Noutati :

CSM ii raspunde lui Antonescu: Respectati suprematia legii si independenta justitiei!

16 august, 2012 - 12:28 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
2

Consiliul Superior al Magistraturii a criticat declaratiile presedintelui interimar Crin Antonescu. Acesta ii ceruse explicatii publice procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, pentru anchetele efectuate de procurori, pe tema fraudelor de la referendum.

CSM ia act cu  profunda ingrijorare de declaratiile si acuzatiile formulate  de la nivelul presedintiei interimare a Romaniei, privind anchetele penale ce vizeaza aspecte ale procesului electoral din cadrul referendumului pentru suspendarea presedintelui Romaniei,  aflate in curs de derulare„, se arata intr-un comunicat de presa al Consiliul Superior al Magistraturii, citat de realitatea.net.

Fata de mesajele  transmise de domnul Crin Antonescu, presedinte interimar, cu ocazia declaratiei de presa din seara zilei de 15 august 2012, CSM formuleaza urmatoarele precizari :

•    Activitatea procurorilor romani se desfasoara, conform prevederilor Constitutiei Romaniei, cu respectarea principiilor legalitatii, impartialitatii si controlului ierarhic. Potrivit Constitutiei Romaniei, procurorii nu sunt subordonati nici puterii legislative, nici puterii executive.
•    In acest context, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat, in sedinta publica din data de 24 mai 2007, ca: „ procurorii nu pot fi citati si obligati sa se prezinte in calitate de martori in fata Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constitutionale, fac parte din puterea judecatoreasca”.
•    Referitor la afirmatiile vizand derularea unor anchete penale, conducerea CSM a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii de verificari  pentru a se stabili masura in care astfel de afirmatii lezeaza independenta justitiei, independenta procurorilor in exercitarea atributiilor de serviciu si principiul separatiei puterilor in stat.
•    Procedura de convocare a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii este reglementata prin HCSM nr. 326/2005 de aprobare a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului. Conform art. 13 alin. 1) din Hotararea mentionata Consiliul se intruneste in Plen si in sectii ori de cate ori este necesar, la convocarea presedintelui, a vicepresedintelui sau a majoritatii membrilor Plenului ori, dupa caz, ai sectiilor. Calendarul prestabilit pentru reuniunea in sedinta a Plenului CSM este cel comunicat public prin comunicatul din data de 8 august , si anume 20-24  august 2012.
•    Reamintim recomandarile adresate Romaniei de catre Comisia Europeana,  in recentul Raport de tara din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, din iulie 2012, in special Recomandarea nr. 1 vizand: Respectarea statului de drept si a independentei sistemului judiciar.

Conducerea Consiliului reitereaza apelul la neinterferenta a actorilor politici in sfera justitiei, avand in vedere necesitatea respectarii principiilor fundamentale ale statului de drept, ce statueaza suprematia legii si independenta actului de justitie, ca elemente cheie  in arhitectura institutionala a Romaniei.

Conducerea CSM solicita actorilor politici abtinere de la orice manifestare de natura a aduce atingere principiilor fundamentale ale unui stat de drept.

Presedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, ca cere presedintelui CSM sa convoace o sedinta a acestui for pe tema cercetarilor „masive” facute de procurori pe tema referendumului, prilej cu care s-ar putea discuta si situatia ministrului de la justitie. „Ii cer public presedintei CSM sa convoace o sedinta a acestui for, in care sa discutam si sa ne lamurim asupra acestor aspecte, prilej cu care s-ar putea discuta si situatia ministrului de la Justitie. Tara are nevoie de un ministru stabil la Justitie, trebuie sa se intample cat mai repede„, a spus Antonescu. El a precizat ca asteapta un raspuns cat mai curand, in cursul zilei de joi. Totodata, Crin Antonescu a declarat ca cere procurorului general, Laura Codruta Kovesi, sa ofere public explicatii legate de scopul, mijloacele si natura cercetarilor pe care procurorii le fac „masiv” in ultimele zile in legatura cu desfasurarea referendumului.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. EU CRED CA ACEST CRIN, A FOST CONCEPUT DE PARINTII LUI IN PAUZA DINTRE DOUA BATAI LUOATE DE MAMASA DE LA TATASU. ALTFEL NUMI EXPLIC DE UNDE ATATA NERVOZITATE SI PRECIPITARE. BATE DIN PICIOR LA PROCURORI,LA PREMIER, LA ZIARISTI SI LA TELEVIZIUNI.RUSINE D-nle. INTERIMAR,BUCURATE DE PUTNUL TINP PE CARE-L PETRECI PE LA COTROCENI, FATI POZE CAT MAI MULTE FIINDCA TIMPUL E EXTREM DE SCURT.

  2. Serios mai CSM,voi sunteti STAT IN STAT? Dar va judecam noi, POPORUL, cei 8,4 mil.de dobitoci,sau hoti cum ne faceti, sau ce dracu ne mai considerati a fi,.Da, am votat contra NEBUNULUI,nu il mai dorim, si nici pe voi nu va mai vrem.