Noutati :

Cum se transfera elevii in timpul anului scolar, daca au fost admisi la un liceu pe care nu-l doresc

26 septembrie, 2012 - 10:16 AM
Autor: Miodrag Hojda      
Categorie: EDUCATIE
3

TIMISOARA. Zeci de cereri sunt inregistrate in fiecare toamna la Inspectoratul Scolar Timis pentru transferul elevilor de clasa a IX-a la alte unitati de invatamant, daca repartizarea computerizata le-a dat planurile peste cap.


Au completat gresit codul pentru admiterea in liceu si, in loc sa fie admisi in locul unde si-au dorit, s-au trezit in cealalta parte a judetului sau in alte unitati de invatamant care nu erau nici macar pe lista rezervelor. Zeci de situatii de acest gen au fost inregistrate la Inspectoratul scolar Timis, dupa primele doua etape de admitere.

Am primit 23 de cereri de transfer pentru liceul din Buzias, de la elevi care au fost admisi in Timisoara sau in alte locuri si au vrut sa se apropie de domiciliu. Cei 23 de elevi au insemnat o clasa”, explica Francisc Halasz, inspector general adjunct in cadrul Inspectoratului Scolar Timis.

Iata ce spune Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar.

Elevii au dreptul sa se transfere de la o unitate la alta, de la o filiera la alta, de la un profil la altul, de la o specializare/calificare profesionala la alta, de la o forma de invatamant la alta, in conformitate cu prevederile Regulamentului si ale regulamentului intern al unitatii de invatamant de la si la care se face transferul. Aprobarile pentru transfer se dau de catre consiliile de administratie ale celor doua unitati de invatamant.
in ceea ce-i priveste pe elevii de clasa a IX-a, care au participat la repartizare computerizata, acestia se pot transfera numai dupa primul semestru, daca media lor de admitere este cel putin egala cu media ultimului admis la specializarea la care se solicita transferul.

In situatii medicale deosebite, elevii de clasa a IX-a pot fi transferati si in cursul primului semestru sau inainte de inceperea acestuia, pe baza avizului comisiei medicale judetene cu respectarea conditiei de medie mentionate anterior”, explica Francisc Halasz.

Liceenii din clasele a X-a – a XII-a/a XIII-a se pot transfera, de regula, la clasele la care media lor din ultimul an este cel putin egala cu media ultimului promovat din clasa la care se solicita transferul. Exceptiile de la aceasta prevedere se aproba de catre consiliul profesoral. In invatamantul primar (clasele I-a IV-a) si in ciclul gimnazial al invatamantului secundar inferior (clasele a V-a – a VIII-a), elevii se pot transfera, dupa cum urmeaza: fie in aceeasi unitate de invatamant, de la o clasa la alta, fie de la o unitate scolara la alta. Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant din preuniversitar prevede si felul in care se realizeaza transferul in invatamantul profesional, in aceleasi conditii ca si in cazul precedent. insa, in cazul schimbarii domeniului de pregatire/calificare profesionala, se sustin examene de diferenta.

Articolul 141 prevede ca elevii din invatamantul liceal sa se poata transfera, pastrand forma de invatamant, astfel: in aceeasi unitate de invatamant, de la o clasa la alta, cu aceeasi specializare/calificare profesionala; in aceeasi unitate de invatamant, de la o filiera la alta, de la un profil la altul, de la o specializare la alta, de la o calificare profesionala la alta, dupa promovarea examenelor de diferenta; de la un liceu la altul, respectand filiera, profilul, specializarea, respectiv calificarea profesionala si de la un liceu la altul, schimband filiera, profilul, specializarea, respectiv calificarea profesionala, dupa promovarea examenelor de diferenta, in baza criteriilor prevazute in regulamentul intern al unitatii de invatamant la care se solicita transferul”, ne spune inspectorul scolar general adjunct.

Ce spune regulamentul
Ce trebuie retinut este faptul ca nepromovarea unuia dintre examenele de diferenta anuleaza dreptul la transfer. Scoala de la care elevul a solicitat transferul este insa obligata sa-l reprimeasca. Transferurile in care se pastreaza forma de invatamant se pot efectua numai in perioada intersemestriala sau a vacantei de vara; regulamentul intern al unitatii de invatamant poate prevedea si conditii speciale de transfer.
Transferurile in care se schimba forma de invatamant se efectueaza in urmatoarele perioade:
a) de la invatamantul de zi la alta forma de invatamant sau de la invatamantul seral la cel cu frecventa redusa sau la distanta, in perioada intersemestriala sau a vacantei de vara;
b) de la invatamantul cu frecventa redusa sau la distanta la cel seral sau de la alte forme de invatamant la cel de zi, numai in perioada vacantei de vara;
c) elevii din clasa a XII-a, invatamant de zi, se pot transfera in clasa a XIII-a, invatamant seral, dupa absolvirea semestrului I al clasei a XII-a si dupa sustinerea, daca este cazul, a examenelor de diferenta.
Transferul elevilor in timpul anului scolar se poate efectua, in mod exceptional, in urmatoarele situatii:
a) la schimbarea domiciliului parintilor intr-o alta localitate;
b) la recomandarea de transfer, eliberata pe baza unei expertize medicale efectuate de Directia de Sanatate Publica;
c) la / de la invatamantul de arta sau sportiv;
d) de la liceu la scoala de arte si meserii;
e) de la invatamantul intensiv sau bilingv la celelalte profiluri.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Salut!Vreau si eu sa ma transfer de la un liceu la altul…nu prea am medie de acel liceu dar cred ca ma voi descurca…am cateva ,,pile,, dar tot va trebuii sa sustin probele acelea numite diferente?? Multumesc Anticipat!

  2. buna ,am si eu o intrebare . am un baiat in clasa a 9 la profesionala cu profil la mecanic si as dori sa stiu daca se poate sal transfer la o alta scoala de profesionala cu acelas profil .as vrea sa fac transferul acum in luna martie 2016 , se poate sau trebuie sa astept pana se incheie semestrul al doilea ? va rog sa ma ajutati .va multumesc .

  3. Am fost admis la un liceu care nu imi place cum ma pot transfera ??