Daca vor fi multi infectati, ii vom trata acasa. Autoritatile se pregatesc pentru scenariul 2 al epidemiei

Virusul COVID-19 se transmite in doua moduri, respectiv prin contact cu picaturile pe care le elimina un bolnav in timpul tusei sau stranutului, sau prin contact cu suprafata infectata, reaminteste profesorul doctor Alexandru Rafila, seful catedrei de microbiologie a Universitatii de Medicina din Bucuresti.

Acesta spune ca si persoanele cu un sistem imunitar foarte bun pot suferi, in urma infectarii, leziuni pulmonare. In acest moment, pacientii cu COVID-19 sunt tratati cu medicamente simptomatice, iar cei cu forme grave de infectie au nevoie de oxigen, iar ceilalti necesita suport respirator.

Noi, din punct de vedere imun, suntem descoperiti in fata acestui virus. Uneori sistemul imunitar foarte bun nu te protejeaza de leziunile care pot apara la nivel pulmonar. La persoane adulte pot aparea din cauza unei reactii imune forme foarte brutale”, a afirmat profesorul doctor Alexandru Rafila de la Societatea Romana de Microbiologie, la o Antena3.

Acesta a explicat mai putin expusi riscului sunt copiii, in timp ce riscul de contractare a COVID-19 este mai mare la adulti.

Din punctul meu de vedere problema majora pe care o avem aici este sa reusim sa protejam persoanele varstnice din aceasta tara„, a mai spus Rafila.

Acesta a aratat ca mortalitatea la COVID – 19 inregistrata in Italia este mult mai mare decat cea inregistrata in cazurile de gripa.

Alexandru Rafila a explicat ca asimptomatici sunt putin peste 1 la suta dintre cei infectati, in timp ce aproximativ 80 la suta sunt cazuri considerate usoare sau medii. Dintre formele grave, sunt 15% care au nevoie de oxigen si restul pacientilor au nevoie de suport respirator.

Cei care mor in Italia sunt cei care nu au avut loc la ventilator”, a spus Rafila.

Acesta a explicat, de asemenea, ca in cazurile medii durata bolii este de pana la doua saptamani, iar in cazurile grave este intre trei si sase saptamani.

In masura in care o sa avem multe cazuri, formele usoare le tratam la domiciliu, facem acelasi lucru pentru gripa. (..) ii tratam simptomatic: medicatie care scade febra, antiinflamatorii, substante care te ajuta putin sa respiri. Nu exista tratament”, a mai spus Alexandru Rafila.

Mai multe AICI.

Noi masuri vor fi luate de Comitetul pentru Situatii de Urgenta miercuri, pentru a limita raspandirea virusului.

Cele 4 scenarii făcute de autorități:

Scenariul 1 presupune existența de la 1 la 25 de cazuri de imbolnavire.
Scenariul 2 presupune existența de la 26 la 100 de cazuri de imbolnavire
Scenariul 3 presupune existența de la 101 la 2.000 de cazuri de imbolnăvire
Scenariul 4 presupune existența a peste 2000 de cazuri de imbolnavire

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Etichete