Cum votam la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012?

Astazi, 9 decembrie 2012 suntem chemati, din nou, la urne, pentru a treia oara in acest an, dupa alegerile generale si referendumul pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu. De aceasta data ne alegem parlamentarii: senatorii si deputatii care ne vor reprezenta in forul legislativ al tarii.

Urnele de votare s-au deschis, in cea mai mare parte la ora 7 dimineata si se inchid la ora 21 cand se anunta si primele rezultate ale sondajelor efectuate la iesirea din cabinele de vot.

Cine poate vota?

Vor putea participa la vot cei care au implinit sau implinesc varsta de 18 ani pana la data scrutinului electoral. in cazul in care un alegator implineste varsta de 18 ani in data de 9 decembrie, acesta poate vota pe lista suplimentara, la sectia de votare unde este arondat. Important de mentionat este ca alegatorii pot vota numai la sectiile de votare unde sunt arondati, in colegiul electoral din care fac parte. Atentie, fiecare alegator voteaza in colegiul sau!

Buletinele de vot

Doua buletine de vot va primi fiecare alegator, atunci cand va vota. Este vorba de Buletinul de vot pentru alegerea Senatului, Buletinul de vot pentru alegerea Camerei Deputatilor. Cele doua buletine de vot vor contine chenare in care sunt trecuti candidatii si siglele partidelor politice sau aliantelor electorale pe care le reprezinta fiecare.

Cum procedam atunci cand votam

Singurul obiect care nu trebuie sa-i lipseasca unui alegator si fara de care acesta nu isi poate exercita dreptul la vot este Cartea de Identitate sau Buletinul de Identitate. Acest act, cu care alegatorul se legitimeaza, trebuie prezentat Comisiei care va retine actul pana dupa exercitarea votului alegatorului respectiv. in schimbul actului de identitate, votantul primeste doua buletine de vot (unul cu candidatii la functia de senator, altul cu candidatii pentru functia de deputat) si o stampila care contine mentiunea ”VOTAT”. Cu acestea se duce, singur, in cabina de vot si va aplica stampila primita pe unul din chenarele fiecarui buletin de vot, in functie de preferinte. in cazul in care stampila cu mentiunea ”VOTAT” va fi aplicata in afara chenarului sau pe mai multe chenare, votul respectiv va fi declarat nul. Odata exercitat votul, alegatorul impatureste fiecare buletin de vot si il introduce in urna de vortare. Ultimul pas este recuperarea actului de identitate de la membrii Comisiei care intre timp au aplicat pe acesta un autocolant, dovada ca persoana respectiva si-a exercitat votul.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Un exit pool de la orele 14.00 L USL-41,3%; ARD-31.05%; PPDD- 15.2%; UDMR-3,8%