Noutati :

Curtea Constitutionala ii da dreptate premierului Ponta. A declarat constitutionala Legea retrocedarilor

10 mai, 2013 - 06:51 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
0

Legea retrocedarilor este constitutionala. CCR a respins contestatia PDL in cazul Legii privind despagubirile pentru imobile nationalizate pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament.

Contestatia luata vineri in discutie de judecatorii constitutionali a fost depusa de PDL la Curtea Constitutionala in 22 aprilie.

Potrivit vicepresedintelui PDL Liviu Negoita, din punct de vedere procedural, la asumarea raspunderii Guvernului s-ar fi incalcat decizia 1431 din 2010 a Curtii Constitutionale, care precizeaza ca angajarea raspunderii Guvernului este neconstitutionala daca un proiect pe aceeasi tema se afla in proces de legiferare. El a precizat ca PDL a depus in 2010 un proiect pe aceasta tema care se afla in dezbatere parlamentara la Senat si Guvernul a ignorat acest lucru „si a venit peste aceasta procedura si si-a asumat raspunderea”.

Negoita mai sustinuse ca este incalcata si decizia 1557 din 2009 a Curtii Constitutionale, care precizeaza ca transformarea Guvernului, prin asumarea de raspundere, in autoritate legiuitoare concurenta Parlamentului incalca articolul 1 alineat 4 si articolul 61 alineat 1 din Constitutie.

Legea restituirii proprietatilor incalca articolul 15 alineat 2 din Constitutie si Comisia Nationala constituita prin aceasta lege se substituie justitiei, a mai aratat Negoita. El a explicat ca deciziile irevocabile ale Consiliilor Locale date in temeiul Legii 10 din 2001 pot fi atacate doar la instantele de contencios administrativ, iar Comisia Nationala constituita in temeiul legii de restituire poate invalida in mod ilegal decizia irevocabila ale Consiliilor Locale.

El a mai apreciat ca dreptul la proprietate este ingradit prin prevederea potrivit careia cel care va dobandi proprietatea este obligat sa-i mentina destinatia timp de 10 ani.

Citeste mai mult!Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...