Noutati :

Dascalii fara caracter, dati afara din invatamant? Un timisean va elabora un cod de etica in educatie!

6 martie, 2012 - 12:28 PM
Autor: Miodrag Hojda      
Categorie: EDUCATIE
5

TIMISOARA. Primul presedinte al Consiliului National de Etica din cadrul Ministerului Educatiei este timiseanul Cosmin Gheorghe, directorul Colegiului Tehnic „V. Braniste” din Lugoj. El nu doreste profesori cu o moralitate indoielnica in invatamant!

Noutate la nivelul Ministerului Educatiei, Consiliul National de Etica s-a intrunit prima data la mijlocul lunii februarie, cand si-a ales structura de conducere. Cosmin Gheorghe, directorul Colegiului Tehnic „V. Braniste” din Lugoj, a fost ales in fruntea acestui Consiliu cu 30 de voturi din 37.

Pana la 1 septembrie vom avea elaborat un Cod de Eticaal dascalului. Eu sunt de parere da profesorul este sursa moralitatii in scoala si in comunitate”, a precizat timiseanul. El sustine ca vor exista norme foarte exacte care vor trasa limitele pe care un cadru didactic nu le poate depasi moral. Daca acest lucru se va intampla, atunci va fi tras la raspundere de colegii din cancelarie! Se poate ajunge, sustine acesta, pana la eliminarea profesorului din sistem.

Cancelaria reactioneaza la cazurile imorale. Codul de etica va stabili principiile, normele, dar si mecanismele de constrangere prin care profesorii pot fi trasi la raspundere daca au gresit”, ne-a spus presedintele Consiliului National de Etica.

El a adagat ca un cadru didactic ce face lucruri imorale poate fi sanctionat de consiliul de administratie al unitatii de invatamant cu scaderea calificativului la final de an scolar, de la Foarte Bine la Bine sau Satisfacator. Consecinta? Profesorul nu poate sa solicite gradatie de merit, sa se inscrie pentru obtinerea unui grad didactic superior pentru o anumita perioada de ani s.a.

La nivelul judetului Timis a fost constituita deja o comisie de etica. Aceasta reprezinta o noutate, ea fiind introdusa odata cu noua lege a educatiei, de indata ce metodologiile au fost elaborate. Comisia verifica situatiile in care dascalii au luat parte la actiuni care i-au pus intr-o situatie imorala si se autosesizeaza daca nimeni nu face o plangere impotriva profesorului.

Pana sa se ajunga acolo, ce inseamna o situatie imorala, care sunt responsabilitatile dascalului, ale elevilor si ale parintilor ori cum pot interveni colegii de concelarie, toate vor fi introduse in Codul de Etica, ce va fi facut public si supus spre o dezbatere la nivel national in vara acestui an.

Cosmin Gheorghe a fost ales in fruntea sonsiliului national pentru o perioada de 4 ani. „Nu veti vedea un puseu de moralitate in scoli de la 1 septembrie, nu se intampla peste noapte. Moralitatea se instituie in timp”, a conchis acesta.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 5comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Pe cand si ceva ce ii apara pe profesori de nesimtirea elevilor si a parintilor acestora.Poate se gandeste cineva ca vom ajunge o societate cu copii analfabeti , care vor ingrosa randurile delicventei juvenile.

  2. Imi pare tare rau de directorasul asta din Lugoj si de la minister. Am senzatia ca habar n-are de ce va sa fie, de ce este un adevarat DASCAL. Sa mai citeasca cate ceva din istoria invatamantului romanesc, despre legile si cutumele lui. Trebuie sa fii lipsit de caracter ca sa nu-ti dai seama ca, atunci cand esti un tanar imberb, biet absolvent de dupa 1989, nu te poti erija in Dumnezeul care trimite legi poporului din invatamantul asta mult hulit si injurat !

  3. Nu exista un regulament scolar cu mijloace coercitive reale care sa oblige elevii sa se tina de scoala ,asta ne trebuie, nu cretinisme ca acesta. Scoala e la pamant, elevii invata si vin la scoala numai daca au chef, si tembelii de ingrijesc de codul prefesorului, dupa ce a dat funeriu ultima lovitura scolii romanesti. Mi-e greata dee Cat de retarzi mintal putem fi.

  4. Cand apare codul elevului, stimate tampit ?

  5. Corpul profesoral a fost cea mai curata categorie sociala, cea mai cinstita breasla si cea mai supusa. Dupa ce cohorte de politicieni cu minte de animal au distrus scoala, s-au mai adaptat si dascalii. Cu ei trebuie inceput ?????????? Nu cu societatea romaneasca putreda DIN TEMELII ??????
    Cu boul ala imputit de funeriu care a dat scoala peste cap nu vreti sa incepem ? Cu elevii care se pisa pe tine nu vreti sa incepem ?
    HAI JET domnule braniste!