Opinia Timisoarei

Cumparaturi mai scumpe. Se pregateste o noua taxa, cea pentru ambalajul reutilizabil

Cosul de cumparaturi al tuturor romanilor s-ar putea scumpi considerabil, daca Guvernul adopta o Ordonanta de Urgenta prin care sa platim cate 2 lei pentru ambalajele reutilizabile ale fiecarui produs cumparat.

CITESTE SI: Razii pe tramvaie, autobuze si troleibuze in Timisoara. Liniile pe care se vor instala controlorii 

Proiectul de Ordonanta de Urgenta se afla in dezbarere publica si prevede plata a cate 2 lei pentru fiecare produs ce este ambalat intr-un invelis reutilizabil, ca taxa de ambalaj.

„Operatorii economici care introduc pe piata nationala produse ambalate in ambalaje primare reutilizabile sunt obligati sa aplice sistemul garantie pentru ambalajele respective la o valoare unitara de 2 lei/buc.”, scrie in proiectul ordonantei.

Banii vor putea fi recuperati daca ambalajul reutilizabil este dus inapoi la magazin, dupa consumarea produsului: „Operatorii economici care comercializeaza produse ambalate in ambalaje primare reutilizabile sunt obligati sa primeasca ambalajele reutilizabile la schimb sau sa ramburseze, la solicitarea cumparatorului, valoarea garantiei”. Astfel, este vorba despre o taxa de „garantie de reciclare”. In prezent, nu exista nicio taxa de acest fel, ci doar obligatia ca pe ambalajul produselor sa scrie ca acesta este reutilizabil.

CITESTE SI: Continua seria intalnirilor organizate de primarul Timisoarei, Nicolae Robu. De data aceasta, oamenii de cultura sunt chemati la apel

Ordonanta de Urgenta va intra in vigoare numai dupa ce este aprobata de Guvern si publicata in Monitorul Oficial.

Citeste mai mult aici.

Exit mobile version