Daca nu ti-ai asigurat casa, poti primi o amenda de pana la 500 de lei!

Proprietarii care nu si-au asigurat locuintele pana la 15 ianuarie 2011, fie printr-o polita obligatorie, fie printr-una facultativa, pot fi sanctionati de autoritatile locale cu amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei, a declarat Marius Bulugea, directorul general al PAID.

Asigurarea facultativa trebuie sa acopere cele trei riscuri incluse in polita obligatorie (cutremur, inundatii si alunecari de teren) si in limita sumei asigurate prevazute in aceasta, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro, in functie de tipul locuintei.

Esti obligat sa te asiguri sau nu?

„Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor este in vigoare si produce efecte. O informare de presa a Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), difuzata in data de 15 decembrie 2010, anunta ca termenul limita pana la care trebuie incheiata polita obligatorie, fara a risca amenzi, a fost decalat de la 15 ianuarie 2011 la 15 iulie 2011. Acest comunicat nu are valoare juridica, pentru ca nu este sustinut de o modificare legislativa”, a spus Bulugea.

MAI a anuntat, in 15 decembrie 2010, ca proprietarii de locuinte sunt obligati sa incheie asigurarea de locuinta la un an de la inceperea emiterii politelor, respectiv 15 iulie 2010.

Opinia lui Bulugea este sustinuta si de directorul Directiei Juridice a Comisiei de Supravegere a Asigurarilor (CSA), Marinela Nemes, care spus ca informarea MAI nu are valoare juridica si nu poate modifica o lege. Ea este si membru in Consiliul de administratie al PAID.

„Foarte multi proprietari au inteles, in urma anuntului MAI, preluat de mass-media, ca nu mai sunt obligati sa isi incheie o polita obligatorie. Lucrurile nu stau asa”, a spus Bulugea.

Cati romani au incheiat asigurare

Potrivit datelor PAID, in intervalul 15 iulie-29 septembrie 2010, ritmul de subscriere al politelor de asigurare obligatorie a locuintelor s-a mentinut la sub 2.000 de polite/zi. Pana la sfarsitul anului trecut, ritmul de subscriere s-a inscris pe un trend ascendent, cu un varf de 14.000 de contracte/zi, consemnat la mijlocul lunii noiembrie 2010.

„In ianuarie 2011, ritmul s-a diminuat semnificativ, ajungand in februarie la sub 400 polite/zi, in urma comunicatului transmis de Ministerul Adminstratiei si Internelor (MAI) in decembrie 2010, in care se anunta ca termenul limita pana la care proprietarii de locuinte vor trebui sa incheie polite de asigurare obligatorie a locuintelor este 15 iulie 2011”, a spus Bulugea.

El a adaugat ca, potrivit informatiilor pe care le are, primarii nu au aplicat, pana in prezent, amenzi proprietarilor care nu si-au asigurat locuintele.

Nu te asiguri, nu esti despagubit

Pe langa amenda, proprietarii care nu isi asigura locuintele nu beneficiaza, in cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite prin Legea 260/2008 – cutremur, alunecare de teren si inundatie, de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuintelor.

Cat platesti pentru o asigurare de locuinta

Legislatia obliga proprietarii de imobile sa incheie o polita de asigurare, prima fiind diferentiata in functie de tipul de locuinta (A sau B), intre 10 si 20 de euro. Valoarea asigurata a unei locuinte este situata intre 10.000 si 20.000 de euro.

Potrivit Legii 260/2008, tipul A de locuinta este o constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic, iar tipul B este o constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Primele polite de asigurare obligatorie a locuintei au fost emise incepand cu 15 iulie 2010 si acopera riscul de cutremur, inundatie si alunecare de teren.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.