Cum poti ramane fara permisul de conducere timp de doi ani, potrivit noului Cod rutier

Amenda maxima pentru soferi ajunge la 9.600 de lei, iar cea mai lunga perioada de suspendare a permisului de conducere este de doi ani, potrivit proiectului noului Cod rutier publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne.

Depasirea limitei de viteza cu 51 pana la 60 de kilometri pe ora se sanctioneaza cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse intre 9 si 20 de puncte amenda, adica intre 720 si 1.600 de lei. in plus, se ridica si permisul de conducere pentru 90 de zile.

In cazul depasirii limitei de viteza cu peste 60 de kilometri pe ora, se aplica amenzi din clasa a V-a, care implica sanctiuni cuprinse intre 21 si 50 de puncte amenda (intre 1.680 si 4.000 de lei), plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile.

In cazul in care depasirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe ora se soldeaza cu un accident rutier urmat exclusiv de paguime materiale, se aplica sanctiuni din clasa VI-a, care implica de la 51 pana la 120 de puncte de amenda (intre 4.080 si 9.600 de lei), la care se adauga suspendarea permisului pentru un an. in cazul in care accidentul se soldeaza cu victime, perioada de suspendare a permisului se dubleaza la doi ani, insa amenda ramane aceeasi, potrivit proiectului citat

Pe anumite sectoare de drum din interiorul localitatilor, unde circulatia se desfasoara pe o singura banda pe sens, tinand seama de imprejurari si de cat de intensa este circulatia, administratorul drumului poate stabili si limite de viteza inferioare, dar nu mai putin de 10 kilometri pe ora pentru tramvaie si de 30 kilometri pe ora pentru toate autovehiculele, dar numai cu avizul Politiei.

Potrivit proiectului, conducerea unui autovehicul sau tramvai pe drumurile publice de catre o persoana care a consumat droguri, a luat medicamente cu efecte similare stupefiantelor sau are o imbibatie de 0,15 mg/l alcool pur in aerul expirat, respectiv 0,2 g/l alcool pur in sange, este interzisa.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.