Noutati :

Da, se sarbatoreste si in Romania. 9 DECEMBRIE e Ziua Internationala Anticoruptie

9 decembrie, 2015 - 12:02 PM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: SOCIAL
0

Lupta impotriva coruptiei este sarbatorita astazi la nivel international, iar Romania a aderat la conventia care stabileste acest lucru in urma cu 11 ani. Ofiterii Serviciului Judetean Anticoruptie desfasoara astazi diferite actiuni prin care este sabrbatorita aceasta zi.

Conventia Organizatiei Natiunilor Unite impotriva Coruptiei a stabilit in urma cu 11 ani data de 9 decembrie ca fiind Ziua Internationala Anticoruptie.

Semnata de Romania la data de 9 decembrie 2003, la Merida, in Mexic, si ratificata prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Conventia Organizatiei Natiunilor Unite impotriva Coruptiei este primul tratat cu vocatie universala in domeniul combaterii coruptiei. De asemenea, declaratia Primei Conferinte Anuale si a Adunarii Generale a Asociatiei Internationale a Autoritatilor Anticoruptie, sustinuta la 22-26 octombrie 2006, la Beijing, indeamna autoritatile competente sa aplice prevederile relevante ale Conventiei pentru a stabili si intari sistemul de lupta impotriva coruptiei, precum si incurajarea statelor semnatare cu privire la celebrarea Zilei Internationale Anticoruptie.

Data de 9 decembrie, declarata de Organizatia Natiunilor Unite, Ziua Internationala Anticoruptie, reprezinta un prilej pentru a ne aminti ca trebuie sa ne asumam batalia pentru prevenirea si combaterea coruptiei la nivel individual. O societate curata nu poate deveni realitate fara asumarea principiilor etice, a transparentei si a responsabilitatii propriilor actiuni. Sunt valorile asupra carora ar trebui noi, fiecare individ in parte, sa veghem vigilenti.

Coruptia reprezinta una dintre cele mai serioase amenintari la adresa statului de drept in cadrul societatii contemporane, subminand institutiile si valorile democratice, atentand la ordinea sociala si capacitatea statului de a asigura drepturi si libertati egale cetatenilor sai. Altfel spus, coruptia ne afecteaza pe toti si slabeste respectul pentru lege. Tocmai de aceea este nevoie de un efort comun pentru prevenirea si combaterea practicilor corupte.
Cu ocazia zilei de 9 decembrie Directia Generala Anticoruptie a realizat un spot de promovare realizat pentru marcarea Zilei Internaționale Anticorupție – 9 decembrie, spot care a fost prezentat cu ocazia activitatilor desfasurate de ofiterii de prevenire din cadrul Serviciului Judetean Anticoruptie Timis.

Directia Generala Anticoruptie, prin Serviciul Judetean Anticoruptie Timis, doreste atragerea cetatenilor si a functionarilor onesti in lupta cu acest flagel sens in care, pe data de 9 decembrie a dat curs solicitarii conducerii Penitenciarului Timisoara de a sustine o sedinta de informare anticoruptie cu personalul din subordine.

De asemenea, la solicitarea Asociatiei Studentilor de la Facultatea de Stiinte Politice, Filozofie si Stiinte ale Comunicarii (ASPFC) din Timisoara s-a participat la o conferinta in randul studentilor UVT, pe tema luptei impotriva coruptiei, eveniment ce are sloganul „Fii independet. Fii incoruptibil”, o prima initiativa care se doreste a fi urmata, pe viitor, de implicarea studentilor in desfasurarea unor activitati de prevenire in randul elevilor din licee.

In vederea realizarii unei comunicari eficiente intre lucratorii institutiei noastre si cetatenii care doresc sa sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de coruptie de catre personalul Ministerului Afacerilor Interne, amintim acestora Linia Verde Anticoruptie – 0800.806.806, ce poate fi apelata gratuit din orice retea de telefonie mobila sau fixa. Pot fi sesizate faptele de coruptie si la numarul de telefon 0256.220.330, apartinand Serviciului Judetean Anticoruptie Timis, precum si la adresa de e-mail [email protected]

Sursa foto: gazetadesudest.roInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...