Curtea Constitutionala respinge sesizarile legate de Ordonanta 13

Curtea Constitutionala a respins, miercuri, cu majoritate de voturi sesizarile depuse de presedintele CSM si de presedintele Klaus Iohannis cu privire la ordonanta de urgenta 13/2017.

CITESTE SI: Sunt de la SMURD, fratele dvs a fost ranit dupa un cutremur si trebuie adus cu elicopterul acasa! Ce a urmat dupa acest anunt devastator intr-o familie din Banat 

CCR a judecat astazi cele doua sesizari care vizau aparitia unor conflicte constitutionale intre puterile statului din cauza modului in care a fost adoptata OUG13. Joi, CCR va judeca si sesizarea depusa de Avocatul Poporului cu privire la continutul controversatei ordonante de urgenta.

Anuntul referitor la respingerea celor doua sesizari a fost facut de presedintele CCR, Valer Dorneanu, care a precizat ca magistratii Curtii au apreciat ca „nu orice conflict dintre autoritati imbraca conditia unui conflict juridic de natura constitutionala„, ci doar acele conflicte in care o parte isi aroga puteri sau competente din sfera celeilalte autoritati sau cand o autoritate isi declina competenta sau refuza sa isi indeplineasca rolul.

In situatia de fapt noi am constatat ca nu exista un asemenea conflict, nici intre autoritatea judecatoreasca si guvern, nici intre Parlament si Guvern„, a subliniat Valer Dorneanu.

Presedintele CCR a dat mai multe explicatii, precizand, printre altele faptul ca abrogarea OUG13 nu putea opri procesul constitutional in derulare, motiv pentru care sesizarile au fost totusi dezbatute, cu toate ca guvernul a abrogat ordonanta inca de duminica.

Abrogarea unui act normativ nu poate opri mersul procesual constitutional„, a punctat presedintele CCR.

Pe de alta parte, Valer Dorneanu a apreciat ca este dreptul Guvernului sa aprecieze oportunitatea de a adopta o ordonanta de urgenta, iar al Parlamentului sa o adopte sau sa o respinga ulterior.

Adaug un lucru. Cele doua parti, autoritatea judecatoreasca si autoritatea legislativa, au compentente diferite. Autoritatea legiuitoare da legile in baza careia autoritatea judecatoreasca are dreptul de a judeca (…) Ca atare, nici puterea legiuitoare nu trebuie sa se amestece in activitatea de judecata a justitiei, nici justitia nu are competenta legala sa judece legile„, a punctat Valer Dorneanu.

Intrebat cum s-a votat in cazul celor doua sesizari, presedintele CCR a raspuns: „In ambele cazuri decizia de respingere a fost luata cu majoritate de voturi, e o chestiune interna„.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.