Cum s-au pregatit banatenii de intrarea in Postul Pastelui?

LUGOJ. De astazi, crestinii ortodocsi au intrat in marele Post al Pastelui care se va incheia in data de 30 aprilie. Invierea Domnului va fi praznuita la 1 mai, iar postul este cel mai lung si mai aspru dintre cele 4 posturi de durata ale Bisericii Ortodoxe.

Intrarea in post s-a marcat in multe localitati din estul Timisului prin diverse obiceiuri. In cursul zilei de ieri, la Tapia, tinerii satului au inceput inca de dimineata pregatirile pentru “priveghi”, cum i se spune obiceiului care se pastreaza de sute de ani.

S-au adunat coceni si anvelope uzate, care apoi au fost transportate pe varful dealurilor, unde li s-a dat foc aseara. Fiecare ulita are propriul “priveghi”.

Tot in cursul zilei de 13 martie s-a instalat si toaca si s-au facut strigaturi.

Aceste obiceiuri sunt considerate “precrestine de purificare a spatiului, a timpului, iar in trecut aceste focuri se faceau la intersectiile de drumuri. Bataia tocii are aceeasi menire si sunetele ascutite au rolul de alungare a spiritelor rele”, noteaza redesteptarea.ro.

Pe langa Tapia, traditia se mai pastreaza si in satele Armadia, Lugojel, Maguri, Gavojdia sau Sacosu Mare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.