Dan Voiculescu ar putea fi exclus din USL?

La 5 ani de la verdictul dat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), dosarul lui Dan Voiculescu „Felix” se apropie de decizia finala, care va fi luata in 3 martie. Daca va primi un verdict final de colaborator cu Securitatea, Dan Voiculescu ar putea fi exclus din alianta opozitiei.

In 7 august 2006, CNSAS a stabilit ca liderul PC a facut politie politica. Decizia a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, dar, pe 5 februarie 2010, instanta a stabilit ca Dan Voiculescu a facut politie politica. Mergand mai departe pe linia contestatiilor, omul de afaceri s-a adresat inaltei Curti de Casatie si Justitie. Dupa o amanare de 2 saptamani, instanta urmeaza sa se pronunte definitiv, pe 3 martie. Practic, acesta poate fi capatul drumului pentru omul politic Dan Voiculescu.

In cadrul USL, Dan Voiculescu ar deveni, astfel, un adevarat calcai al lui Achile in special pentru Crin Antonescu si pentru liberali. Publicul liberal a inghitit cu greu oricum apropierea de PC, si ii va fi si mai greu sa tolereze existenta in USL a unui colaborator dovedit cu Securitatea. PSD-ul lui Victor Ponta s-a disociat oricum de fostul lider PC, dar pentru noii parteneri – liberalii, decizia ar putea fi ceva mai greu de luat.

Conform surselor noastre din USL, se ia in calcul foarte serios ca, dupa 3 martie, daca decizia justitiei va confirma colaborarea cu Securitatea, sa fie exclus Dan Voiculescu. Dat fiind ca Dan Voiculescu nu detine o functie executiva in cadrul USL si nici in cadrul PC, o astfel de hotarare nu ar genera complicatii tehnice prea mari. Dimpotriva, in plan imagologic, ar demonstra ca USL este o constructie care nu se agata de trecut si care vrea sa nu fie atacabila cu astfel de probleme.

Pana in prezent, niciun lider politic important care a primit decizie de colaborare cu fosta Securitate nu si-a mai continuat cariera politica la varf. Exemplul Monei Musca, membra a PNL, care a fost nevoita sa se retraga, este chiar elocvent.

Intrebat la semnarea aliantiei PNL-PC daca nu este deranjat de trecutul de colaborator al Securitatii al lui Dan Voiculescu, Antonescu a raspuns ca il deranjeaza mai putin decat cel al lui Basescu.

„Cred ca a venit vremea sa nu ne mai jucam cu fictiuni, sa nu mai luam de bune toate povestile pe care fie domnul Lazaroiu, fie domnul Cristian Preda, fie alti filozofi ai dreptei, cu ghilimele, ni le povestesc. Eu inteleg ca domnului Cristian Preda, de pilda, sau domnului Valeriu Stoica le vine usor sa se ocupe la nesfarsit de povestea de la CNSAS a domnului Voiculescu in conditiile in care nu au avut curaj sa sufle o vorbulita impotriva colaboratorului Securitatii Traian Basescu si a altor securisti, ofiteri cu acte in regula din jurul lui. Dar eu nu cred ca sunt condamnat, eu sau altcineva din PNL, sa ramanem prizonierii acestei logici”, a spus Crin Antonescu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...