Noutati :

Cum putem afla ce vaccin anti COVID primim, Pfizer, Moderna sau AstraZeneca? Medicul Valeriu Gheorghita: Poti sa anulezi programarea si sa te muti la un alt centru de imunizare

8 februarie, 2021 - 09:53 AM
Autor: Redactie      
Categorie: NATIONAL
2

Nu e specificat pe platforma nationala vaccinul cu care vom fi imunizati atunci cand ne programam, dar ne putem da seama despre ce vaccin va fi vorba dupa data rapelului. O spune medicul Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare.

CITESTE SI: Timisoara primeste iarasi cele mai putine doze. O noua transa de vaccin Pfizer BioNTech ajunge in Romania 

Daca nu vrem sa ne imunizam cu un anumit vaccin, putem anula programarea si alege un alt centru, precizeaza doctorul.

In momentul in care te vei programa intr-un centru de vaccinare si platforma iti va aloca rapelul la ziua 21 sau la ziua 28 sau la ziua 56, vei sti ce vaccin urmeaza sa primesti„, a spus Valeriu Gheorghita la Digi24.

Vaccinul Pfizer are rapel la 21 de zile, cel de la Moderna – la 28, iar cel de la AstraZeneca – la 56 de zile.

Gheorghita a explicat ca ele mai multe centre vor opera cu un singur tip de vaccin, iar in majoritatea va fi folosit vaccinul Pfizer, pentru ca are cea mai larga indicatie in ceea ce priveste grupele de varsta – de la 16 ani, fata de Moderna, cu care vor fi vaccinati cei peste 18 ani si fata de AstraZeneca, folosit pentru persoane din categoria de varsta 18-55 de ani.

Daca o persoana care are 17 ani si intra sa se programeze, fiind cu o boala cronica, o sa-i apara centre doar cu vaccinul Pfizer, care are indicatie pentru grupa de varsta. O persoana care are peste 55 de ani va avea fi afisate centre in care se regasesc vaccinurile Pfizer si Moderna. Pentru cineva care are intre 18 si 55 de ani vor fi afisate centre cu cele 3 vaccinuri„, a explicat Valeriu Gheorghita.

Intrebat daca oamenii vor putea opta pentru un anumit vaccin, Gheorghita a raspuns: „Pe imaginea acelui centru nu va fi specificat ce tip de vaccin vei primi, dar atunci cand te programezi si ti-ai stabilit doza 1 si platforma selecteaza data rapelului, poti sa intuiesti ce vaccin vei primi”.

Oamenii pot sa opteze pentru vaccinare si in functie de arondarea geografica. in unele localitati in care avem un singur centru, cum este in mediul rural, acolo va fi foarte probabil vaccin de la Pfizer, pentru a acoperi cea mai larga plaja de varsta„, a adaugat Gheorghita.

In momentul in care o persoana se va programa, platforma, stiind ce tip de vaccin se regaseste in acel centru, iti aloca rapelul, care poate sa fie la ziua 21, ziua 28 sau ziua 56. In acel moment, poti sa anulezi acea programare, daca nu vei dori sa ramai in acel centru de vaccinare. Poti sa te muti la un alt centru. Noi estimam ca numarul de locuri disponibil se va ocupa foarte repede si ideea principala care va ramane e de a da sansa fiecarei persoane sa se vaccineze impotriva COVID-19„, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare in Romania.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Pe scurt, atunci cand te programezi o sa-ti programeze rapelul la 21 de zile pentru Pfizer, la 28 de zile pentru Moderna si la 56 de zile pentru AstraZeneca.
    Desi e mult mai interesant sa prinzi un loc nu sa faci nazuri. Toate sunt bune.

  2. Asta e pentru anu asta . Pentru anu viitor cand trebuie sa primim din nou vaccinul unde ne programam ?