Curtea Constitutionala a decis: propunerea de revizuire inaintata de Traian Basescu e neconstitutionala!

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca mai multe articole din proiectul de revizuire a Constitutiei nu sunt constitutionale. Unul dintre aceste articole se refera la eliminarea mentiunii care prevedea prezumptia licita a dobandirii averii.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, in urma analizarii textului proiectului de revizuire a Constitutiei, ca exista articole care contin elemente de neconstitutionalitate, unul dintre ele fiind cel referitor la caracter licit al averii, au declarat oficial ai Curtii.

Este vorba despre articolul 44 din proiectul de revizuire a Constitutiei, alin.8, potrivit caruia fiecare cetatean va fi obligat sa dovedeasca faptul ca averea a fost dobandita in mod legal.

Astfel, in privinta dreptului la proprietate privata, articolul 44 se modifica la aliantul (8), astfel incat acesta prevede in continuare ca „averea dobandita licit nu poate fi confiscata”. in schimb, se elimina mentiunea actuala, care spune: „caracterul licit al dobandirii se prezuma”.

Alta prevedere neconstitutionala e cea privind imunitatea parlamentara si cea legata de componenta CSM.

Judecatorii constitutionali au considerat ca sunt incalcate drepturi fundamentale in ce priveste Consiliul Superior al Magistraturii, unde proiectul de revizuire a Constitutiei prevede ca in CSM sa fie alesi mai multi reprezentanti ai societatii civile si ca presedintele Consiliului poate proveni din randul acesteia. Numirea unei persoane care nu este judecator sau procuror la conducerea CSM incalca drepturi constitutionale, in opinia CC.

Au fost verificate toate articolele din proiectul de revizuie a Constitutiei peste sapte ore.

CCR a reluat, vineri dimineata, dezbaterile pe proiectul de revizuire a Constitutiei inaintat de seful statului, Traian Basescu, dupa ce, joi seara, discutiile se oprisera la articolul 61, privind Parlamentul unicameral, a declarat presedintele CCR, Augustin Zegrean.

Potrivit Legii 47/1992, privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale a Romaniei, „inainte de sesizarea Parlamentului pentru initierea procedurii legislative de revizuire a Constitutiei, proiectul de lege sau propunerea legislativa, insotita de avizul Consiliului Legislativ, se depune la Curtea Constitutionala, care este obligata ca, in termen de 10 zile, sa se pronunte asupra respectarii dispozitiilor constitutionale privind revizuirea”.

Traian Basescu a declarat, pe 1 iunie, ca estimeaza ca va trimite noul proiect de Constitutie Parlamentului undeva intre 20 si 30 iunie, si a afirmat ca este dispus sa mearga sa prezinte Legislativului textul in a treia decada a lunii iunie.

seful statului a spus ca, din punctul sau de vedere, modificarile nu sunt foarte complicate si a estimat ca va obtine repede avizele de la Consiliul Legislativ si CCR.

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) critica, la 15 iunie, proiectul de revizuire a Constitutiei propus de Traian Basescu, specificand ca, desi puterea judecatoreasca nu este indicata ca o componenta a puterilor in stat, proiectele Guvernului si Presedintiei de revizuire a Consitutiei ii aduc grave ingradiri, transformand independenta intr-un simplu termen sinonim cu subordonarea si controlul politic.

AMR amintea, la acea data, ca, potrivit art. 150 din Constitutie, revizuirea Constitutiei poate fi initiata de Presedintele Romaniei doar in urma propunerii Guvernului, ceea ce inseamna ca propunerea de revizuire are ca autor Guvernul, si nu Presedintia Romaniei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. nu toate ideile presedintelui sunt din cele mai inspirate,dar mi se pare ilogic sa judeci corectitudinea unei legi tocmai prin prisma legii vechi care se doreste a fi schimbata