Cum a fost inventata lanterna

Lanterna are origini umile, pornind de la legăturile de trestie acoperite cu grăsime și lumânările de seu, și deși acest instrument poate părea simplu istoria sa are la fel de multe răsturnări de situație ca firul unul râu prin munți.

Hai să facem o călătorie înapoi în timp pentru a explora istoria celui mai important partener de camping, lanterna.

Începând cu primul om preistoric care a dat foc unei crengi, focul a oferit oamenilor un avantaj drept prădători, inventatori și aventurieri. Deja în vremea când civilizațiile antice precum Egiptul Antic existat, focul era folosit pentru a crea torțe și lâmpi, în special din bețe învelite și unse în grăsime de animale.  Alte civilizații au inventat lămpile cu petrol. Însă ambele soluții au servit omului la un singur scop: la a face lumină.

Cu toate acestea, odată cu evoluția, au fost inventate lumânările, care au devenit și mai eficiente, pentru ca în cele din urmă producția lor să fie industrializată. Ulterior, ele au făcut loc iluminării cu gaz, care a devenit comună, iar lumânările au rămas un simplu element de decor.

În cele din urmă, invenția becului și a electricității au fost pași cruciali cruciali către lanterna pe care o știm în ziua de astăzi. Iar pentru ca lumina electrică portabilă să devină o realitate, a fost nevoie să fie inventată de o metodă de stocare a energiei. Prima baterie cunoscută a fost inventată de fizicianul italian Alessandro Volta, în 1800, iar de-a lungul vremii a fost perfecționată.

În 1896, un evreu pe numele său american Conrad Hubert a deschis un magazin bazat pe produse alimentate cu baterii. Deși inițial vindea coliere și glastre luminate, el a lucrat simultan și la un produs cunoscut în ziua de astăzi drept lanternă.

Lanterna era inițial un simplu tub de hârtie, echipat cu o baterie, un bec și un refractor de alamă. Iar pentru că primele baterii nu durau foarte mult, producând numai un „flash” de lumină, acesta este motivul pentru care lanternele se numesc în engleză „flashlights”.

Hubert a continuat să perfecționeze invenția numită lanternă, iar ulterior a dăruit câteva poliției locale, motiv pentru care a fost lăudat, iar în anii ce au urmat lanterna a fost îmbunătățită și a devenit un dispozitiv vital pentru unii.

Ulterior, de-a lungul timpului, diferite companii au modificat lanterna, adăugând caracteristici pentru a îmbunătăți ușurința în utilizare, siguranța și funcționalitatea. Lanterna a evoluat în diferite forme, inclusiv ca felinare de camping, jucării pentru copii și pixuri. Ofertele de astăzi sunt diverse în ceea ce privește caracteristicile și capacitățile. Lanternele reîncărcabile și lanternele de mână oferă o senzație de liniște că o baterie descărcată nu înseamnă să pierzi lumina, în timp ce lanternele LED reduc pâlpâirile luminii și oferă lumină mai strălucitoare decât lanternele tradiționale incandescente. Lanternele moderne pot focusa, ajusta fasciculul la lățimi mai largi sau mai înguste, pot ajunge să lumineze o lungime întreagă de teren de fotbal și oferă zeci de mii de ore de lumină. Carcasele sintetice și metalice fac lanternele mai duurabile și mai rezistente la apă decât oricând și în ziua de astăzi este ușor să găsești o lanternă solidă la un preț accesibil.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.