Cu subventii din buzunarul romanului, societatea Colterm se lauda cu ‘profit’. Datoriile, ascunse sub pres

TIMISOARA. Pentru prima data in 8 ani, societatea de termoficare din Timisoara se lauda cu… profit. Asta deoarece Guvernul a platit, din buzunarele romanilor, adica de la buget, o serie de subventii care au ramas neachitate de acum cativa ani.

Subventiile neachitate erau trecute ca pierderi la societatea timisoreana, insa prin Ordonanta 59 de rectificare a bugetului national au venit la Timisoara 81 de milioane de lei.  Asta nu inseamna ca toate datoriile au disparut ca prin farmec. Pentru conducerea Colterm acestea nu sunt insa „relevante„.

Inainte de plata subventiilor, Colterm avea datorii de putin peste 90 de milioane de lei, atat la furnizori, cat si la banci.

„Anul acesta, societatea Colterm, ca bilant la sfarsit de an, va fi pe profit: aproximativ 40 de milioane de lei. De undeva din 2006 nu a mai fost pe profit. Am avut doua hotarari de consiliu local prin care am reusit sa recuperam 81 de milioane dintr-un total de 90 de milioane pe care le avea de recuperat societatea pentru neincasarea subventiilor. Mai avem de recuperam undeva la aproximativ 18 milioane de lei pentru anul viitor. In sase luni de directorat, am reusit sa recuperez 81 de milioane de lei, asta este important, iar Colterm este pe profit”, a explicat Cristian Mircea, seful Colterm.

Acesta a refuzat insa sa faca publice datoriile pe care operatorul din subordinea primariei le are inca.

„Intotdeauna vor fi datorii, atat timp cat avem si incasari, este normal sa le avem. Nu sunt relevante”, a completat Cristian Mircea. Acesta a explicat totusi ca anul fiscal se incheie in luna martie a anului viitor, ceea ce inseamna ca nici profitul anuntat acum nu este unul relevant.

La inceputul lunii octombrie, consilierii locali au recunoscut pierderile adunate la Colterm, votand un proiect de hotarare privind acoperirea partiala a pierderilor induse din prestarea serviciilor publice de productie, transport, distributie si furnizare a energiei termice pentru populatie in sistem centralizat. Primarul Nicolae Robu anunta ca Guvernul si-a asumat aceste pierderi adunate pana in anul 2012. Aceasta stergere a datoriilor a fost posibila prin Ordonanta 59 de rectificare a bugetului national, care permite ca pierderile induse si nedecontate sa fie compensate cu datorii la bugetul de stat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

  Pareri

 1. Domnule DIRECTOR GENERAL, Mircea Aron Cristian poate ar trebui sa ne explicati cum a-ti reusit sa ajunge-ti o societate pe profit cand in luna MAI, Coltermul avea o gaura de 130 mil lei datorita vechii conduceri din care a-ti facut si dumneavoastra parte. Datorita acestui fapt a fost destituit numai fostul Director General Pampu Petrica desi cand o echipa manageriala clacheaza ea se schiba integral conform Contractului de Management si Ordonantei nr 109/2011, contracte de care a-ti beneficiat toti inclusiv Consiliul de Administratie, care in cazul de fata trebuiau maturati si domniile lor.
  Dar ce sa vezi Consiliul de Administratie, care trebuia demis deodata cu Pampu a aprobat in regim de urgenta, insa TOTAL ILEGAL, o noua organigrama in care v-a uns pe dumneavoastra de meserie jurist (scolat la Universitatea Tibiscus Timisoara) venit in Colterm din postura de somer dupa falimentul Carpat AIR in functia de DIRECTOR GENERAL. CE SPUNE DNA-UL CE SPUNE-TI DOMNULE PRIMAR ROBU DUPA 25 DE ANI DE LA REVOLUTIE AVEM ASEMENEA SPECIMENE IN FRUNTA COMPANIEI PE CARE DUMNEAVOASTRA O PASTORITI POATE AR FI TREBUIT SA-L INTREBATI PE DOMNUL PRESEDINTE IOHANIS DACA ACESTA ESTE UN „LUCRU BINE FACUT”.
  Apreciind ca volumul de munca i-a cocosat pe cei 3 directori din vechea organigrama consiliul de administratie a gasit solutia ideala pentru a le usura greumantul si prin urmare cei 3 directori au devenit SASE cu avizul primarului care a validat salariile acestora de peste 100 mil lei vechi, lunar, per cap plus secretara si machineta la scara. Acum ca s-a obtinut faimosul profit pe hartie banii primiti de la Guvern fiind bagati in contabilitate ca si cum ar fi fost obtinuti datorita productiei realizate banuim ca domnii DERECTORI si-au tras si niste bine meritate prime de sarbatori asta in conditiile in care pe angajati i-au obligat sa-si ia somaj tehnic pe perioada liberelor acordate de faimoasa conducere. RETINETI PERIOADA 19.12.2014 6.01.2015 parca am fi o firma de fabricat ciorapi. Sa nu va mirati stimati consumatori daca pe perioada sarbatoriilor o sa intalniti perioade in care nu ve-ti avea agent termic.
  CEI SASE „RASFATATI” AI CONSILIULUI DE ADMINISTRATIE. Pe langa Directorul General prezentat mai sus sa vedem cine sunt rasfatatii. Director Comercial a fost numit domnul Ivantie Ruset, fost inginer sef in echipa Pampu, nimeni altul decat fratele consilierului municipal Vasile Ruset (PNL) cu probleme penale. Vine randul, apoi, Directorului de Productie in persoana domnului Mihai Golu fost, mecanic de pompe pacura aproprietar de firma specializata in montarea centralelor pe gaz de apartament asa ca daca doriti sa iesiti din sistemul centralizat domnul director va poate satisface dorintele. Pe postul de Director Distributie a pus labuta un personaj celebru in Colterm inginer bagator de seama dar specializat in trimiterea de faxuri la PSD. Director la Serviciul Tehnic Dezvoltare Investitii este domnul economist Emil Serpe via PNL fost membru al Consiliului de Administratie pe care se pare ca nu-l mai satisfaceau cei 20% din salariul Directorului General atat cat primea din postura de membru al Consiliului si s-a gandit ca mai bine i-ar prinde cei 100 de mil luati foarte usor din postura de director. Pe postu de Director Economic a ramas domnul Ionel Buciu care mai are 1 an pana la pensie si s-au gandit ca poate le mai e de folos pe aceasta perioada. Deci iata stimati consumatori pe cine platiti dumneavoastra prin facturiile umflate de acesti impostori. Ce spune-ti domnule PRIMAR ROBU nu crede-ti ca s-ar impune un audit profesionist sa va arate clar care este aportul acestor DERECTORI la buna functionare a companiei si a „PROFITULUI” declarat de domnul ARON CRISTIAN. Deci DOMNULE ARON NU MAI OCOLITI INTREBARIILE ZIARISTILOR REFERITOARE DATORIILE PE CARE LE MAI ARE COLTERMUL SI POATE NE SPUNE-TI DACA SUNTE-TI LA ZI CU PLATA CATRE FURNIZORII DE GAZE SI CARBUNE PRECUM SI DATORIILE CATRE PROPRII ANGAJATI CARE DATEAZA DIN 2007 PANA IN ZIUA DE AZI CA DOAR SUNTE-TI PE PROFIT NU CREDETI CA E MOMENTUL SA VA ACHITATI CREANTELE. O sa revenim cu amanunte picante daca o sa mai ramane-ti pe pozitie. SARBATORI FERICITE pe banii consumatoriilor.

  • nu te supara,dar dupa prima propozitie m-am oprit din citit…”a-ti”, „ajunge-ti” sunt greseli mari…

 2. Nu doresc sa apar pe directorul COLTERM (de fapt nici nu il cunosc), dar:
  – la o luna-doua dupa investire in multe zone a reaparut apa calda si caldura,
  – ideea „din buzunarul romanului” ar merita o discutie mult mai ampla decat abordarea facuta in cele scries. Politica economica neoliberala (in spatele caruia va ascundeti, constient sau nu) a cam dat in bara in foarte multe orase din EU (la multi km vest de noi) care constient au adoptat politici orientate pe interesele cetatenilor CINSTITI ai orasului (nu pe smecherasi);
  – daca „staful” este sau nu bun, va trebui sa o dovedeasca „vremurile si obiceiurile” care vin; daca nu se dovedesc a fi capabili SA PLECE. Datoriile de demult sunt datorate si acelor „pseudo-guvernanti si pseudo-directorasi” care au privit COLTERM (si similare) ca o „afacere profitabila” sau „aservibila” (unii chiar au privatizat astfel de institutii, dupa care „au tras apa”) nu ca o institutie care trebuie sa asigure servicii catre urbe.
  Daca va referiti indirect la „cheltuieli marite” care trebuie sa fie suportate de acei „fraieri” ramasi abonatii COLTERM, iar ati tras in bara. Cum vedeti viitorul unui oras de 300.000 de locuitori si – mai mult – a centrului si asa poluat (dar asta nu este decat un punct de vedere):
  – cu centrale de apartament?
  – fara incalzire?
  – cu „burlane scoase pe geam” si canadiene in mijlocul camerei?
  – cu incalzire electrica (?) la retele locale care nu ar suporta distribtia.
  Atat.

 3. PRINCIPALII VINOVATI PENTRU SITUATIA DEZASTRUOASA DE LA COLTERM SUNT:PRIMARUL,VICEPRIMARUL,CONSILIUL LOCAL,DIRECTORUL DIRECTIEI TEHNICE CHIS CULTA,SEF SERVICIU ZUBASCU IOAN,DIRECTOR ECONOMIC SMARANDA HARACICU,JURISTII DIN PRIMARIE CARE AU SEMNAT REFERATELE CARE AU STAT LA BAZA PROIECTELOR DE HOTARARE REFERITOARE LA COLTERM, MAFIA TRANSPARTINICA .

  http://revistaforte.ro/colterm-ul-timisorean-pierde-30-milioane-euroi/
  Colterm-ul timişorean pierde 30 milioane euroi
  ● Dar este condus de şase directori

  George Lână
  Primarul Robu şi Consiliul municipal, fără busolă

  În ciuda avertismentelor repetate ale liderilor de sindicat (adrese la primar, conferinţe de presă, prezenţe în şedinţele de Consiliu municipal), în care se denunţa managementul catastrofal al echipei conduse de Petre Pampu, cât şi prestaţia dezastruoasă a Consiliului de Administraţie al „Colterm” SA (alcătuit din nouă figuranţi, numiţi, după algoritm, de partide), sus pomenitul a rămas în fruntea companiei până în 21 mai a.c.

  Colterm A fost descălecat, singurel, după ce onor Consiliul municipal Timişoara, ce funcţionează şi ca Adunare Generală a Acţionarilor pentru Colterm, s-a convins că gaura, produsă de Pampu&Co, s-a rotunjit la fix 130 milioane lei (aproape 30 milioane Euro).

  Spunând lucrurilor pe nume, schimbarea lui Pampu, este, în fapt, o frecţie la piciorul de lemn al companiei. Conform Contractului de management, la numire, directorul general Colterm şi-a prezentat atât programul, cât şi echipa alături de care urma să-l făptuiască. Dar, cum se poate constata, aripile crescute au fost din lut greu, încât, împreună cu Ionel Buciu, director economic, Mircea Cristian, director comercial, şi Ivantie Ruşeţ, inginer şef, a înmormântat compania.

  Scandalos este că atât burgmaistorul Robu, cât şi Consiliul Municipal lasă impresia că nu doresc ca acest serviciu, de maximă importanţă socială, să funcţioneze. Impresia respectivă devine, automat, convingere, în momentul în care afli că numai Pampu a fost destituit, nu şi echipa, deşi când o echipă managerială se face de cacao, ea se schimbă integral, conform Contractului de Management şi Ordonanţei nr.109/2011.

  AGA, însă, le-a ignorat pe amândouă, deşi gaura de 130 milioane lei este opera celor patru, asistaţi de cei nouă membri ai Consiliului de Administraţie, care, în cazul faţă, trebuiau măturaţi şi domniile lor.

  Acestea sunt deja două ofsaiduri clare ale celor 27 consilieri municipali, din AGA Colterm, dar nu şi singurele. Nu credem că le-a luat Dumnezeu minţile, în bloc, ci, mai degrabă, că, ignorând oraşul şi bună parte din oamenii săi, au interese personale, evident comune. Altfel nu ne putem explica de ce în locul lui Pampu a fost uns, ca director general, Mircea Cristian, jurist, şomer după falimentul Carpat Air şi director comercial în echipa respectivului decapitat, post pe care la girat până zilele trecute. Adică până când Consiliul de Administraţie, care trebuia demis deodată cu Pampu, a aprobat, în regim de urgenţă, însă total ilegal, scornită parcă anume împotriva funcţionării normale a companiei.

  Înaninte de a vă povesti despre grozăvia numită organigramă, vă spunem că prima misiune a domnului Cristian, ca director general, a fost, fireşte, o angajare. La relaţii cu publicul a fost adusă fiica domnului Claudiu Dragomir, şef de cabinet al senatorului Ben Ony Ardelean şi preşedintele Consiliului de Administraţie al International Recycling Energy Timişoara, care intenţionează să producă energie electrică şi termică din deşeuri menajere, dar se chinuie de doi ani să pornească acest proiect. IRE nu are niciun muncitor angajat, dar Consiliul de Administraţie numără nouă oameni, plătiţi cu 20 la sută din salariul directorului. Iar cea de-a doua tot de angajare se leagă. Pe filieră PSD-istă, a angajat şi cel de-al doilea personaj, tot feminin şi tot la Biroul Relaţii cu publicul din sediul companiei. Probabil ca să nu i se facă urât primeia.

  O grozăvie de organigramă
  colterm-sediuDacă echipa lui Pampu număra un director general, unul economic şi unul comercial (+ un inginer şef), iată că nedemisul Consiliu de Administraţie, după o analiză – supertemeinică – a situaţiei, aşa cum se obişnuieşte, trăzneşte o nouă organigramă (în moalele capului companiei, fireşte) ce ne dă fiori şi acum.

  Apreciind că volumul de muncă i-a cocoşat pe cei trei directori, CA a găsit soluţia ideală pentru a le uşura greomântul. Şi, prin urmare, cei trei directori au devenit şase, cu avizul primarului Robu, care a şi validat salariile, plus facilităţile acestora: peste o sută de milioane lei vechi, lunar, per cap, plus secretară şi machinetă la scară.

  Dar să vedem cine sunt răsfăţaţii Consiliului de Administraţie al Colterm. Director comercial a fost numit domnul Ivantie Ruşeţ, fost inginer şef în echipa Pampu, nimeni altul decât fratele consilierului municipal Vasile Ruşeţ, care, printre altele, este şi preşedintele AGA din IRE.

  Neclintit, din 1986 încoace, pe postul de director economic rămâne domnul Ionel Buciu. Ca şi celebrul tovarăş Gherghina, din Ministerul de Finanţe, omul se dovedeşte a fi indispensabil, deşi doar cu altima echipă a girat o gaură de 130 milioane lei. Vine rândul, apoi, directorului de producţie, în persoana domnului Mihai Golu, fost mecanic de pompe de păcură. Domnia sa îl înlocuieşte pe domnul Ioan Samuilă, naşul lui Pampu, şi, se zice, apropitar de firmă specializată în, auziţi dumneavoastră, montarea de centrale pe gaz.

  Pe postul de director distribuţie a pus lăbuţa un personaj, celebru în Colterm pentru o gafă de proporţii. Inginer băgător de seamă la distribuţie, dar specializat în trimiterea de faxuri la PSD, într-una din zile, domnul Cristian Heredea a greşit adrisantul. Iar faxul a ajuns în braţele băieţilor de la PDL. Despre dumnealui se mai spune că este prelungirea singurului neuron al ex-directorului Piţurcă, acum consilier personal al actualului director general.

  Director la serviciul tehnic-dezvoltare-investiţii este, după unii, economistul Emil Şerpe, via PNL, în continuare membru în CA Colterm. Ca şi postul de director distribuţie şi acesta este unul nou înfiinţat. Şi, se înţelege, a apărut cu grija de a asigura protecţia pentru investiţii şi dezvoltare. Adică a celor 25 milioane lei disponibile pentru distribuţie, deşi, dacă ne aducem aminte, monseur Piţurcă a schimbat, la vremea lui, 75% din ţevile oraşului.

  Culmea este că deşi organigrama intră în vigoare – cu plăţi, maşini şi secretare – la 1 septembrie a.c., cei şase directori au intrat în pită chiar a doua zi, după ce a fost făcută cunoscută în şedinţa CA din iunie. Dar şi că din echipa de şase-şase! nu face parte niciun energetician.

  Povestea mai spune că, după intervenţia CA, din şase şefi de atelier au mai rămas doar trei. Că Bugetul, aprobat, cu mare lejeritate, de Consiliul Municipal, pentru cei şase directori şi Consiliul de Administraţie se ridică la 5,11 miliarde lei vechi. Dar şi că între principalii orchestratori ai găurii de 30 de milioane de euroi, sesizată, de la Poşta Câlnău, la companie, circulă un flux, nutritiv şi călduţ, dintr-un binecunoscut amestec pe plai mioritic: preteşug de partid, nemoşag, cât încape, şi nelipsita şpagă.