Noutati :

Cumparaturi mai scumpe. Se pregateste o noua taxa, cea pentru ambalajul reutilizabil

4 februarie, 2018 - 05:44 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
4

Cosul de cumparaturi al tuturor romanilor s-ar putea scumpi considerabil, daca Guvernul adopta o Ordonanta de Urgenta prin care sa platim cate 2 lei pentru ambalajele reutilizabile ale fiecarui produs cumparat.

CITESTE SI: Razii pe tramvaie, autobuze si troleibuze in Timisoara. Liniile pe care se vor instala controlorii 

Proiectul de Ordonanta de Urgenta se afla in dezbarere publica si prevede plata a cate 2 lei pentru fiecare produs ce este ambalat intr-un invelis reutilizabil, ca taxa de ambalaj.

„Operatorii economici care introduc pe piata nationala produse ambalate in ambalaje primare reutilizabile sunt obligati sa aplice sistemul garantie pentru ambalajele respective la o valoare unitara de 2 lei/buc.”, scrie in proiectul ordonantei.

Banii vor putea fi recuperati daca ambalajul reutilizabil este dus inapoi la magazin, dupa consumarea produsului: „Operatorii economici care comercializeaza produse ambalate in ambalaje primare reutilizabile sunt obligati sa primeasca ambalajele reutilizabile la schimb sau sa ramburseze, la solicitarea cumparatorului, valoarea garantiei”. Astfel, este vorba despre o taxa de „garantie de reciclare”. In prezent, nu exista nicio taxa de acest fel, ci doar obligatia ca pe ambalajul produselor sa scrie ca acesta este reutilizabil.

CITESTE SI: Continua seria intalnirilor organizate de primarul Timisoarei, Nicolae Robu. De data aceasta, oamenii de cultura sunt chemati la apel

Ordonanta de Urgenta va intra in vigoare numai dupa ce este aprobata de Guvern si publicata in Monitorul Oficial.

Citeste mai mult aici.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 4comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Remarc de la început „tenta” semnatarului („Anonim”????) de a îndrepta atentia spre „noua taxã”. Dacã”Anonimul” (nulitatea!) ar fi cãscat putin ochii peste frontierele patriei, ar fi remarcat cel putin douã semne ale civilizatiei: 1) Cea mai mare parte a ambalajelor (sticle si PET-uri!) se revalorificã, existând automate de preluare a acestora la intrarea în mai toate magazinele cu profil alimentar! 2) NICIUNDE nu mai vezi munti de PET-uri pe marginea drumurilor si albiile râurilor! DOAR în România! Asadarmã vãd silit sã dau dreptate de-astã datã nulitãtilor care conduc tara! Prin acest pas, se încearcã poate o constientizare a omului de rând sã nu-si mai batã joc de tara sa si apoi, sã-l si „recompenseze” cu bani – pentru reciclarea ambalajului.

  • Problema este ca va fi introdusa taxa fara ca sa se mai organizeze intr-o maniera clara si recuperarea ambalajelor.
   Primele portite de iesire:;
   – nu avem capacitatea de depozitare
   – nu intra in profilul nostru tipul de sticle adus,
   – ….
   Vezi situatia in care magazine / supermarcheturi care vand baterii dar refuza sa le primeasca retur (gratis, doar ca sa avem grija de mediu)

 2. Dupa aproape 30 de ani revine la moda sacosa cu sticle goale.

  • În Germania această modă este de mult timp și nu a murit nimeni. Când vom fi îngropați în PET-uri o să îți dorești să apară moda cu geamantane de PET ca să ne scăpăm de ele.