Noutati :

Cum sunt tinute inundatiile sub control in Banat

5 februarie, 2018 - 02:37 PM
Autor: Anonim      
Categorie: SOCIAL
0

TIMISOARA. Administratia Bazinala de Apa Banat a actualizat si aprobat 32 de Regulamente de exploatare, la termenele stabilite de legislatie, fiind in lucru alte 11 asemenea Regulamente de exploatare pentru constructiile hidrotehnice aflate in Spatiul Hidrografic Banat.

CITESTE SI: Sef nou in Politia Timis 

Aceste constructii hidrotehnice au rol de aparare impotriva inundatiilor (atenuarea undelor de viitura), de regularizare si de captare a debitelor de apa (irigatii, piscicultura, alimentare cu apa potabila si industriala, agrement, producere de energie electrica).

In Spatiul Hidrografic Banat sunt 87 lucrari hidrotehnice din care ABAB administreaza 43 de lucrari hidrotehnice (16 acumulari permanente, 27 acumulari nepermanente, 4 noduri hidrotehnice).

In cadrul regulamentelor de exploatare se regasesc regulile de baza necesare functionarii obiectivelor hidrotehnice, dupa perioada de punere in functiune. Astfel, sunt centralizate toate informatiile necesare privind exploatarea la ape mari, medii, mici sau deficitare, exploatarea in perioada de timp friguros, exploatarea in perioada de viitura, dar si masuri de urmarire si prevenire a degradarii calitatii apei.

Regulamentele de exploatare se modifica sau se actualizeaza, dupa caz, la schimbarea rolului si a parametrilor functionali ai lucrarii sau ori de cate ori este necesar, pe baza experientei obtinute in exploatare sau a celor mai avansate cunostinte tehnice in domeniu, dar cel putin o data la 5 ani. Aceste regulamente fac parte integranta din autorizatia de gospodarire a apelor pentru obiectivul hidrotehnic respectiv, iar dupa aprobare, vor fi utilizate de catre serviciile care gestioneaza activitatea de gospodarire a apelor”, spune directorul ABAB, Titu Bojin.

Conform legii, regulamentul de exploatare pentru un obiectiv hidrotehnic se analizeaza de catre detinator, in situatii normale la 5 ani de la aprobare, pentru verificarea corespondentei cu realitatea. Acesta ramâne valabil numai daca, la data analizei nu s-au produs modificari in ceea ce priveste rolul si parametrii de functionare ai obiectivului, regulile si conditiile de exploatare, etc, deci toata gama de informatii pe care s-a bazat elaborarea documentatiei obiectivului hidrotehnic respectiv.

Pentru constructiile hidrotehnice detinute de ABAB, actualizarea regulamentelor de exploatare este realizata de catre Serviciul Exploatare Lucrari Hidrotehnice, iar aprobarea acestora se realizeaza de ANAR sau ABAB, (pentru toate obiectivele hidrotehnice din administrarea proprie, precum si pentru cele din administrarea altor detinatori), in functie de caracteristicile acestor obiective hidrotehnice, care sunt stipulate prin lege.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...