Cu vaporasul si velierul in jurul Europei, prin 18 capitale culturale. Prima expeditie fluvio-maritima cu echipaj romanesc va pleca de la Timisoara. Plan B pentru Serbia, pe Bega

TIMISOARA. Cinci temerari cu doua ambarcatiuni isi propun ca in urmatorul an sa faca inconjurul Europei, intr-o expeditie unica pentru tara noastra, cu pornire din Timisoara. Vor trece prin aproape 20 de capitale culturale in care ar putea duce mesajul TM2023: Lumineaza orasul prin tine!

Prima oprire din calendarul expeditiei este Novi Sad, capitala europeana a culturii din acest an.

Asociatia Wild Watch este initiatoarea proiectului denumit CIRCUMEUROPA, iar organizatorii spera ca plecarea sa se faca din spatele Catedralei Mitropolitane din Timisoara, cu o ambarcatiune mica, ce in prezent este in constructie.

Pana la plecarea in expeditie, in luna septembrie, organizatorii spera sa le dispara prima piedica din program. Deocamdata, nu exista posibilitatea intrarii in Serbia pe apa, deoarece nu exista inca un punct de trecere a frontierei. Consilierii judeteni au aprobat abia la finalul anului trecut documentatia pentru amenajarea vamii, respectiv au alocat primii bani in bugetul pe anul acesta pentru viitoarele utilitati care sa deserveasca punctul de frontiera.

Cum e aproape cert ca pana la toamna exploratorii nu vor putea trece frontiera cu Serbia pe apa, organizatorii CIRCUMEUROPA au intocmit si un plan de rezerva.

Daca nu se va intampla asta (deschiderea punctului de trecere frontiera pe Bega, n.r.), avem solutie de back-up. Putem merge cu caiace pana la granita, ne oprim, punem caiacele in masini, trecem frontiera prin cel mai apropiat punct rutier, ne punem din nou pe apa si continuam. Intentia e sa verificam si ecluzele din partea sarba, sa ne asiguram ca functioneaza. Daca avem singuranta ca putem pleca din spatele Catedralei, o sa plecam de acolo, dar, daca vom avea toate aceste obstacole, avem solutii. Vom lansa la apa ambarcatiunea mica in locul in care vom putea face acest lucru. In scenariul pesimist de la Bazias. Pana acolo vom merge cu ambarcatiuni mici pe traseu. Avem doua optiuni: sa mergem pana in Tisa si din Tisa in Dunare, sau sa mergem pe un canal mai putin cunoscut care sa ne duca din Bega pana la Bazias„, spune pentru opiniatimisoarei.ro Cristian Ilea, initiatorul CIRCUMEUROPA.

Planul expeditiei este urmatorul:

Etapele CIRCUMEUROPA 2022/2023

1 Septembrie – 30 noiembrie 2022

Timisoara – Novi Sad

Novi Sad – Sulina

Sulina – Istanbul

Istanbul – Thessaloniki

Thessaloniki – Atena

Atena – Eleusis 2023

Eleusis 2023 – Patras

Patras – Matera

Matera – Valletta

Valletta – Genoa

Genoa – Marseille

Marseille – Gibraltar

––––––––––––––––––––2023–––––––––-

15 Aprilie – 1 iulie 2023

Gibraltar – Lisabona

Lisabona – Porto

Porto – San Sebastian

San Sebastian – Bruges

Bruges – Rotterdam

Rotterdam – Amsterdam

Amsterdam – Essen

Essen – Linz

Linz – Pecs

Pecs – Novi Sad

Novi Sad – Timisoara

Daca va fi pus in aplicare planul de rezerva, echipajul va pleca cu ambarcatiuni mai mici din Timisoara, prin Serbia, si va urca la bordul vaporasului aflat acum in constructie in prima locatie in care acesta poate fi lansat la apa. Posibil la Bazias, in locul in care Dunarea intra in tara.

Din localitatea caraseana, echipajul isi va continua drumul pe fluviu pana in portul Sulina. Aici, vaporasul va fi ancorat, iar cei cinci exploratori se vor imbarca pe un velier de 16 metri, cu care vor continua calatoria pe Marea Neagra, pe Mediterana si vor iesi prin stramtoarea Gibraltar in Atlantic.

La bordul ambarcatiunii vor urca Mihai Patrascu director de imagine in TVR, Cosmin Jitariuc, jurnalist TVR Timisoara, Doru Cret, presedintele West Yacht Club si Ovidiu Badina, un timisorean pasionat de navigatie.

Organizatorii spun ca vor contacta Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana 2023 in vederea unei posibile colaborari.

Urmeaza sa vedem si daca cei de la Timisoara Capitala Culturala Europeana sunt interesati de proiectul nostru. Pe mine ma intereseaza mai mult palierul de cercetare si ecologie, as vrea sa facem analiza apelor prin care vom trece. Un alt palier e cel cultural, si ar fi foarte intersant sa putem organiza evenimente in fostele sau actualele capitale culturale cu ajutorul partenerilor. Sunt aproape 20 de capitale culturale pe care le vom atinge„, a spus Cristian Ilea pentru opiniatimisoarei.ro.

Foto: gokid.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.