Noutati :

Cum pregateste Timisoara candidatura pentru a deveni Capitala Culturala a Europei in 2021 si ce elemente conteaza pentru aceasta, explica intr-un interviu VIDEO Simona Neumann, directorul executiv al Asociatiei Timisoara Capitala Culturala

19 martie, 2016 - 10:16 AM
Autor: Ciprian Voin      
Categorie: INTERVIU
2

TIMISOARA. Orasul Timisoara se afla pe lista scurta de patru orase din Romania candidate la titlul de Capitala Culturala a Europei. In doar cateva luni din cele patru orase va fi desemnat unul care va obtine acest titlu. Despre ceea ce urmeaza si cum poate fi Timisoara orasul castigator, intr-un interviu cu directorul executiv al Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021, Simona Neumann.

Simona Neumann spune ca Timisoara a convind juriul pentru a fi selectata in lista celor patru orase candidate in primul rand datorita dosarului care a raspuns punctual tuturor cerintelor.

Timisoara a convis printr-un dosar care a raspuns foarte punctual la toate intrebarile din formular. Asa cum am spus in decursul celor 3 ani de cand am venit eu in fruntea Asociatiei, in aceasta competitie conteaza foarte mult sa ai un proiect coerent pentru 2021. Timisoara a convins prin coerenta dintre coceptul candidaturii, viziunea artistica, programul propus si in general toate celelalte puncte din dosar. A contat foarte mult faptul ca s-a vazut ca e un dosar nascut dintr-o pregatire de 4 ani si jumatate in care au fost implicati actori culturali, sectorul independent, dar si cetateni din diverse domenii, nu doar culturale„, spune Simona Neumann.

Ea a explicat ca Timisoara si-a recunoscut problemele, iar acest lucru a cantarit foarte mult.

Am indraznit sa spunem ca avem cateva problema printre care as mentiona acest spirit civic de care ne mandrim ca a existat si Timisoara a dovedit lucrul acesta chiar in 1989 cand a fost in stare sa schimbe cursul intregii tari si a Europei as putea spune si acest spirit civic s-a pierdut in acesti 26 de ani pe pe care am vrea prin aceste interventii culturale sa il inviem„, a spus Simona Neumann.

Cea de-a doua etapa presupune un nou dosar de candidatura.

Va fi un singur oras castigator. Trebuie sa ne pregatim pentru etapa a doua care presupune un nou dosar de candidatura, trebuie sa dezvoltam un program cultural pe baza recomandarilor juriului. (…) In 12 august se depune al doilea dosar, apoi in 8-14 septembrie cativa reprezentanti ai juriului vor veni la Timisoara pentru o zi si undeva la mijlocul lunii septembrie, in 15-16 va avea loc interviul final la Ministerul Culturii, la Bucuresti, cu acest juriu final. In urma acestor etape se va declara orasul castigator„, a mai spus presedintele executiv al Asociatiei.

Cat despre evenimentele actuale din orasele candidate, cum ar fi untold de la Cluj-Napoca, acestea nu conteaza in desemnarea orasului castigator.

Presedintele juriului a subliniat ca evenimentele care se desfasoara acum in orase nu vor fi luate in considerare in jurizare. Deci asta ca sa vorbim strict din punct de vedere al selectiei. dar este foarte bine ca se intampla evenimente culturale in orase. Pregatesc publicul sa participe la evenimente. Va dau exemplu festivalurile de teatru din Timisoara (…) Creaza acest exercitiu al participarii publicului la spectacole de teatru„, a mai spus Simona Neumann.

Timisoara va miza, insa pe pietele istorice, pe salile de spectacole.

Vom conta pe pietele istorice ale Timisoarei, sunt spatii deschise, avem parcuri, avem sali de spectacole pe care le valorificam ca atare si daca intre timp se vor reabilita alte spatii de spectacole, pe parcursul celor 4 ani de pregatire le includem in programul nostru„, a explicat Simona Neumann.

Despre toate acestea, dar si despre multe alte subiecte, aflati in interviul VIDEO de mai jos, pe care directorul executiv al Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021, Simona Neumann l-a acordat jurnalistului opiniatimisoarei.ro Ciprian Voin!Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Felicitari intregii echipe TM CCE 2021 si mult succes in continuare ! ­čśÇ

  2. Este foarte benefic pentru timisoara ca vor continua evenimentele culturale , multe dintre el deja cu traditie, Festivalul berii; Festivalul vinului; Ruga banateana, unde se bea ,se mananca si se vomita peste tot