Cum se elibereaza deciziile de carantina si concediile medicale pentru izolare. Noi precizari de la Ministerul Sanatatii

Ministerul Sanatatii a explicat modul in care se elibereaza deciziile de carantina sau izolare, dar si certificatele de concediu medical in ambele situatii.

CITESTE SI: Este aproape 37 la mie rata de infectare cu COVID la Timisoara. Avem aproape 1.600 de noi cazuri de coronavirus in judet, dintre care peste 200 sunt copii 

Eliberarea deciziilor pentru izolare si a fiselor de izolare sau carantina se realizeaza de catre Directiile de sanatate publica.

In caz de carantina sau izolare, certificatele de concediu medical se pot elibera la o data ulterioara, numai pentru luna în curs sau luna anterioara dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data ultimei zile a încetarii perioadei de carantina/izolare, anunta reprezentantii Ministerului Sanatatii.

În ceea ce priveste certificatele de concediu pentru carantina, acestea se elibereaza de medicul curant, respectiv de catre medicul de familie, pe durata stabilita prin decizia de confirmare a carantinei, eliberata de catre Directiile de sanatate publica.

Potrivit regulii, beneficiaza persoanele asigurate care au intrat în contact direct cu cel putin o persoana infectata cu virusul SARS-CoV-2, confirmata prin testare PCR sau teste rapide. Certificatele de concediul medical se elibereaza pentru o perioada de 5 zile.

De asemenea, pot primi concediu cei care au sosit din tari şi/sau zone cu risc epidemiologie ridicat, tari şi/sau zone stabilite de catre INSP în conditiile legii. Certificatele de concediul medical se elibereaza tot pentru o perioada de 5 zile, scrie digi24.ro.

Potrivit Ministerului Sanatatii, certificatele de concediu medical se elibereaza de catre medicii de familie dupa ultima zi a perioadei de carantina, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data ultimei zile a încetarii perioadei de carantina.

Pentru persoanele asigurate infectate cu virusul SARS-CoV-2, pentru care s-a instituit masura izolarii în unitati sanitare, certificatele de concediu medical se elibereaza de medicul curant din unitatea respectiva atât pentru perioada internarii, cât şi pentru perioada externarii, dupa caz.

În situatia în care medicul din spital nu a eliberat concediu medical la externare, iar persoana asigurata necesita izolarea la domiciliu sau la locul declarat de aceasta, documentul se acorda pentru aceeaşi afectiune de catre medicul de familie care monitorizeaza starea de sanatate a persoanei prin sistemul de telemedicina sau prin consultatii medicale la distanta.

Pentru persoanele asigurate infectate cu virusul SARS-CoV-2, pentru care s-a dispus masura izolarii potrivit legii, la domiciliu, certificatele de concediu medical se elibereaza de medicii de familie care au luat în evidenta şi au monitorizat aceste persoane, astfel: pentru persoanele nevaccinate, care nu au trecut prin boala sau cele trecute prin boala de mai mult de 90 de zile concediul medical se va elibera pentru o perioada de 7 zile; pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boala în ultimile 90 de zile, concediul medical se va elibera pentru o perioada de 5 zile.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...