Noutati :

Danila Prepeleac ii asteapta pe micutii spectatori la ultima premiera a stagiunii, la Teatrul pentru Copii si Tineret Merlin din Timisoara

19 iunie, 2019 - 07:27 AM
Autor: Redactie      
Categorie: CULTURA
0

TIMISOARA. Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” împlinește în acest an 70 de ani de activitate. Mândră de legătura pe care reușește să o stabilească și să o păstreze cu fiecare nouă generație de copii, instituția timișoreană adaugă la repertoriul curent încă un nou spectacol după un titlu extrem de cunoscut în literatura română pentru copii. Astfel, premiera spectacolului „Dănilă Prepeleac” aduce o bucurie tuturor celor care îndrăgesc poveștile marelui nostru povestitor, Ion Creangă, atât de ingenios în limbajul folosit, povești dintre care foarte multe au prins viață pe micuța scenă de la „Merlin”.

Au trecut 17 ani de la ultimul spectacol cu același titlu, montat pe scena teatrului de regizoarea Alina Hiristea și iată că, la finalul acestei stagiuni 2018-2019, regizorul artistic Traian Șoimu, aflat la prima colaborare cu teatrul de animație, vine cu o propunere inedită, un pariu teatral pe care sperăm să-l câștige în fața publicului. Este vorba de un spectacol nonverbal, o provocare în adevăratul sens al cuvântului, date fiind implicațiile filosofice ale textului.

Am imaginat spectacolul ca un mecanism viu, pornind de la premisa că o păpușă/marionetă/jucărie poate prinde viață prin simpla intenție creatoare a celui care o mânuiește. De aici s-a născut  întrebarea în ce măsură un obiect inanimat, dar mânuit (deci acționat prin impuls creator), poate primi conștiință de sine și ce consecințe poate avea acest fapt asupra universului creat”, ne lămurește regizorul spectacolului.

În lumea lui Traian Șoimu, mânuitorii sunt la rândul lor niște păpuși, supuși aceluiași angrenaj și acelorași dileme morale. În această lume Binele și Răul coexistă într-o armonie teleologică, iar banul primează în virtutea unui sistem pe care noi, oamenii, l-am creat. Păpușarii-păpuși capătă și ei conștiință, observă, reflectă și se revoltă împotriva mecanismului aparent de nezdruncinat. Alegerea este simplă și o putem realiza în orice moment, pentru a ne elibera: frică sau iubire. Pentru Dănilă, oscilația este între bani și menirea divină (care ajunge să i se releve tocmai din cauza lipsei banilor).

Scenografia spectacolului și sculptura extrem de frumoasă a păpușilor și a elementelor de décor este realizată de Fehervari Zsolt, muzica foarte inspirată de compozitorul Daniel Simion, iar ca asistentă de regie o regăsim pe Corina Dohanici. Din distribuție fac parte: Cristian Brătoiu, Octavia Petrișor, Luana Uncruțiu și Raluca Grumăzescu. Premiera va avea loc duminică, 23 iunie 2019, la ora 11:00, când copiii mai mari de 7 ani pot urmări, timp de 65 de minute, peripețiile lui Dănilă PrepeleacInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...