Noutati :

Dascali in strada, la Timisoara. Care sunt nemultumirile

26 aprilie, 2018 - 05:12 PM
Autor: Carla Chiu      
Categorie: EDUCATIE
0

TIMISOARA. Dascalii picheteaza vineri, la pranz, sediul Prefecturii Timis.

CITESTE SI: Sedinta de urgenta la Primaria Timisoara pentru certificatele verzi de 3,5 milioane de euro ale Colterm. Pericolul falimentului nu a trecut

Nemultumirile care scot o parte din dascali in strada sunt legate de salarii, intrucat creste ‘costul per elev’ stabilit de o hotarare de Guvern de la finele anului trecut.

Sindicalistii spun ca, in unele scoli din Timisoara si judet, numarul de elevi la clasa nu reprezinta nici macar jumatate din cel prevazut de lege, iar in aceste conditii, vor fi afectate considerabil veniturile finale ale dascalilor.

‘Nemultumirile sunt multe, insa cea mai importanta este aceea cu costul standard per elev, acordat la judetul Timis, care are niste specificitati. In sensul ca avem invatamant pentru minoritatile nationale in 7 limbi, ceea ce face ca sa nu putem respecta acel numar de elevi prevazut de lege de 25 la clasa, pot fi 12 pot fi 10, chiar si mai putini. De asemenea, avem invatamant vocational destul de important, cum avem de exemplu liceele si scolile de muzica din judet, mai avem diferite scoli speciale cum le spunem noi, avem 9 asemenea scoli, unde avem 2, 3, 4, 5, 6 elevi la clasa pentru ca e vorba de handicapuri diferite, ori toate acestea fac sa fie un deficit bugetar pentru plata salariilor de aproximativ 24 de milioane de lei, ori masurile pe care le-a luat Inspectoaratul Scolar, bineinteles la solicitarea ministerului, sunt o serie de solicitari si cereri cu care noi nu suntem de acord. E vorba de prevederile legale care nu se respecta, e vorba de cele 2 ore la profesori cu gradul didactic cu vechime peste 25 de ani respectiv au 16 ore conform legii si li se cere sa predea 18 ore. E vorba si de directoarele de gradinite, personalul, nedidactic, la care se va umbla probabil mai mult’, a declarat, pentru opininiatimisoarei.ro, Virgil Popescu, liderul sindicatului Spiru Haret filiala Timis.

Finantarea de baza a unei unitati de invatamant preuniversitar rezulta din multiplicarea costului standard per elev/prescolar cu coeficienti specifici unitatii de invatamant preuniversitar si cu numarul de elevi.

Costul standard per elev/prescolar se aplica pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizatiile si alte drepturi salariale in bani, stabilite prin lege, precum si contributiile aferente acestora.

Pichetarile vor incepe vineri la ora 12.00, in fata sediului Prefecturii Timis. Sunt asteptati peste 100 de sindicalisti.

CITESTE SI: Pune tunurile pe firmele de constructii care au lucrat la drumurile judetene din Timis pe care au aparut gropi. Decizia presedintelui CJT Calin Dobra Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...