Noutati :

Criza in Cipru. Ministrul de finante Michael Sarris a demisionat!

19 martie, 2013 - 07:41 PM
Autor: Anonim      
Categorie: EXTERN
0

Ministrul cipriot de finante, Michael Sarris, a demisionat cu putin timp inaintea unei dezbateri furtunoase in parlamentul de la Nicosia asupra legislatiei referitoare la impozitarea depozitelor bancare.

Citand surse anonime, Reuters, Bloomberg si postul de televiziune Sky News anunta demisia lui Michael Sarris, potrivit Agerpres. Acesta se afla marti la Moscova pentru a discuta cu oficialii rusi problemele economice cu care se confrunta Ciprul.

Ca o conditie pentru acordarea unui plan de asistenta financiara internationala in valoare de 10 miliarde de euro, ministrii de finante din zona euro au impus statului cipriot sa impoziteze cu 9,9% toate depozitele bancare mai mari de 100.000 de euro si cu 6,7% pe cele inferioare acestei sume. Oficialii ciprioti doresc ca depozitele bancare mai mici de 20.000 de euro sa fie scutite de la plata taxei, celor intre 20.000 si 100.000 de euro ar urma sa le fie impusa o taxa de 6,75%, iar pentru cele mai mari de 100.000 de euro taxa va ramane nemodificata la 9,9%.

Principalele banci cipriote, prezente si pe piata din Romania, au inregistrat pierderi masive din cauza expunerii la Grecia.

Tarile din zona euro au convenit, sambata, asupra unui pachet de imprumuturi externe de 10 miliarde de euro pentru Cipru, insa fondurile sunt conditionate de introducerea unei taxe pe depozitele bancare, prin care guvernul de la Nicosia sa obtina circa 5,8 miliarde de euro.

Creditorii externi au avansat o taxa de 6,7% pentru conturile cu mai putin de 100.000 de euro si 9,9% pentru cele care depasesc acest nivel.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...