Cutremur in after school! In Timis, regulile de organizare se schimba complet. Cum sunt afectati elevii?

TIMISOARA. Programul „Scoala dupa scoala” , care functioneaza in majoritatea unitatilor de invatamant din judetul Timis, va fi schimbat complet.

Dascalii care ii ajuta pe copii sa-si faca temele dupa ore si ii supravegehaza nu vor mai putea fi persoane fizice autorizate, ci vor fi platiti cu ora, in functie de mai multe criterii, printre  care vechimea in invatamant si gradul didactic. De aici decurg o serie de alte schimbari, de exemplu limitarea numarului de copii care pot ramane la after-school in grija unei singure invataoare.


Reprezentantii Inspectoratului Scolar Timis au verificat deja modul in care se desfasoara programul after – school in mai multe unitati de invatamant din Timisoara. Asa au ajuns la concluzia ca aproape fiecare scoala are propriile reguli dupa care se ghideaza in organizarea lui. Cum programul se desfasoara conform prevederilor clare ale unui ordin al Ministerului Invatamantului, se prefigureaza schimbari majore.

Astfel, dascalii care sunt implicati in desfasurarea lui nu vor mai putea avea calitatea de persoane fizice autorizate iar scolile nu vor mai putea inchiria salile de clasa pentru after – school. Unitatile de invatamant trebuie sa fie organizatori ai programului, caz in care invatatorii vor fi platiti cu ora. Numarul maxim de elevi care sunt supravegheati si ajutati la teme de un singur dascal, dupa ore, va fi de maxim 10 … 12 copii. Ceilalti vor putea fi inscrisi, eventual, la after – school la un alt invatator, idee deloc agreata de parinti.

„Vor fi probleme si nemultumiri. Parintii trebuie insa sa inteleaga ca prevederile sunt clare. La urma, urmei este chiar benefic pentru un elev sa invete dupa orele de curs cu un alt dascal, pentru ca asa micutii vor fi pregatiti sa faca fata provocarii de la inceputul gimnaziului cand oricum vor avea mai multi profesori si nu doar o invatatoare sau invatator.” a declarat Aura Danielescu, inspectror scolar general.

La ora actuala, taxele percepute pentru after – school in unitatile de invatamant din Timisoara difera de la o scoala la alta, ajungand uneori la sume destul de mari, in jur de 500  de lei pe luna pentru un elev. Reprezentantii Inspectoratului Scolar  au dat ca exemplu pozitiv Scoala Generala nr. 16, unde programul se desfasoara conform regulilor, iar suma platita lunar de un parinte se ridica la cel mult 200 pe luna, de elev.

Si chiar daca ordinul de ministru dupa care functiona programul are prevederi clare, multe scoli s-au folosit de o Hotarare a Consiliului Local Timisoara prin care clasele puteau fi inchiriate „ocazional”, lucru care nu va mai fi permis.

Pe de alta parte, multi parinti sunt nemultumiti de reformarea sistemului after school.

Parintii considera ca nu este firesc sa se imparta clasele in grupe de cate 12 copii in conditiile in care, spre exemplu, exista clase cu 35 de elevi multe cu  peste 20. Pe ce criterii se va face impartirea? Alfabetic? Dupa preferintele cadrelor didactice? Dupa preferintele parintilor? Fiecare cadru didactic isi are stilul sau de lucru cu elevii si in mod cert se va ajunge la neintelegeri. Daca elevii si cadrele didactice pot sa-si desfasoare cele 4 ore normale in formatie de 35, de ce in Programul Scoala dupa Scoala trebuie aplicat formatul de maxim 12? Cu atat mai mult cu cat din cele 4 ore de after school una va fi alocata servirii mesei, una de destindere si doua de rezolvare a temelor, adica doar doua ore vor sta in banci „, se arata intr-un memoriu trimis Ministrului Educatiei.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar sustin insa ca nu exista cale de intoarcere si ca toate grupele de after school se vor alinia regulamentului impus de minister cel tarziu incepand cu data de 1 ianuaire 2015.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. A Somesan spune:

    Era un lucru bun si acum, din cauza vesnicilor nemultumiri ale unor parinti si a invidiei altor dascali se distruge. Vom fi obligati de sistem sa ne luam copiii si sa-i ducem la un after school privat, unde sa platim sume de doua ori mai mari si unde nu conteaza cati copii sunt. Doamnele invatatoare nu vor fi interesate sa organizeze after school, atata vreme cat va lipsi motivarea. In loc sa stea copilul la scoala cu colegii lui, sa invete cu doamna lui si sa-si faca temele impreuna cu colegii, va trebui sa ii pun cheia in buzunar si sa vina acasa, singur, sa stea singur pana venim noi de la lucru, sau sa angajez o femeie, care sa-l ia de la scoala si sa stea cu el acasa, pentru ca bineinteles after scool-urile din scoli in conditiile astea vor disparea si pentru cele private nu am 800 sau 1000 de lei pe luna. Sunt foarte dezamagita de Inspectoratului Scolar Timis. Mama unui copil de la clasa pregatitoare, care are ghinionul sa invete la o scoala din Timis

  2. parinte a doi elevi spune:

    E usor sa vii si sa pui reguli de organizare cand tu inspectorat le oferi copiilor: clase cu banci de pe timpul ,,raposatului”,table pe care aproape nu se mai poate scrie, scaune rupte pe care copii abia mai pot sta de frica sa nu-si agate hainutele…ca sa nu mai vorbim de starea peretilor si a parchetului nerefacut de cand scoala.Pe banii parintilor s-au cumparat banci si scaune,table,s-au renovat clase iar acum sant trimisi la… plimbare.Din tot acest scandal ,in loc sa vina cu solutii radicale ,inspectoratul sau mai marii acestui judet ar trebui sa ia hotarari in folosul copiilor si al parintilor care au investit in clasele celor mici.De ce nu se tine cont si de parerea parintilor care le-au oferit elevilor conditii optime pt.studiu…Asteptam solutii care sa multumeasca in primul rand eleviii…