Noutati :

Cum se fura motorina in Regionala CFR Timisoara? Inghesuiala mare la DIICOT! 25 de ceferisti in Arest! VIDEO!

14 aprilie, 2016 - 03:08 PM
Autor: Anonim      
Categorie: EVENIMENT
7

TIMISOARA. 44 de persoane au fost aduse la audieri la sediul DIICOT Timisoara, dupa perchezitiile efectuate in aceasta dimineata la Depoul de Locomotive din Regionala CFR Timisoara, in Gara de Nord Timisoara, la locuintele mai multor angajati, precum si la o firma privata.

Procurorii DIICOT, politistii de la DGA, cei de la Frontiera si Jandarmii au scotocit birouri si case si au descoperit sume mari de bani si instalatii artizanale pentru furtul motorinei din depozitele Depoului de Locomotive.

CITESTE SI:  Prapad! Peste 40 de perchezitii DIICOT la Regionala CFR Timisoara si la angajati pentru un furt colosal de motorina! VIDEO!

Cei 44 de suspecti ajunsi in fata procurorilor vor fi cercetati pentru constituire de grup infractional oraganizat, delapidare, complicitate la delapidare, fals intelectual si uz de fals.

UPDATE 1: In jurul orei 15.30 procurorii DIICOT Timisoara au luat primele decizii. 4 mecanici de locomotiva au fost retinuti pentru 24 de ore si vor merge in Arestul IPJ Timis. Audierile continua. Vom reveni cu detalii.

 

UPDATE 2: In jurul orei 18.00, la sediul DIICOT Timisoara au ajuns liderul Sindicatului Mecanicilor de Locomotiva, Ioan Bolos si gestionarul sef al Depoului Gheorghe Borza, in casa caruia s-au gasit 150.000 de euro.

Ioan Bolos – liderul Sindicatului Mecanicilor de Locomotiva, adus la audieri la DNA Timisoara

Intrebat ce s-a intamplat cu angajatii de la depou, liderul de sindicat a raspuns ca el si-a indeplinit misiunea de a-i reprezenta.

Intrebati-i pe dansii ca stiu mai bine… Singura posibilitate e ca i-am reprezentat in toate cazurile. Asta e statutul unui sindicat civil. Menirea unui lider e sa isi reprezinte oamenii sai„, a spus cu convingere Bolos.

In plus, liderul Sindicatului Mecanicilor a spus ca nu a cerut bani si ca se considera nevinovat.

Nu am cerut bani absolut deloc. Nici nu stiam, furturile acestea trebuiesc dovedite. Nici eu nu le stiam. Barfe ca si cum sunt aici, sunt peste tot”, a precizat Bolos.

La intrebarea daca se considera nevinovat, sindicalistul sef a raspuns cu fermitate: „absolut„.

 

UPDATE 3: Retinuti pe banda rulanta dupa audierile de la DIICOT Timisoara in dosarul furtului de motorina din depozitele Depoului de Locomotive Timisoara.

25 din cele 44 de persoane ajunse un fata procurorilor au fost retinute pentru 24 de ore si duse in Arestul IPJ Timis. Printre cei care isi vor petrece noaptea dupa gratii se afla si liderul Sindicatului mecanicilor de Locomotiva, Ioan Bolos, dar si gestionarul sef al Depoului Gheorghe Borza in casa caruia anchetatorii au descoperit 150.000 de euro la perchezitiile efectuate in aceasta dimineata.

In fata anchetatorilor, liderul de sindicat a pastrat tacerea, preferand sa nu raspunda niciunei intrebari.

___________________

In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca incepand cu anul 2010 şi pana in prezent, la nivelul Depoului de Locomotive Timisoara, s-a constituit si a actionat un grup infractional organizat, avand ca scop insusirea si sustragerea combustibilului din gestiune, in baza unui plan infractional foarte bine conceput, cu roluri clar definite pentru fiecare dintre membrii gruparii.

Grupul infractional organizat s-a constituit in jurul persoanelor cu atributii de conducere, organizare si control din cadrul Depoului de Locomotive Timisoara, respectiv  seful unitatii, adjunctul sefului de unitate, contabila sefa, gestionarul sef, si liderul Sindicatului Mecanicilor de Locomotive Timisoara,  suspectii avand sarcini si roluri clar definite in cadrul gruparii.

Foto: Virgil Simonescu

Suspectii mai sus-mentionati, cu prilejul exercitarii atributiilor de serviciu, coordonau activitatea de sustragere a unor cantitati uriase de motorina din gestiunea unitatii, prin diferite manopere dolosive, acoperite scriptic prin evidentierea in documentele unitatii a unor consumuri de combustibil mai mari decat cele reale, manopere care permiteau insusirea si sustragerea  surplusului ramas in gestiune.

In aceasta activitate, au fost atrasi de-a lungul timpului marea majoritate a angajatilor Depoului de Locomotive Timisoara care isi aduceau aportul la activitatea infractionala in functie de pozitia ocupata in cadrul unitatii.

La grupul infractional constituit piramidal, au aderat administratorul unei societati comerciale ce functioneaza ”clandestin” langa rezervoarele principale ale Depoului de Locomotive Timisoara precum şi alte doua persoane care aveau rolul de a valorifica combustibilul sustras.

Activitatea infractionala era gandita foarte laborios si pusa la punct in cel mai mic detaliu, membrii grupului evidentiind in documentele unitatii consumuri de combustibil mai mari decat cele reale, facand astfel posibila, insusirea si sustragerea  surplusului ramas in gestiune.

Totodata, in activitatea infractionala au fost atrasi si au contribuit si angajatii laboratorului de determinari fizico-chimice din cadrul Depoul de Locomotive Timisoara, prin utilizarea unor formule de calcul fictive in buletinele de analiza care permiteau  producerea surplusurilor in gestiune.

Ulterior, pentru corelarea acestor cifre cu cantitatile alimentate si cele mentionate in documentele justificative, gestionarul sef al Depoului de Locomotive Timisoara consemna  in registrele aferente cifre nereale ale cantitatilor de motorina alimentate in timp ce primitor-distribuitorii din subordinea sa foloseau pentru consemnarea cantitatilor alimentate foi volante, astfel incat sa poata fi reglate ulterior cifrele in registrul inseriat, asa cum prevede procedura de alimentare.

S-a retinut totodata ca un alt suspect, in calitate de sef  depou, avea obligatia de a verifica zilnic inscrisurile existente in registrele de activitate, de a organiza inventarierile decadale, de a verifica integral inregistrarile instalatiilor ICL, CEL IVSM, Deuta si benzile de vitezometru si de a participa in comisiile tehnice de constatare si tratare a deficientelor de material rulant. Contrar acestor indatoriri, suspectul, cu scopul de a facilita activitatea infractionala, in mod voit nu şi-a  indeplinit aceste atributii.

De asemenea, o alta suspecta, adjunct al sefului de depou, responsabila de exploatarea si intretinerea locomotivelor,  viza foile de parcurs intocmite in fals de catre mecanicii de locomotiva, in care erau mentionate cantitatile de motorina livrate si consumate, fara sa ia masuri de eficientizare a consumului si de reducere a pierderilor. Totodata, suspecta avea un rol determinant in planificarea in ture a mecanicilor implicati in activitatea infractionala.

In raport de aceasta faza a activitatii infractionale, un rol marcant in interiorul grupului infractional organizat l-a avut liderul Sindicatului Mecanicilor de Locomotive Timisoara. Suspectul a sprijinit sustragerile de combustibil, prin exercitarea de constrangeri si intimidari la adresa organelor de control din cadrul Regionalei CFR Timisoara  in cazurile in care acestia constatau nereguli cu privire la consumurile nejustificate de motorina.

Totodata, in schimbul sprijinirii activitatii infractionale, suspectul  primea lunar de la fiecare mecanic de locomotiva inscris in sindicat, sume cuprinse intre 50-100 euro, provenite din valorificarea combustibilului sustras. in functie de persoanele agreate, liderul sindical, prin intermediul sefului de tura si a revizorului, a coordonat si planificat programul mecanicilor de locomotive, in vederea savarsiri sustragerilor.

Prin natura functiei, suspectul lasa sa se inteleaga atat mecanicilor de locomotive cat si membrilor din conducerea depoului ca are influenta asupra unor functionari publici din cadrul Societatii Nationale de Transport Feroviar de Calatori Bucuresti.

De asemenea, activitatea grupului infractional a fost sprijinita de catre un agent de politie din cadrul Politiei Transporturi Feroviare Timisoara.

In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca  incepand cu anul 2014 suspectul a facilitat activitatea de sustragere de combustibil din incinta Depoului si a ingreunat cercetarile efectuate in legatura cu sustragerile, oferind informati membrilor grupului infractional despre modul de desfasurare a investigatiilor.

In urma cercetarilor efectuate in cauza s-a constatat ca surplusul de combustibil ramas in urma operatiunilor mentionate la dispozitia gestionarului sef era valorificat de catre acesta si de catre subordonatii sai prin vanzarea sub pretul pietei, catre mai multe persoane fizice si juridice. De asemenea, in activitatea de valorificare au fost implicati alti doi suspecti, electricieni in cadrul Depoului.

Valorificarea combustibilului se realiza in urmatoarele moduri:

Astfel, cu ajutorul  reprezentantului unei societati comerciale ce functiona ”clandestin” langa rezervoarele principale ale Depoului de Locomotive Timisoara, cantitatea de motorina era livrata direct din rezervoarele Depoului printr-un furtun tip ”pompieri”, cat si prin intermediul unor conducte subterane ce fac legatura intre rezervoarele depoului si o pompa de alimentare tip PECO aflata in spatiul apartinand CFR.

O alta modalitate de valorificare a surplusului de motorina se desfasura prin intermediul angajatilor depoului care scoteau motorina cu autoturismele personale, in acest sens fiind elocvente prinderile in flagrant realizate pe parcursul cercetarilor.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infractionala este estimat pana la acest moment al cercetarilor la suma de 3.997.068 lei lei.

Cu ocazia perchezitiilor au fost gasite şi ridicate importante sume de bani fiind totodata identificate şi  conductele  artizanale mentionate mai sus„, se arata intr-un comunicat al DIICOT.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 7comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. La-ti cunoscut cu totii pe perversul Florinel;a-ti stiut ca este un jeg,un putregai,dar a-ti continuat sa credeti in el,si sa „lucrati”pentru el.
  -In dementa-i caracteristica va si muls si-n secunda doi va si vomitat.
  -……prin asta crezand ca-si va salva pielea.

  • da de domnul Costica (Fleancu ) ce parere ai ?nu e la fel de pervers ?
   nu cotizez ,te controlez !

  • Iosif Szentes si-a facut datoria catre operatorii privati si a tesut un nou mers al trenurilor, care a intrat in vigoare din 13 decembrie 2015, prin care efectiv se devalizeaza compania CFR Calatori doar ca sa faca jocurile operatorilor privati.
   In noul mers al trenurilor tesut de Szentes , zeci de trenuri regio ale CFR Calatori (adica personale) destinate in special navetistilor, pensionarilor, elevilor si studentilor au fost transformate in trenuri interregio.
   In schimb, trenurile operatorilor privati au fost incluse in noul mers cu 5-10 sau 15 minute inaintea trenurilor operate de CFR Calatori ca sa-i fure calatorii de la compania de stat. Mai mult, prin transformarea trenurilor regio in interregio, pretul calatoriei s-a dublat sau chiar mai mult, dar durata de deplasare este aceeasi.
   Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, şi fostul manager privat al CFR Călători, Valentin Dorobanţu, au fost preocupaţi să umfle conturile „băieţilor deştepţi” de la calea ferată prin subvenţii foarte mari, în timp ce compensaţiile pentru CFR Călători erau tot mai modeste în raport cu numărul călătorilor. Astfel, prin H.G. nr. 78/2013, pentru aprobarea actelor adiţionale nr. 1 pe anul 2013 la contractele de servicii publice în transportul feroviar de călători pentru perioada 2012-2015, Fenechiu a pecetluit opera de punere pe butuci a CFR Călători regizată pe ultima sută de metri prin HG nr 74/2012.
   Dar fostul manager privat Valentin Dorobanţu, susţinut tacit de fost director al Direcţiei Feroviare din Ministerul Transporturilor, Claudiu Dumitrescu, dar si de adjunctul sau Marin Stancu, au acceptat ca pe mai multe rute rentabile operate de CFR Călători să fie introduse mai multe trenuri ale operatorilor privaţi.
   S-au introdus ilegal mai multe perechi de trenuri personale (regio), la anumite ore de vârf, în aşa fel încât să fure călătorii companiei de stat.
   Ulterior, inainte de a pleca de la Ministerul Transporturilor, Ioan Rus a emis si el un ordin prin care favorizeaza operatorii privati de tranport feroviar de calatori, in detrimentul companiei de stat.
   In urma cu ceva timp, directorul general al compania CFR Calatori, Iosif Szentes, a dispus incredintarea, fara licitatie , a sumei de 7.200.000 de lei, adica circa 1.600.000 de euro, catre societatea „Informatica Feroviara” pentru prestarea de servicii informatice.
   Potrivit informatiilor , incredintarea acestei sume mari de bani s-a facut si ca urmare a faptului ca Iosif Szentes este prieten bun cu Valentin Dorobantu, fostul controversat director al CFR Calatori, ajuns acum la operatorul privat Regiotrans Brasov, iar sotia lui Dorobantu este sefa la „Informatica Feroviara” . Trebuie precizat ca nu este prima data cand CFR Calatori da sume mari de bani, fara licitatie, catre „Informatica Feroviara” si aceata metoda a aplicat-o si fostii directori Valentin Dorobantu si Vasile Secara, iar acum Szentes continua practica predecesorilor sai.
   Insa, aceasta atribuire cu dedicatie nu se putea face fara acordul celor doua doamne care dirijeaza si aranjeaza de multi ani, in functie de interese, toate achizitiile si licitatiile de la CFR Calatori- Carmen Maria Popescu si Elena Miu.
   Nu trebuie omis faptul ca Dorobantu si Szentes au fost primii care, in 2012, au „tesut” mersul trenurilor in interesul operatorilor privati.
   Iosif Szentes este cunoscut in randul ceferistilor ca un sustinator infocat al operatorilor de transport feroviar de calatori privati.
   Dar pe unde “zace” raportul Ministrului Transporturilor, Ramona Manescu inaintat la organele competente ,referitor la activitatea “ireprosabila” a unora de la CFR Calatori in decursul anului 2013 din care rezultau clar probe pentru comiterea unor posibile fapte de coruptie?
   Ulterior, fostul ministru, Ioan Rus l-a impus ca manager general pe udemeristul Iosif Szentes.
   Acesta s-a remarcat in anii trecuti prin faptul ca impreuna cu fostul director general al CFR Calatori, Valentin Dorobantu zis “SMART”, in prezent dirijorul trenurilor private de la Regiotrans Brasov si ulterior cu Vasile Secara,in prezent inculpat , au tesut mersul trenurilor in interesul companiilor private de transport feroviar de calatori, punand astfel umarul la ruinarea companiei de stat.
   Cei care au condus si conduc CFR Călători în ultimii ani cum ar fi si Valentin Dorobanţu,Secara Vasile,Szentes Iosif, au fost si sunt preocupaţi să falimenteze compania de stat.
   Singura lor grijă a fost să umfle conturile „băieţilor deştepţi” de la calea ferată prin subvenţii foarte mari, în timp ce compensaţiile pentru CFR Călători erau tot mai modeste în raport cu numărul călătorilor.
   În acelaşi timp, în 2012 şi 2013, fostul director general Valentin Dorobanţu a depus eforturi susţinute ca mersul trenurilor să fie intocmit în funcţie de interesele băieţilor deştepţi de la calea ferată, cedând astfel o serie de trasee rentabile ale CFR Călători în favoarea operatorilor privaţi de transport feroviar de persoane,in asa fel incat Regionale ca Bucurestiul si Brasovul sa ajunga “in sapa de lemn”?
   Mai tarziu, echipa de conducere a CFR Călători, în frunte cu directorul Vasile Secară, a tesut un nou mers al trenurilor , prin care o serie de rute rentabile, care aduc foarte mulţi bani companiei CFR Călători, au fost cedate către operatorii privaţi.
   Directori de la stat continua sa fie garantaţi de privaţi.
   Preşedintele Comitetului director al CFR Călători, Vasile Secară, era “ajutat” în demersul de cedare a rutelor rentabile către operatorii privaţi de către unul dintre membrii Comitetului director- Iosif Szenteş, cel care împreună cu Valentin Dorobanţu au întocmit mersul trenurilor din decembrie 2012 si 2013, prin care operatorii privaţi de transport feroviar de călători au fost favorizaţi în detrimentul CFR Călători?
   Ori poate se verifica si cum un teren extrem de valoros de la Cluj al companiei CFR Calatori, a ajuns definitiv la un om de afaceri tot din Cluj prin girul nemijlocit al lui Secara Vasile?
   Tandemul Szentes-Litra a a inceput sa taie si sa spanzure la CFR Calatorii. Mai mult, Szentes l-a pus pe Litra sa ocupe de reorganizarea companiei, adica sa dea afara ori sa mute pe cine vor muschii celor doi. De fapt, in randul ceferistilor circula o gluma relevanta, si anume ca nu e bine sa dai mana cu Litra ca ramai fara ceas. Dar Szentes a dat mana cu Litra si au regizat un tun financiar de proportii care va devaliza visteria companiei. Astfel, cei doi au hotarat sa-i doteze pe conducatorii de tren, adica mai pe scurt, pe nasi, cu cate o tableta si o geanta noua. Toate bune si frumoase la prima vedere, numai o tableta achizitionata de tandemul Litra-Szentes costa, nici mai mult, nici mai putin, de 1.600 de euro, iar o geanta pentru nas, doar vreo 300 de euro.
   Astfel, daca luam in calcul faptul ca la CFR Calatori sunt vreo 3.000 de nasi, cuplul Szentes- Litra va scoate din caseria companiei de stat vreo 5.700. 000 de euro, din care 4.800.000 de euro pentru tablete si restul de 900.000 de euro pentru genti. Bani nu gluma, in conditiile in care CFR Calatori n-a avut bani de salarii .
   Ministrul Transporturilor , DAN M. COSTESCU , ce zice , ce face , ca de stiut , stie sau poate trebuie sa-l ajute DNA-ul ?

 2. Bravo ! Datorita acestor porci crapai de frig pe tren, de 25 de ani. Cand faci un drum de 1-2 ore … crapi. Da’ ce ati facut pana acum, ca se fura de 40 de ani ? Noroc ca ne ia SUA de urechi, ca altfel ne lua dracul ! Am aflat de un mecanic cu rezervoare sub scaunele masinii. Voi char nu stiati ?

 3. Eu imi cumpar motorina de cel putin 7 ani din benzinaria de la Gara de Nod. Nu inteleg ce au cu ei!! sunt foarte de treaba.

  Motornia este mult mai ieftina si de calitate foarte buna nu am nimic de reprosat. Angajatii erau foarte amabil, iti faceau plinul si iti mai dadea mereu un bonus 2 – 3 L in plus. (nu se uitau la bani)

  Aici este mana celor de la MOL din Ungaria pentru ca le face concurenta.

  Rusine! rusine!

 4. treaba e ca sunt intre ei oameni care nu au furat nici macar 1 g din ceea ce apartinea CFR sau statului si totusi sunt tratati ca niste infractori…..nu neg ca or fi fost care or si furat…dar cei care nu au furat????

 5. Fratia penalilor de la CFR Calatori:
  Litra Marcel , director comercial CFR Calatori -luare de mita ;
  Secara Vasile, fost director general CFR Calatori-santaj;
  Berindean Nicolae , fost sef oficiu jurudic CFR Calatori-complicitate la santaj;
  Mogan Petru , sef serviciu logistica CFR Calatori,mentinut de Dorobantu Valentin in aceasta functie fara a avea nicio conditie indeplinita in vederea ocuparii ei ,nici cel putin cea de vechime -evaziune fiscala,tainuire, abuz in serviciu, dare de mita, etc.
  Radulescu Gheorghe , fost director CFR Calatori Brasov-santaj, fals si uz de fals.
  Claudiu Dumitrescu, fost membru in CA al al CFR Calatori-trafic de influenta, luare de mita,etc. Dorobantu Valentin, fost director general CFR Calatori-abuz in serviciu, comportare abuziva, etc. Gavris Teodor, fost director tractiune CFR Calatori-luare de mita, trafic de influenta, etc.
  Protopopu Telu , fost director general adjunct CFR Calatori Bucuresti-luare de mita, trafic de influenta, etc?