboratoarelor din facultati.

Un alt exemplu il constituie Facultatea de Arte din cadrul Universitatii de Vest, unde se organizeaza ateliere – de modelaj in lut sau tesatorie – iar elevii se pot bucura de frumusetea creatilor realizate chiar de ei.

In general, pentru elevii din Timis cele mai simple optiuni sunt spectacolele din Timisoara, vizitele la Muzeul de Arta sau la Gradina Zoologica sau chiar la locurile de munca ale unor parinti, diverse ateliere organizate in perioada respectiva.

In imprejurimi se pot face excursii la Recas, Herneacova, Bazos, Padurea Verde. Mult apreciate de copii se dovedesc insa excursiile in locuri putin mai indepartate de casa, de exemplu la fabrica de jucarii din Arad, rezervatia de zimbri de la Hateg, la Castelul din Hunedoara, cetatea Devei, Sarmisegetuza  sau chiar peste granita, la gradinile zoologice din Belgrad sau Szeged. In cazul excursiilor in afara tarii, lucrurile sunt putin mai complicate, din cauza formalitatilor care trebuie indeplinite pentru ca micutii sa poata trece frontiera neinsotiti de parinti.

Conform Ministerului Educatiei: “Programul ”Să știi mai multe, să fii mai bun!” se desfășoară în perioada 7- 11 aprilie 2014 şi constă în derularea, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, într-o săptămână din al doilea semestru şcolar, a unui orar special format doar din activităţi cu caracter non-formal. Programul își propune implicarea, deopotrivă, a elevilor și a dascălilor, în activități extracurriculare și extrașcolare, interesante, care să le valorizeze talentele, preocupările extra-şcolare şi competenţele în domenii cât mai diverse şi interesante. “ se arata intr-un comunicat postat pe site-ul institutiei.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 4comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Titlu mai penibil n-ai gasit?

  2. Doamna ziarista cuvantul nostri intotdeauna sescrie cu un singur i. Cred ca ati facut gramatica in saptamana….altfel! Halal ziar cu astfel de ziaristi!

    • Ionut,insasi fraza ta face competitie cu frazele ziaristei.

  3. Pai stiu si eu! Daca dascalii se tem pentru ca sunt luati ca fiind spagari si pentru o floare, in schimb, noi parintii, am vrea ce este mai bun pentru copii, dar nu asa. Ce inseamna oare, pentru copii, o excursie? MAi nimic. Dar adaca in timpul asta, ar invata cate ceva, conform programei scolare, ar fi si ei mai relaxati, ar parcurge programa in mai multe saptamani, ca si asa e extrem de incarcata cu notiuni inutile si ar merge, vara, cu noi, in concediu, asa cum trebuie. Si apoi, ar trebui ca si programa aia sa fie revizuita. Era vorba ca ii mai scapam pe cei mici de a invata lucruri care nu se aplica nicaieri. La ce le trebuie lor, oare atata istorie, scrisa dupa mintea fiecaruia, altfel,sau atat d emulta matematica, ca nu mai vad, bietii copii, utilitatea acestei stiinte. SI la romana, citesti cateva carti prin programa scolara, dar nu cu zecile. Mai actualizati, fratilor, programele alea! AU ramas tot asa de incarcate si inutile, ca pe vremea lui Ceausescu. MAi scapati de economia politica si socialismul ala inutil, mai incercati sa adaptati programele pe partea cu aplicabilitate directa. E prea multa matematica care nu se aplica nici in fizica nici in chimie. Ati infiintat asa-zisa educatie tehnologica. De ce? SUnt notiuni, acolo care se pot invata si se invata chiar, la fizica. Introduceti iar instruirea practica, sa stie copiii sa mai si coase, sa faca o mancare, sa faca lucruri practice. Ce? Nu m ai gasiti maistri instructori? Inainte erau croitorese sau bucatarese care faceau astfel de ore. Si copiii stiau macar sa-si coase un nasture si sa faca o mancare.