Curtea Internationala de Justitie de la Haga cere Rusiei sa opreasca imediat razboiul din Ucraina

Curtea Internationala de Justitie a anuntat decizia in procesul deschis de de Kiev, care a cerut celui mai inalt tribunal al ONU sa dispuna Moscovei incetarea ofensivei in Ucraina.

CITESTE SI: Cutremur de 7,3 grade in Japonia, in apropiere de Fukushima. A fost emisa si o alerta de tsunami. Video 

Federatia Rusa trebuie sa suspende imediat operatiunile militare pe care le-a început la 24 februarie 2022 pe teritoriul ucrainean”, a transmis Joan Donoghue, judecatoarea presedinta a Curtii.

Judecatorii au mai stabilit ca Rusia trebuie sa se asigure ca alte forte aflate sub controlul sau, ori sprijinite de Moscova nu vor continua ceea ce Vladimir Putin a denumit „operatiunea militara”, scrie digi24.ro.

Ucraina a acuzat Rusia de incalcarea Conventiei din 1948 privind genocidul si a cerut Curtii sa ordone incetarea imediata a ostilitatilor. Totodata, Ucraina a mai cerut judecatorilor sa decida ca nu exista o justificare legala pentru invazie.

Rusia a boicotat audierile la 7 martie si 8 martie. Insa, intr-un document scris, Moscova a respins competenta curtii cu privire la speta prezentata de Ucraina

Deşi verdictele Curtii Internationale de Justitie au caracter obligatoriu şi nu exista posibilitatea unui recurs, instanta de la Haga nu are puteri executive care sa-i permita sa le puna efectiv în aplicare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...