Dascalii de la Colegiului Tehnic Energetic Regele Ferdinand I din Timisoara, la specializare in Lisabona

“PRIN ERASMUS+, COMPETENTE PENTRU UN VIITOR MAI BUN!” a creat oportunitatea pentru derularea programului de mobilitate pentru STAFF VET– profesori, in scop educational, la Lisabona, respectiv fluxul 3 al proiectului. Participantii, 5 cadre didactice de la Colegiul Tehnic Energetic „Regele Ferdinand I”, Timisoara, aria curriculara tehnologii, domeniul electric, s-au intors recent din Portugalia, unde au au participat la activitati de job shadowing/observare timp de doua saptamâni, in perioada 18.09-29.09.2017. Activitatile au fost organizate de CINEL- Centro de Formação Profissional da Indústria Electrónica, Energia, Telecomunicações e Tecnologias da Informação din Portugalia.

Scopul mobilitatii este imbunatatirea competentelor personalului din Educatie si Formare Profesionala prin activitati de observare in institutii de predare/formare din alta tara pentru folosirea noilor tehnologii si metodelor de predare actuale in pregatirea profesionala a elevilor in vederea cresterii performantelor si capacitatii de insertie pe piata muncii a acestora.

Prin activitatile desfasurate, cadrele didactice au dobindit cunostinte despre metode moderne folosite in predarea disciplinelor tehnice, metode cooperative centrate pe elev si bunele practici din alte sisteme de formare, abilitati si competente de a utiliza metode noi si mijloace inovative de predare prin alternarea activitatilor bazate pe efortul individual (documentare, observatie, lucrul individual) cu munca in echipa sau perechi, cu resurse educationale (documentatie tehnica, software educational) necesare pentru a eficientiza predarea culturii de specialitate.

Personalul didactic a obtinut prin job shadowing si vizite tehnice in diferite institutii cunostinte (know-how) noi despre echipamente si tehnologii actuale in domeniul electric, in special in domeniul sistemelor de energii alternative (sistemul CellCube, BMS-Smart Building System,) dar si despre utilizarea IT in predare, predare colaborativa, proiectare didactica folosind metode moderne.

In plan personal si social, dascalii au dobandit abilitati de comunicare in limba engleza, de lucru in echipa multiculturala, si-au imbunatatit atitudiniea fata de formarea continua. in plus, vizitele si excursiile de weekend la obiective reprezentative pentru istoria si cultura poporului portughez, au permis participantilor sa cunoasca oameni, locuri, obiceiuri, contribuind la imbunatatirea competentelor lingvistice si interculturale„, a transmis profesor Daminescu Titarela, coordonator proiect.

Cele cinci cadre didactice care au beneficit de formare intr-un context international sunt profesorii Cristian Coste, Titarela Daminescu, Mariana Farcas, Luminita Filip si Georgetta Tripa.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.