Cum se va face deplasarea in afara localitatii, dupa 15 mai. Masurile care ar putea fi impuse in starea de alerta

Ministerul Afecerilor Interne a prezentat o propunere cu un set de măsuri care ar putea intra în vigoare începând din data de 15 mai când în România încetează starea de urgență provocată de pandemia de coronavirus și va intra în vigoare starea de alertă. Sunt propuneri care vizează deplasarea între localități, dar și zborurile aeriene sau activitățile economice.

Astfel, rămâne în vigoare, potrivit docuentului citat, interzicerea deplasării persoanelor în afara localității. Aceasta se va putea face, totuși, în anumite condiții: în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi; în scop umanitar sau de voluntariat; realizarea de activități agricole; pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli; îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate; eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi; participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament; din alte motive justificate, precum: îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice,
bolnave sau cu dizabilități, deces al unui membru de familie.

Deplasarea persoanelor în afara localităților se mai poate face în următoarele situații: asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță; activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane; participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială; pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

Potrivit documentului,după data de 15 mai avem obligația de a purta măști de protecție în spațiile publice închise, în spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun sau la locul de muncă.

De asemenea, se recomandă luarea de măsuri, de către operatorii economici și instituțiile publice ce desfășoară activități comerciale/de lucru cu publicul care implică accesul persoanelor în interiorul clădirilor, pentru: realizarea accesului astfel încât să fie asigurată o suprafață minimă de 4 mp pentru fiecare client/persoană și o distanță minimă de 2 m între oricare două persoane apropiate; verificarea temperaturii, care nu trebuie să depășească 370 la intrarea în incintă; dezinfectarea frecventă a suprafețelor expuse și evitarea aglomerării de persoane, în special în zonele caselor de marcat; efectuarea, de către furnizorii publici și privați de transport persoane, dezinfectării frecvente a spațiului mijloacelor de transport și de a respecta regulile specifice; decalarea programului de lucru, de către instituțiile publice și operatorii economici, cu un număr de peste 50 de angajați, astfel încât să se evite aglomerarea mijloacelor de transport în comun; dispunerea de măsuri, de către toate persoanele juridice de drept public sau privat, pentru desfășurarea muncii la domiciliu, pentru o parte din personal, dacă activitatea desfășurată permite această măsură.

Se recomandă, totodată, adoptarea următoarelor măsuri: rămânerea în locuință/gospodărie a persoanelor care prezintă semne și simptome de viroză respiratorie și informarea medicului de familie și evitarea intrării în spațiile aglomerate de orice tip dacă nu este strict necesar.

Rămân în vigoare mai multe interdicții printre care organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau alte întruniri în spații deschise. Mai sunt interzise activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, de tratament balnear, desfășurate înspații închise.

Spațiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele și alte localuri publice, rămân, de asemenea, închise. De asemenea, terasele din exteriorul locațiilor.

Închise vor rămâne și mall-urile.

Mai rămân închise temporar, total sau parțial, unele puncte de trecere a frontierei de stat și sunt interzise intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizi. Se menține măsura suspendării zborurilor aeriene spre și dinspre țările din zona roșie de risc epidemiologic. Rămâne în vigoare și suspendarea transportului rutier internațional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale și servicii ocazionale în trafic internațional, pentru cursele efectuate către toate țările din zona roșie de risc epidemiologic și din acestea către România.

Potrivit documentului, rămân în carantină: municipiul Suceava şi zona limitrofă formată din comunele Adâncata, Salcea, Ipotești, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuți şi Mitocu Dragomirnei, orașul Țăndărei din județul Ialomița, cartierul Bendea din orașul Babadag, județul Tulcea, localitatea Vadu Crișului, județul Bihor și cartierul Poșta din municipiul Buzău, județul Buzău. Reevaluarea măsurilor se va realiza la solicitarea comitetelor județene pentru situații de urgență, pe baza analizelor realizate de către direcțiile de sănătate publică și avizate de către INSP.

Persoanele izolate la domiciliu, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente sunt conduse de forțele de ordine publică şi plasate în carantină instituționalizată, sub pază; persoanele care nu respectă condițiile izolării la locul declarat/la care au optat să efectueze izolarea și sunt identificate în afara spațiului de izolare vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora; persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităților competente, vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora și vor răspunde penal conform legii.

Rămâne în vigoare posibilitatea angajatorilor de a dispune măsura de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul care ocupă funcții esențiale pentru asigurarea funcționării producției, transportului şi distribuției energiei electrice şi gazelor naturale, a activităților de întreținere şi mentenanţa a echipamentelor şi instalațiilor specifice, precum şi a celorlalte activități de aprovizionare, respectiv extracție, producție şi procesare a resurselor şi materiilor prime şi/sau semiprocesate energetice necesare funcționării corespunzătoare Sistemului energetic
național în concordanță cu prevederile planurilor proprii de continuitate a activităților de bază.

Persoanele care intră în România se vor izola la domiciliu sau vor intra în carantină, după caz.

De asemenea, cursurile școlare rămân suspendate până la finalul anului școlar. Are loc, totuși, desfășurarea, după data de 02.06.2020, a unor activități de pregătire, pe o perioadă de 2săptămâni, pentru elevii claselor terminale (a 8-a, a 12- a și a 13-a), precum și cu organizarea examenelor evaluare națională, bacalaureat în condițiile respectării măsurilor de prevenire.

Rămân în vigoare și măsurile dispuse cu privire la personalul medico-sanitar din cabinetele medicale ale grădinițelor, unităților școlare și de învățământ superior referitoare la punerea la dispoziția direcțiilor de sănătate publică.

Totodată, coordonarea operațională a serviciilor de ambulanță se va face în continuare de către inspectoratele pentru situații de urgență și a Poliției Locale de către Ministerul Afacerilor Interne.

Sursa: News.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...