Daca la Cluj nu e loc, merge si la Timisoara. De ce se tine in capitala Banatului Festivalul Catalan? Iata programul!

TIMISOARA.Cel mai mare si mai impresionant festival catalan din afara Spaniei”, ajuns la cea de-a 27-a editie, se desfasoara anul acesta la Timisoara, dupa ce in trecut s-a tinut in orase precum Amsterdam, Paris, Cracovia, Verona sau Budapesta. De ce Timisoara si nu alt oras din Romania?

Desi autoritatile locale se mandresc nevoie mare ca spaniolii au ales Timisoara pentru festivalul APLEC Internacional, se pare ca a fost o intamplare ca editia de anul acesta a manifestarii sa aiba loc la noi.

Era programat in Cluj-Napoca, insa primaria de acolo a refuzat sa-l gazduiasca, motivand ca are alte festivaluri programate exact  in aceasta perioada.

„Festivalul trebuia sa se duca la Cluj-Napoca, dar se pare ca Primaria Cluj avea alte festivaluri prevazute pentru vara aceasta si nu era posibil. Asta este foarte normal, trebuie sa stabilesti un festival cu mai mult timp inainte. Sunt convins ca Primaria Cluj ar fi dorit sa aiba si festivalul APLEC, dar n-a fost posibil. Se poate sa fie in viitor, a fost o coincidenta sa vina la Timisoara”, a declarat, pentru opiniatimisoarei.ro, Jose Miguel Vinals, consul onorific al Regatului Spaniei la Timisoara.

Pe de alta parte, viceprimarul Timisoarei, Dan Diaconu, este de parere ca orasul nostru a fost ales pentru ca este un centru cultral deosebit de important. „Cred ca alegerea Timisoarei se bazeaza pe considerente de infrastructura culturala, de deschidere a administratiei spre astfel de evenimente si poate pentru mixul unic multicultural pe care acest oras il are de secole”, a precizat Diaconu.

Giganti, turnuri umane, jocuri cu foc si o parada impresionanta

Peste 500 de artisti catalani vor face spectacol in centrul orasului, alaturi de grupuri din Romania. Vom avea parade cu giganti, jocuri cu foc, turnuri umane, dar si o parada impresionanta in care este pus in valoare folclorul catalan.

CITESTE SI: Festivalul Catalan de la Timisoara blocheaza mai multe strazi! Peste 500 de spanioli vor face spectacol. Vezi programul si unde se inchide traficul!

„Timisoara este o mica Europa in Europa, este punctul cel mai potrivit pentru un festival care doreste sa duca in strainatate, in afara Cataloniei si a Spaniei, cultura folclorica catalana. Niciodata nu s-a vorbit atat de mult despre Timisoara si Romania in Spania ca acum, intr-un mod mult mai pozitiv. Au fost sute de articole scrise, vin si jurnalisti in zilele astea… vin si oameni politici. Scopul nostru este sa strangem legaturile intre Barcelona si Timisoara, suntem convinsi ca vom reusi”, a mai spus Jose Miguel Vinals.

Timisorenii vor putea invata tot ce doresc despre cultura catalanilor, in cadrul celor 3 zile de festival fiind programate fel de fel de ateliere. Unul dintre cele mai importante momente este programat sambata, la ora 17:30, cand are loc parada catalana.

„Este foarte greu de spus care este cel mai important moment. Vor fi trei zile cu mai multe momente foarte frumoase, eu as spune ca in fiecare zi, cel mai important moment incepe la ora 19:00 in Piata Victoriei, cu exceptia zilei de sambata, cand la 17:30 vom avea parada in centrul orasului. Va fi fantastica si foarte frumoasa”, a tinut sa precizeze consulul spaniol.

CITESTE SI: Festivalul Catalan da peste cap circulatia mijloacelor de transport in comun. Ce modificari face RATT?

Un alt moment important este programat duminica, incepand cu ora 11:00, la Biserica Millennium din zona Traian. Un preot renumit din Barcelona va oficia o slujba in limba catalana si va dona Timisoarei o replica a statuii Fecioarei de Montserrat.

Iata intreg programul!

Joi, 7 august:

Galeria Helios
14:00 – Vernisajul Expozitiei Musica de Festa – Muzica de sarbatoare, apartinand Muzeului Etnografic din Barcelona, expozitie deschisa pana in 10 august

Sala Baroca a Muzeului de Arta din Timisoara
20:00 – Concert muzica baroca din Caralonia, muzica secolului XVIII – Grupurile Quartet Segle XVIII si Dansa Barroca

Vineri, 8 august:

Parcul Rozelor
10:00 Sardanas – hore catalane. Grupurile Cobla Jovenívola d’Agramunt , Sol Ixen, Sa Palomera si Xàldiga

Iulius Mall
15:00 – 16:30 Dans cu bastoane si muzica traditionala catalana. Grupurile Bastoners de l’Esbart Cabirol de Sils si Sacaires de Tarragona

Platoul din fata stadionului Dan Paltinisanu
17:00 – 18:00 Constructii umane – Falcons. Grupul Falcons de Barcelona

Parcul Botanic
17:00 – 18:00 Constructii umane – Falcons. Grupul Falcons de Piera

Piata Victoriei – Str. Marasesti – Str. Alba Iulia
18:00 – 19:00 Spectacol itinerant. Grupurile Colla de Geganters de Cervera si Colla de Geganters de Ribes de Freser

Piata Victoriei
19:00 – 23:00 Eveniment principal: Spectacolul Cerul si Marea in Catalonia Arcana Apei – Grupurile: Sacaires de Tarragona, Grup d’havaneres, Boira, Esbart Maragall, La Cobla Volta el Mon, Gegants de l’Agrupació, Gegants de Cervera, Gegants de Ribes de Freses, Gegants de Montblanc , Gegants de Roses, Falcons de Barcelona, Falcons de de Piera, Ansablului Timisul
Arcana Aerului – Grupurile: Ministrers del Sabre, Cobla Volta el Mon, Boira, Peregrinii, Ansamblul Timisul, Bastoners de Sils, Gegants de l’Agrupació, Nans de Roda i Sil, Xàldiga, Sol Ixent si Sa Palomera
Demonstratii de rom flambat
Reprezentatie finala – Grupul Ball de Diables de Mataró

Sambata, 9 august:

Piata Victoriei
11:00 – 13:00 Ateliere de cultura populara catalana si scrabble: cursuri de dans Sardana -hora catalana, cursuri de Falcons – constructii umane, scrabble multicultural, poze cu capetele gigant. Grupurile Gegants i Mulassa de Montblanc, Gegants de Ribes, Esbart Cabirol si Capgrosos dela fundació de la Roda

11:00 – 18:00 Pregatirea elementelor imaginare – Expunerea elementelor de recuzita, giganti capete uriase, draci, etc.

11:30-12:30 Sardanas – hore catalane si Constructii umane. Grupurile Cobla Volta el Mon si Falcons de Piera

Piata Victoriei
17:30 – 19:00 Parada. Toate grupurile participante la festival
Traseu: Strada Marasesti colt cu Gheorghe Dima – Piata Victoriei – Modex – Bulevardul 20 Decembrie 1989 – Bulevardul CD Loga – Bulevardul Regele Ferdinand – Piata Regia Maria – Bulevardul Republicii – Piata Victoriei (in fata Operei)

19:00 – 23:00 Eveniment principal: Spectacolul Pamantul si Focul in Catalonia
Arcana Pamantului – Grupurile: Cobla Jovenívola d’Agramunt, Sol Ixent , Sa Palomera, Xàldiga, Esbart Cabirol, Esbart Maragall, Amics dels Gegansts i Mulasseta de Montblanc, Falcons de Piera, Gegants de Ribes, Capgrosos de la Roda, Gegants de Roses, Falcons de Barcelona, Ansamblul Timisul, Gegants de Cervera, Ball de Diables de Mataró, Gegants de l’Agrupació de colles geganteres de Catalunya.
Arcana Focului – Grupurile: Ministrers del Sabre, Quartet Segle XVIII, Dansa Barroca, Grup d’Havaneres Boira, Peregrinii, Diables de Matarío i el Basilisc

Duminica, 10 august:

Piata Victoriei
11:00 – 13:00 Ateliere de cultura populara catalana si scrabble: cursuri de dans Sardana – hora catalana, cursuri de Falcons – constructii umane, scrabble multicultural, poze cu capetele gigant. Grupurile Gegants de Cervera, Gegants l’Agrupació si Diables de Mataró

11:00 – 18:00 Pregatirea elementelor imaginare – Expunerea elementelor de recuzita: giganti capete uriase, draci, etc.

11:30 – 12:30 Sardanas – hore catalane si Constructii umane. Grupurile Cobla Jovenivola d’Agramunt si Falcons de Barcelona

Gradina de Vara a Filarmonicii Banatul Timisoara
18:00 – 20:00 Concert de muzica din Catalonia. Grupurile Volta el Mon si Jovenívola d’Agramunt
Gradina de Vara a Filarmonicii Banatul Timisoara

20:00 – 20:45 Parada si fanfara catalana. Cu implicarea tuturor grupurilor muzicale participante

Piata Victoriei
20:45 – 23:00 Eveniment principal: Spectacolul Nebunia Elementelor. Toate grupurile participante la festival.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...