Curatenia in vami continua. Descinderi la Vama Albita

UPDATE: 15 poliţişti de forntieră ridicaţi de la Vama Albiţa au primit ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore. Ei vor fi prezentaţi judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

Poliţiştii şi procurorii au descins, luni dimineaţă, în vama Albiţa din judeţul Vaslui, activitatea fiind blocată timp de aproape 2 ore. Birourile vameşilor precum şi toate maşinile care se aflau în punctul vamal au fost percheziţionate. În plus, procurorii DNA au descins şi la casele unor poliţişti care lucrează în Vama Albiţa. 53 de vameşi şi poliţişti de frontieră au fost ridicaţi de lucrătorii DNA şi duşi la audieri.

Surse din cadrul anchetei susţin că vameşii şi poliţiştii de la Albiţa erau supravegheaţi de câteva luni. La acest caz, susţin sursele, au lucrat poliţişti sub acoperire. De asemenea, în incinta vămii au fost instalate aparate de supraveghere.

_______________________________________________________________________________________

Peste 60 de vamesi si politisti de frontiera de la Vama Albita au fost ridicati, luni dimineata, de catre lucratorii Directiei Generale Anticoruptie (DGA), in urma descinderilor care au avut loc in vama si la locuintele acestora.

Potrivit unor surse judiciare, mare parte dintre angajatii vamali au fost ridicati de anchetatori de la locuintele lor, din municipiul Husi, aflat la aproximativ 15 kilometri distanta de punctele de trecere a frontierei, dar si din comunele apropiate.

Cei 60 de vamesi si politisti vor fi adusi la Bucuresti cu dube ale Jandarmeriei.

Din Vama Albita au fost ridicati aproximativ 15 lucratori vamali care erau de serviciu in momentul descinderilor, acestia fiind urcati intr-un microbuz al DGA care a plecat din vama spre Bucuresti.

Traficul prin punctul de trecere a frontierei Albita a fost blocat timp de doua ore, in urma perchezitiilor si descinderilor in care au fost vizati cateva zeci de vamesi si politisti de frontiera, suspectati de luare de mita si trafic de tigari.

Punctul de trecere al frontierei de la Albita a fost controlat luni dimineata de mai multe echipaje de politisti, jandarmi si mascati. Punctul vamal a fost blocat intre orele 6.00 si 8.00, nicio masina neputand intra sau iesi prin tara pe acolo.

Toate masinile care se pregateau sa iasa din tara au fost verificate minutios.

Se pare ca politia si ofiterii DGA au descins si la cateva adrese ale unor politisti de frontiera si vamesi.

Directia Generala Anticoruptie si Directia Nationala Anticoruptie au facut cercetari cu privire la implicarea unor vamesi si politisti de frontiera in fapte de coruptie. Mai exact, operatiunea a vizat vamesii si politistii de frontiera suspectati de luare de mita si implicare in contrabanda cu tigari.

Albita este cel mai mare punct de frontiera din estul tarii. La punctul de trecere a frontierei (PTF) Albita lucreaza 114 persoane, din care 87 sunt vamesi.

Punctul de trecere a frontierei Albita este de altfel de multa vreme in atentia procuroriloe anticoruptie: in 2008, fostul sef al vamii a fost arestat si cercetat pentru trafic cu tigari.

Perchezitiile vin dupa actiunile de amploare din ultimele saptamani de la vamile Siret, Stamora Moravita si Naidas. Deja, de la inceputul lunii februarie, au fost arestati 59 de angajati ai PTF Siret (Suceava), iar alte 91 de persoane sunt incarcerate in cadrul anchetei privind punctele Naidas (Caras Severin), Foeni si Moravita (Timis).

Actiunile de la granite survin unei decizii a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, din iunie 2010, privind combaterea evaziunii fiscale si a contrabandei.

Astfel, in urma modificarilor legislative, au fost plasati investigatori sub acoperire, aparatura tehnica de interceptare audio-video, au fost supravegheate livrari suspecte, au fost interceptate convorbiri telefonice, ceea ce a confirmat, implicit probat, faptele de coruptie in care erau implicati functionarii statului de la vami cu acordul sefilor.

Cronologia celorlalte descinderi care au avut loc pana acum:

3 februarie 2011 – Actiunea de la Vama Siret a venit dupa sase luni de filaj, in care a fost implicat inclusiv SRI-ul. In urma operatiunii, Instanta suprema a decis, la 16 februarie, ca fostul sef al vamii Siret, Aurel Anea, si alti 14 vamesi si politisti de frontiera sa fie cercetati in continuare in arest, in dosarul in care sunt acuzati de luare de mita si favorizarea traficului de tigari prin aceasta vama. Vamesii de la Siret strangeau spaga in galeata: pana la 25.000 de lei pe zi.

8 – 9 februarie 2011 – Au avut loc descinderile de la vamile Naidas si Stamora Moravita. Vamesii din sud-vestul tarii, adica din trei puncte de frontiera: Stamora Moravita, Naidas si Cruceni, castigau nu mai putin de 5.000 de euro pe tura. Mai mult decat atat, procurorii DNA au prezentat in referatul care a vizat arestarea preventiva a vamesilor de la Naidas si cateva detalii despre limbajul si metodele acestora din timpul „programului de lucru”. Astfel, cand se refereau la mita, ei spuneau ..”omenie”.

La 11 februarie 2011, in contextul tuturor acestor descinderi de la punctele vamale din tara, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat ca actiunile de la vami au pornit de la o informare privind averile mari ale unor vamesi, document primit in vara lui 2010 de la un serviciu de informatii. „Trebuie sa stiti de la ce a pornit, de la acest document, pe vreo 50 de pagini, care inseamna «Practici evazioniste sustinute de functionarea institutiilor de control financiar, fiscal si vamal»”, a spus Traian Basescu.

Seful Autoritatii Nationale a Vamilor, Radu Traian Marginean, a fost demis din functie, prin decizia premierului Emil Boc, acuzat fiind de luare de mita.

Peste 5 milioane de pachete de tigari s-au confiscat in 2010 la frontierele tarii. Pentru restul de 495 de milioane de pachete care „au scapat” in interiorul granitelor, oficialii nu au nicio explicatie. Statul pierde 200 km de autostrada pe an.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.