Cum au ajuns copacii in Piata Unirii din Timisoara? Nicolae Robu: Nu punem alte plante!

TIMISOARA. Dupa ce miercuri mai multi copacei in ghivece, dar si arbusti pitici, au ajuns in Piata Unirii din Timisoara, iar plantarea lor parea iminenta, astazi primarul Nicolae Robu da asigurari ca acestia nu isi vor gasi locul in piata.

Edilul n-a fost de gasit o zi intreaga pentru a lamuri misterul celor 15 ghivece cu pomi de talie mica, dar si al altora cu plante pitice, ce strajuiau zona de gazon din Unirii. Rastimp in care timisorenii s-au revoltat pe retelele de socializare si pe site-uri unde s-au aratat impotriva plantarii vreunui copac in Piata Unirii, intrucat acolo n-au fost arbori nici inainte de reabilitarea centrului istoric.

Astazi, dupa ce probabil a luat pulsul cetatenilor, edilul a decis sa vorbeasca si ii linisteste pe timisoreni.

Nu punem alte plante. Nu stiu despre ce pomi este vorba, dar in Piata Unirii nu vom planta pomi, ci doar in Libertatii. Probabil ca acestia au fost dusi acolo pentru depozitare. Sunt multe proiecte si nu stiu detaliile la toate„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro primarul Nicolae Robu.

Intrebat de gropile sapate la marginea parcelei pe care era gazon, edilul a spus ca lucrarea nu are vreo legatura cu copacii.

felinar-baraca-unirii

Probabil acolo s-a sapat pentru inlocuirea instalatiei electrice vechi, nu stiu toate detaliile„, a precizat Nicolae Robu.

Astazi la orele amiezii, copacii erau in acelasi loc in Piata Unirii.

Cat despre suportii cu felinare scosi din pamant cu tot cu postamente, primarul confirma plecarea lor la Alba Iulia, anuntata ieri de opiniatimisoarei.ro.

felinare-demontate-unirii

Felinarele merg pentru reconditionare la Alba Iulia si in doua saptamani vor fi aduse inapoi. In Piata Unirii se va merge pe proiectul vechi, cu alei si gazon. Felinarele vor fi puse pe vechile amplasamente. Aleile au fost refacute si a fost folosita piatra naturala„, a mai declarat pentru opiniatimisoarei.ro primarul Nicolae Robu.

piata unirii alei palatul baroc

Va reamintim, in cursul zilei de miercuri, felinarele au fost depozitate in apropiere de Domul Catolic de unde aveau sa fie incarcate intr-un camion pentru a lua drumul atelierului din Alba Iulia unde va avea loc operatiunea de reconditionare.

Pana la acel moment, muncitorii au montat unul la o baraca pentru a lumina locul, oferind o imagine hilara in Piata Unirii la lasatul serii.

felinar piata unirii baraca dom catolic (4)
Muncitorii trebuie sa dea zor in Piata Unirii pentru ca mai au inca destule de facut in cele 21 de zile ramase pana la termenul de finalizare anuntat de primarul Nicolae Robu, care a dat asigurari ca va fi respectat intocmai.

Va remintim, lucrarile de reabilitare a centrului istoric din Timisoara au inceput la sfarsitul lunii octombrie 2013 si sunt realizate de firma Romprest, care face lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.

Finalul lucrarilor era programat pentru iulie 2015, insa termenul s-a amanat pentru sfarsitul anului. Dupa finalizarea lucrarilor, zece strazi vor deveni pietonale. in plus, vor fi schimbate aproape in intregime Pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, unde au fost prevazute doar lucrari pentru inlocuirea retelelor subterane si a pavajului.

Totodata, proiectul prevede schimbarea mobilierului urban din zona, iar subsolurile cladirilor istorice ar urma sa fie transformate in spatii comerciale.

Zona de interventie a proiectului aflata in Cartierul Istoric Cetate cuprinde asadar 4 piete publice: Piata Unirii, Piata Libertatii, Piata Sf. Gheorghe, Piata Tarcului si 10 strazi: Str. Sergent C-tin Musat, Str. Vasile Alecsandri – pe tronsonul dintre Piata Unirii si Piata Libertatii, Str. Lucian Blaga – tronsonul dintre Piata Libertatii si Piata Huniade, Str. Florimund Mercy, Str. Grisselini, Str. Radu Negru, Str. Fara Nume, Str. General Praporgescu, Str. Enrico Carusso si Str. Eugeniu de Savoya.

Durata de executie a lucrarilor era de 21 de luni, iar valoarea totala initiala a proiectului este de 53.005.711,38 lei, la care se adauga TVA de 12.582.466,32 lei. Din acest total, contributia eligibila a Uniunii Europene este de 42.013.145,55 lei, adica 80,35%, cea a bugetului de stat este de 9.228.774,35 lei, adica 17,65%, iar cea a Primariei Timisoara este de 1.936.120,60 lei. TVA eligibila este de 12.410.137,20 lei. Acum insa contributia de la bugetul municipalitatii ar creste cu aproximativ 80.000 de euro.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. ” Probabil” ” sau” nu stiu toate detaliile” de DOI ANI se ” lucreaza in forta ” si nu se mai termina, tu Primare esti paralel cu ceea ce se intampla sau nu se intampa cu aceste proiecte.

  2. Orasul arata de parca a fost bombardat……iar de promisiunile „primarului” suntem satui !
    Asteptam linia de mertou , peste 50 de ani ………pana atunci rabdare si…… „vb aia”

  3. Copacii „depozitaţi” în Unirii sunt pentru Piaţa Libertăţii, aşa cum şi baloţii de dale de acolo sunt pt. Piaţa Sf. Gheorghe.

  4. acele canale pe marginea parcelelor de iarba sunt pentru sistemul de irigatie. care a mai fost instalat odata, acu nush cati ani, si in timp s-a deteriorat. copaceii sunt depozitati in Unirii dar vor ajunge in Libertatii. e foarte simplu sa intrebati muncitorii, aia stiu cel mai bine ce se intampla. robu e rupt de realitate.

  5. ieri 10.12.2015 tot pe acest site a fost data o stire incorecta si anume ca in piata uniri se vor planta arbori pitici am atras atentia ca stirea este falsa,nu numai ca nu s-a dat nicio dezmintire dar mai mult mi-ati sters postarea.rusinica!