Noutati :

Cum ar putea arata Turnul de Apa din Iosefin dupa reabilitare, la Timisoara. Schimbarea de peste 2 milioane de euro

13 noiembrie, 2019 - 11:50 AM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: ADMINISTRATIE
11

TIMISOARA. S-a facut inca un pas in proiectul de reabilitare a Turnului de Apa din cartierul Iosefin. A fost intocmita Documentatia de Avizare a Lucrarilor de Interventie, ce va fi supusa aprobarii Consiliului Local. Municipalitatea incearca de ani buni sa gaseasca solutii pentru a pune constructia istorica in valoare si pentru a o refunctionaliza. Planurile vizeaza transformarea castelului de apa intr-un spatiu cultural, in care sa functioneze o cafenea neconventionala.

CITESTE SI: S-a intors la stralucirea de odinioara. Inca o cladire isi dezvaluie frumusetea in intregime, dupa renovare, la Timisoara. Povestea Casei cu Cocos. Foto 

Specialistii care au intocmit documentatia de avizare a lucrarilor de interventie (DALI) propun in primul rand interventii generale necesare indiferent de ce modificari functionale propun proiectantii. Este vorba de intrerventii de natura functional-arhitecturala si structurala destinate sa asigure exploararea turnului fara a modifica forma si volumetria actuala, fara sa afecteze caracteristicile istorice ale acestuia. Specialistii propun decopertarea locala a finisajelor in zonele degradate si refacerea lor folosind materiale compatibile cu valoarea cladirii, indepartarea gunoiului de pe planseul intermediar si de pe scarile din turn, in vederea reabilitarii acestora, curatarea scarilor din beton armat si reparare zonelor degradate ale acestora, curatarea prin sablare a scarilor metalice a balustradelor si pasarelelor, respectiv consolidarea acestora, verificarea si consolidarea planseului din beton armat de la inaltimea de 24,5 metri, termoizolarea la interior atat a acoperisului cat si a peretelui cilindric in zonele in care spatiul va deveni functional. De asemenea, se propune inlocuirea invelitorii din tigla, realizarea de instalatii sanitare interioare, de incalzire, electrice si realizarea unui sistem de stingere a incendiilor. E prevazuta totodata asanarea si sistematizarea platformei de la baza turnului si a incintei acesteia.

Recomandarile facute proiectantilor sunt de a realiza niste plansee intermediare pe inaltimea parterului turnului, inlaturarea ambelor rezervoare de apa metalice si realizarea unor plansee intemediare pe structura metalica, montarea in interiorul turnului a unui lift care sa urce pana la 37 de metri, iar scarile existente sa fie pastrate, reparate si restaurate.

Ascensorul propus de specialisti este unul panoramic, cu cabina din sticla, care sa urce pana la „foaier”, unde se propune un mobilier simplu tip pult de bar si garderoba. De aici sa fie montate doua scari perimetrale care sa duca la spatiile multifunctionale destinate evenimentelor si activitatilor culturale.

In spatiul multifunctional, la cota 34 de metri, specialistii au in vedere realizarea unor decupaje care sa permita patrunderea indirecta a luminii, dar si posibilitatea ca vizitatorii sa se bucure de un punct de observatie din care sa admire cartierul Iosefin de la inaltime.

In ceea ce priveste zona exterioara de la baza turnului, specialistii au gandit un spatiu de gradene completate de o platforma la cota trotuarului care sa conduca spre rampa de acces ce inconjoara partial turnul. Aici se va realiza un perete pentru expozitii. Laterala rampei de acces ar putea fi un parapet de beton in spatele caruia sa fie amenajata o zona verde, iar pe platforma din fata intrarii ar putea fi amplasate piese de mobilier masiv fix pe care oamenii sa se poata aseza si sa se bucure de o priveliste catre canalul Bega.

In ceea ce priveste calea de acces in cladirea turnului, specialistii propun montarea unei usi din sticla securizata, prin care sa intre lumina la nivelul bazei turnului. De asemenea, vor fi amenajate 9 locuri de parcare.

Documentatia de avizare a lucrarilor de interventie arata ca Turnul de Apa din Iosefin indeplineste conditiile pentru transformarea sa intr-un spatiu multifunctional, neconventional, pentru evenimente/activitati expozitionale si culturale, atat in interior cat si in exterior. Poate deveni un spatiu de socializare, un spatiu urban deschis si unul de belvedere.

Cei care au intocmit documentatia estimeaza ca investitia in turnul de apa s-ar ridica la o valoare de peste 2 milioane de euro cu tot cu TVA. Acestia au luat in considerare investitii similare derulate de autoritati locale precum reabilitarea castelului de apa de la Drobeta Turnu Severin si reabilitarea unui alt turn de apa din Braila in urma cu cativa ani.

Refunctionalizarea si punerea in valoare a turnului de apa, monument istoric emblematic al orasului, va atrage dupa sine cresterea interesului proprietarilor din zona de a-si repara casele aflate in vecinatate si va contribui la revitalizarea malurilor raului Bega. In plus orasul Capitala Culturala a Europei va beneficia de un punct inalt de observatie mult cautat de turisti, dat fiind faptul ca turnul are o inaltime de 52 de metri.

Intreaga documentatie poate fi consultata AICI.

Primaria Timisoara vrea sa realizeze modernizarea Turnului de Apa printr-un parteneriat cu Asociatia Prin Banat, prin programul Pro Cultura.

Incercam sa obtinem fonduri de pe programul Pro Cultura. Valoarea totala a proiectului este de 11.117.702,21 lei, cu TVA inclus, din care cheltuieli eligibile sunt 10.914.359,07 lei, cu TVA inclus. Proiectul va fi in parteneriat cu Asociatia Prin Banat„, a declarat primarul Nicolae Robu.

Castelul de Apa din Iosefin, de pe strada Gheorghe Baritiu, are 52 de metri si a fost construit in anul 1914, fiind proiectat de faimosul arhitect Laszlo Szekely. Avea rolul de a regla nivelul apei de consum pentru populatie.

Iata cum arata acum!

 Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 11comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. NE ingroapa birocratia asta fratilor!!!!!!!!!!
  Documentatie de avizare a avizelor care vor fi avizate si votate in comisia de avize, afisata la avizier bineinteles.
  Studii de preprefezabilitate, fezabilitate, documente pentru inceperea lucrarilor, avize de la mediu si de la gradinita.
  Si pana se apuca si apoi pana termina trec vreo 10 ani.

 2. sper ca nu-l placheaza cu polistiren ca pe blocuri. tema de culori sa ramana cea de acum!

  • Bubahuba
   Se pare ca n-ai citit articolul…Se va izola pe interior si doar in acele zone/etaje unde va stationa lumea…

   N-am citit nimic insa de locuri de parcare pentru acest obiectiv, locuri de parcare pentru autobuze venite cu potentialii turisti…
   N-am citit nimic de cocioaba de langa turn, se demoleaza, se pastreaza, etc.,…
   Daca s-ar demola, s-ar asigura niste locuri de parcare pentru masini…Sau vor veni vizitatorii cu tramvaiul pana la Resitei si apoi pe jos pana la turn?… 😀 … Greu de crezut…

   • …”De asemenea, vor fi amenajate 9 locuri de parcare.”:|…

 3. voi ati vazut cum arata zona aia? cum sa duci turistii acolo

  • 1. Cum o sa cobori turisti (max. XX bucati de turist) din turn in caz de calamitate?
   Probabil ca exista solutie viabila nu ca la COLECTIV (Bucuresti).
   2. Ptr. Vulturul: Tocmai de aia, nu!

 4. Cum ramana cu turnul identic de pe strada Lorena din cartierul Fabric ? Acolo este o zona mai civilizata. Parterea mea 🙂

 5. Fanteziile merg mai departe, banii nostri se duc in buzunarele cui vrea primarul, viata e frumoasa!
  Manifestari culturale in acel cartier se vor face, optimist vorbind, o data pe luna si vor avea un numar redus de participanti. Investitia se va amortiza la mult timp dupa ce se va amortiza Canalul Dunare-Marea Neagra.
  Eu zic sa reabilitati turnul pe dinafara si sa folositi banii pentru renovarea Primariei Vechi, pana nu se prabuseste, faceti evenimente culturale acolo. Nu trebuie nici lift.

 6. Cu 2 milioane de euro construiesti un imobil la cheie cu 10 etaje, 400mp/nivel, unde poti organiza oricate cafenele, baruri, sau sali de conferinte, dupa cum iti dicteaza fantezia. In cele mai moderne conditii de siguranta pentru particilantii la evenimente.

 7. Si ca tot ce este propietate de govern/oras,se va duce dreaq de ripa si prostimea plateste paguba.

 8. Pe cind cafenea pe € /$ in tiganimea din Traian ? 🤮🤮🤮