Cum au ingrozit trupele de senegalezi din Legiunea Straina locuitorii unei asezari din Timis. Povestea fabuloasa a Triplex Confinium, unde se deschid granitele

TIMIS. Dintre miile de asezari din Romania, putine sunt totusi cele al caror nume a reusit sa devina un punct de referinta in istoria romanilor. Una, aflata in Timis, este insa printre ele. Orice roman a auzit, cel putin o data in viata, macar in scoala, despre comuna banateana cunoscut drept ‘cel mai vestic loc din Romania’ – Beba Veche.

Aceasta titulatura ar fi trebuit, cel putin in teorie, sa-i asigure localitatii de la vestul extrem al judetului Timis, o notorietate permanenta, sa fie un fel de loc de pelerinaj in care orice roman indragostit de propria tara, sa ajunga macar o data in viata.

Pentru ca, asa mica si ‘neinsemnata’ cum poate parea, aceasta asezare are marele merit de a-si fi trait istoria in rol de bastion romanesc din aceasta parte a pustei maghiare. Misiune pe care si-a indeplinit-o cu succes.

Cum au ingrozit trupele senegaleze locuitorii din Beba Veche

Dintre batranii micutei asezari, Gheorghe Togi, unul dintre putinii care mai stiau istoria comunei, fiind nascut in 1924, la scurt timp dupa trecerea ei definitiva in Romania, a povestit in urma cu ceva vreme, pentru opiniatimisoarei.ro, momentul descalecarii africanilor din Legiunea Straina.

Poate ca cel mai traumatizant eveniment pe care l-a cunoscut localitatea a fost trasarea granitelor celor trei state nationale, care actioneaza si astazi ca un veritabil bastion in acest colt de tara. Dupa unirea Banatului cu Romania, a urmat o perioada zbuciumata in care, timp de cativa ani, zona de vest a fost disputata de Romania, Ungaria si Serbia, iar Beba Veche a stat sub administratie sarbeasca.

Dupa Primul Razboi Mondial, s-a trasat frontiera si Triplexul era la Pordeanu. Beba Veche a ramas la sarbi, si noi cu sarbii am fost la cutite, mai ales atunci pentru ca ei au intrat primii in Banat, venind foarte usor dinspre Belgrad, in timp ce ai nostri numai la 3 august 1919 au intrat in Timisoara. Ca sa ne potoleasca, mai ales pe sarbi, au venit francezii. Au trimis Legiunea Straina, trupele senegaleze, care au fost si la Beba. Mama mea povestea ca era ingrozita pentru ca erau negri. Dar erau simpatici, le dadeau ciocolata, era ceva nemaipomenit!”, spunea cu timp in urma, pentru opiniatimisoarei.ro, Gheorghe Togi, vechi locuitor din Beba Veche.

Beba Veche a ales sa fie in Romania, nu in Serbia

Exista un document tinut la Alba Iulia, in care comuna Beba Veche cere sa treaca la Romania. Locuitorii din Beba Veche au facut asta prin mandatarii lor, preotul Blaga si invatatorul Nicolae Vasile, pe care era sa-l impuste sarbii pe chestia asta. Si sortii le-au dat sansa. In ce sens? Ca si romanii si sarbii au fost interesati. Jimbolia, initial, a fost la sarbi si mai ales nodul de cale ferata de la Jasa Tomic. Sarbii vroiau sa-l aiba la ei. Noi am fost profitorii istoriei”, mai spunea mos Togi.

Domne, pur si simplu, de la actualul Triplex, pana la Pordeanu, a ramas o fasie lata de un metru, cu bornele asa cum au fost, sarbesti si unguresti. Nici nu s-au pus borne romanesti. Noi, practic, nu am ramas vecini cu ungurii si ei au fost vecini tot cu sarbii”, mai povestea batranul.

La Conferinta de Pace de la Paris s-a trasat o linie de demarcatie care se pastreaza in mare, la fel. Exceptie fac unele teritorii care au facut obiectul unui schimb intre Romania si Serbia. In protocolul semnat de cele doua tari la 24 noiembrie 1923, Romania se angaja sa cedeze comunele Pardany, Modos, Surgan, Crivobara si Nagy Gaj, in timp ce Regatul Serbiei ceda Romaniei Beba Veche, Pusta-Kerestur, Ciorda, Iam-ul si orasul Jimbolia.

Dupa ce s-a casatorit printesa Marioara cu regele Alexandru al sarbilor, atunci s-au potolit lucrurile si au vazut si romanii si sarbii ca e mai bine sa traiasca bine, decat sa se certe intre ei”, a mai precizat Gheorghe Togi.

Pordeanu a ales Romania, in loc de Ungaria

In satul Pordeanu, alti localnici care si-au trait toata viata in satul de pe granita cu Ungaria, isi mai aduc aminte o poveste despre cum s-au trasat frontierele.

Cand s-a tras frontiera, satul nostru avea primar si l-au intrebat unde vreti sa fie Pordeanu, in Ungaria sau in Romania? Au intrebat Beba unde a picat? In Romania, i-au spus. Atunci si Pordeanu sa ramana in Romania, a spus primarul. Atunci un general maghiar a intrebat: „Dar de ce, ca doar aici sunteti majoritari maghiari?”. Atunci primarul a spus ca oamenii de la Pordeanu nu vor avea unde sa mearga zilieri. Nu a spus ca o sa fie frontiera inchisa. De aia a ajuns Pordeanu in Romania si este bucla asta, altfel pica in Ungaria. De la Kiszombor, peste 600 de lanturi de pamant au picat in teritoriul Romaniei, iar de la Pordeanu au picat lanturi dincolo, la administratia maghiara”, a spus pentru opiniatimisoarei.ro un batran din Pordeanu.

Ce este Triplex Confinium?

Viata comunei este in general una linistita si lipsita de vizitatori. Totusi, an de an, comuna Beba Veche se anima pentru doua zile cand are loc o zi deosebita in viata comunitatii, care nu este nici Ruga si nici Ziua comunei, cum se intampla in majoritatea asezarilor din Banat, ci se numeste sarbatoarea „Triplex Confinium”, un fel de celebrare a statutului de cea mai vestica comuna, aflata la confluenta a trei granite si totodata o sarbatoare a multiculturalitatii, inca vie, a Banatului de ieri si de astazi.

Imediat dupa stabilirea frontierei de stat, granita se trecea mult mai usor decat in anii comunismului sau dupa 1989.

Era un om acolo, la hotar, ii spuneai numele, prenumele si primeai tichet sa mergi la pamantul tau. Daca venea patrula si te prindea si nu aveai tichet, te lua si te ducea la politie. Cand a rasarit soarele au avut voie sa mergi, cand a apus soarele, nu ai mai avut voie. Si mergea lumea si dincolo, la Kiszombor. Era un drum drept, era strada Pordeanu, asa ii spunea”, isi aminteste unul dintre localnici.

A urmat comunismul, timp in care pe la Beba treceau granita fugarii care doreau sa ajunga in Occident. In anii de dupa Revolutie, legatura intre cele trei localitati de granita, din cele trei tari – Beba Veche din Romania, Kübekháza din Ungaria si Majdan-Rabe din Serbia – a fost reluata. Deja traditional, timp de doua zile, granita din acest punct se deschide temporar si se poate trece liber, doar cu buletinul.

Triplex Confinium este de fapt numele locului in care se intalnesc cele trei granite, romana, maghiara si sarba. Aici este amplasata un monument sub forma unei borne cu trei fete, una pentru fiecare stat in parte si avand inscriptionata stema statului si data „4 VI 1920”.

Pentru a ajunge in cel mai vestic punct din Romania, se urmeaza drumul national DN6, de la Timisoara pana la Sannicolau Mare. De aici faceti stanga pe drumul judetean DJ 682 catre Beba Veche si mergeti inca 34 km.

Dupa traversarea localitatii Beba Veche se mai parcurg 3 km, pe acelasi drumul principal, modernizat. Se trece de postul granicerilor aflat la marginea satului, se traverseaza podul turcesc si se ajunge la capatul drumului. Zona este in permanenta supravegheata de politistii de frontiera, iar accesul la borna este conditionat de legitimarea obligatorie si respectarea conditiilor speciale care guverneaza teritoriul de granita. Borna poate fi vizitata de jur imprejur, pe teritoriul neutru, si conform protocoalelor nu poate fi fotografiata decat din partea romaneasca si fara a incadra teritoriul statelor vecine.

Se deschid granitele in acest sfarsit de saptamana, la Triplex

In acest sfarsit de saptamana se sarbatoreste Trilex Confinium. In zilele de 18 si 19 mai, intre orele 10.00 si 18.00 se va deschide temporar Punctul de Trecerea a Frontierei Triplex de la Beba Veche, iar oamenii vor putea merge nestingheriti spre Rabe, in Serbia, si spre Kubekhaza, in Ungaria.

Sambata, presedintii consiliilor judetene din Timis si Csongrad, precum si reprezentantul Provinciei Autonome Voivodina vor participa la manifestari si la Adunarea generala a Cooperarii DKMT, care se desfasoara la Beba Veche. CJ Timis va preda presidintia DKMT colegilor din Ungaria pentru urmatorul an.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...