Cristian Moș și-a propus să mute în subteran toate locurile de parcare din Complexul Studențesc (P)

Deși s-a vehiculat că a fost trimis în lupta pentru funcția de primar ca să-i strice lui Dominic Fritz calculele, Moș își începe campania impunând un nou standard în politica locală bazat pe responsabilitate și transparență.

Într-o declarație recentă Moș a prezentat viziunea sa asupra funcției de primar: „angajamente precise și termene clare pentru realizarea proiectelor propuse.

Acesta își propune să ofere un model de guvernare în care cetățenii pot urmări cu ușurință progresul proiectelor și să fie informați despre fiecare etapă a implementării acestora.

Dacă la finalul termenelor pe care eu singur mi le voi asuma nu o să fie gata treaba, îmi voi înainta demisia”, a declarat el, demonstrând determinarea sa de a fi tras la răspundere pentru rezultatele obținute.

Nu sunt promisiuni, ci angajamente ferme”, a subliniat el.

Într-o perioadă în care încrederea în clasa politică este adesea pusă sub semnul întrebării, Cristian Moș vine în fața timișorenilor cu o abordare curajoasă.

Sunt un candidat independent – fără <oameni de partid>, fără presiune politică. Din funcția de primar, nu mă vor interesa decât rezultatele administrative.

Asta o să-mi ușureze munca și în Consiliul Local pentru că voi încuraja consilierii să se concentreze pe nevoile cetățenilor, fără implicare politică, și să lase politica doar pentru secțiunea de ‘Interpelări’. Proiectele de HCL sunt oportunități pentru comunitate, nu mijloace de negocieri pe sub masă.” – declară Moș.

Una dintre zonele din Timișoara pentru care el și-a făcut deja publice angajamentele este Complexul Studențesc.

Moș propune o serie de măsuri concrete pentru îmbunătățirea acestei zone vitale a orașului.

Printre acestea se numără extinderea zonelor verzi și amenajarea de parcuri, facilități recreative și culturale, promovarea practicilor de transport sustenabil și modernizarea infrastructurii.

Focus pe cei 40.000 de studenți din Timișoara – mă voi asigura că Primăria va avea o echipă din aparatul administrativ concentrată exclusiv pe studenți și pe viața lor în Complexul Studențesc. Totul în strânsă colaborare cu universitățile locale, asociațiile studențești, dar și cu restul instituțiilor interesate.

Angajament

În primele 6 luni de mandat, voi propune următoarele acțiuni:

1. Realizarea de spații securizate special destinate colectării separate a deșeurilor în complex, pentru a diminua amprenta ecologică a zonei și pentru a promova reciclarea și gestionarea responsabilă a deșeurilor.

2. Voi cere revizuirea planului de securitate al zonei, astfel încât să ne asigurăm că rata criminalității în zonă este cât mai scăzută.

3. Voi propune organizarea unei mici piețe volante periodice în Complexul Studențesc, pentru a facilita accesul cât mai rapid al studenților la hrană sănătoasă.

4. Voi amenaja cel puțin două parcări securizate pentru biciclete.

În primul an de mandat, voi aloca resurse financiare pentru un amplu proiect de revitalizare și îmbunătățire a Complexului Studențesc din bugetul local sau prin accesarea de fonduri europene sau guvernamentale.

Acest proiect va consta inclusiv în coborârea tuturor parcărilor construite între cămine în subteran, facilitând astfel construcția de:

1. Spații verzi și grădini comunitare – locuri care le-ar oferi studenților o oportunitate de a se implica în activități eco-friendly și de a se conecta cu natura.

2. Hub suport pentru antreprenoriat – un spațiu dedicat antreprenorilor în devenire unde se va încuraja inovația și spiritul întreprinzător printre studenți.

3. Transport sustenabil – promovarea bicicletelor și a mijloacelor de transport ecologice în toată zona complexului studențesc, pentru a putea reduce poluarea și pentru a încuraja un stil de viață activ și sănătos.

Până la finalul mandatului îmi doresc ca această zonă a orașului să fie atât un spațiu funcțional de locuire, studiu și co-working, cât și o zonă ideală pentru practicarea sporturilor, activităților de agrement și, nu în ultimul rând, o zonă vibrantă unde tinerii să se poată distra.” – scrie acesta pe contul său de facebook.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Sa nu zici ca faci si metro ca te si credem… La CJ cate parcari subterane sau mai bine zis la ce proiect subteran ai participat tu de acum vrei sa faci asa schimbari…

  2. Domnul meu, traiesti pe alta lume. Sa-ti explic, pe puncte:
    „Focus pe cei 40.000 de studenți din Timișoara” – majoritatea sunt din alte parti, adica vrei sa iei din banii contribuabilior ca sa o duca altii bine. Altii care, daca au masina, nu platesc taxe in Timisoara, dar beneficiaza de infrastructura rutiera a orasului, o uzeaza si ingreuneaza traficul. Ca va fi din fonduri europene sau guvernamentale nu conteaza, sumele obtenabile sunt limitate si dumneata nu doresti sa le folosesti pentru timisoreni. Vorbim de Complexul Studentesc, dar mai sunt si alte locatii (Aradului, Arte, etc.), facem peste tot?
    Electoral vorbind, nu-ti foloseste la nimic: studentii cu drept de vot nu locuiesc in camin, cei fara drept de vot vin din Giroc, Dumbravita, Ghiroda, Filiasi sau Viseul de Sus.
    1. „Spatii securizate pentru deseuri” = investitii minime, probabil in sarcina Retim-ului.
    2. „Plan de securizare” – nu se intampla multe in zonele studentesti, zona e circulata intens ziua si noaptea. 1…2 patrule de Politie in plus, iluminat public in colturile in care nu e, si se clarifica totul.
    3. „Mica piata volanta” = max. 500mp cu niste mese de beton sau tabla, apoi vedem ce succes are. Magazinele alimentare din zona vand fructe si legume, in plus caminele au bucatarii limitate sau deloc, asa ca vinzi de fapt o ceapa verde si o rosie. Adica investitie minima care nu „rezolva” mare lucru.
    4. „Parcari securizate pentru biciclete” – sunt zeci de camine, ar trebui o parcare la fiecare 2…3 camine, nimeni nu „parcheaza” bicicleta departe. S-a facut „parcare securizata” la CJT, 20.000€ si sta goala. Loc sa faci din astea in Complex nu e.
    „Parcari subterane”? Faceti pentru contribuabilii orasului prima data, ca inca n-am vazut una.
    „Loc de conectat cu natura” este in spatele caminelor spre Michelangelo, e suficient de mare.
    „Hub pentru suport antreprenorial” – faceti in cadrul facultatilor. In complex nu e loc, nu e cazul.
    „Transport sustenabil, biciclete, etc.” Sa stam in pe alei si sa vedem cate bicilete trec. Eu trec des pe acolo, e acceptabil cum e, (str. Socrate nu prea, dar n-ai ce face), trebuie mers cu grija printre sutele de pietoni, si de fapt nu mai e loc sa faci alte piste. Studentii nu se inghesuie sa circule cu bicicleta, totul e aproape. La „Pret-a-Manger” de obicei singura bicicleta parcata e a mea.
    Complexul studentesc ar beneficia de un singur lucru: mai buna gospodarire, de la spatii verzi la trotuare bine facute. Si atat, pe partea dinspre atributiile administratiei locale.

    • Ai dreptate cu studentii. Mai bine mutam universitatile „la ei” in Banatul montan sau in Oltenia, sa ramana acasa la ei acolo, sa uzeze infrastructura lor! Si sa-si cheltuie banii acolo, aici sa vedem la terase doar localnici! Si mai au si neobrazarea ca dupa ce termina facultatea sa ramana aici sa „ne ia locurile de munca”. Zic sa ne intoarcem in evul mediu, inconjuram orasul cu ziduri de aparare si traim „banateneste”. Chemam si stapanirea habsburgica sa ne exploateze. Pardon, „civilizeze”. Ar mai fi si varianta sa se mai construiasca niste campusuri de secol 21, campusurile sa fie delimitate, nu sa intre cine cum doreste cu masina, campusurile sa fie administrate de universitati, n-are primaria(si deci nici Mos n-ar avea) treaba cu ce e in interior, primaria sa faca niste parcari de-alea park&ride cu taxa, sa faca un transport in comun decent…

      • Oltene, n-am nimic cu studentii, de oriunde ar fi ei. Pe domnul Mos l-am criticat, afirmatiile si planurile sunt ireale si inutile in mare parte. Da, ar fi frumos ca studentii sa aibe conditii ca in Suedia, dar numai daca si populatia Timisoarei are aceste conditii. Te rog mergi in Complexul Studentesc cu planurile distinsului in mana si identifica fiecare punct: unde, cum, de ce. Nu vei fi 100% de acord cu mine, dar nici amplasament de fantana cantatoare (cum viseaza un alt vizionar) nu vei gasi. Parcari subterane? Cu taxa 20lei/zi ca in Piata 700 si vor fi jumate’ goale, tot pe iarba vor sta masinile.
        P.S.: mi-am amintit, cica sa facem zone verzi in complex sa ne conectam cu natura, de parca n-ar fi malul Begai la doi pasi!!!

        • Sa aiba studentii mai multe decat localnicii🙃😂🙃 Universitatile sunt de stat, sa se gospodareasca cat mai bine, treaba lor. N-am nimic impotriva sa ajunga ele (sau campusurile) la nivel de Suedia inaintea orasului daca pot. Iar administratia locala sa colaboreze, de ce nu, fiecare cu atributiile sale. Park&Ride sa fie pentru toti, fie ei localnici, studenti, turisti. Ca Mos bate campii stiu, plus ca am vazut ce „planuri” a aberat acum 4 ani si ce a facut. Si-a ales si Mos un grup tinta pe care spera sa-l convinga(prosteasca), studentii de azi sunt o tinta buna, pe langa cei de acum 4 ani care s-au atasat de aburelile lui Fritz. Iar daca tu esti multumit de Fritz… eu nu pot sa te fac nemultumit😂. Si reciproca e valabila, nici tu nu o sa ma convingi sa fiu multumit de Fritz sau de USR. Asa ca o sa aleg dintre cei care candideaza, n-am cum sa-i schimb. Si o sa aleg pe cel pe care-l consider cel mai bun. Altii or sa considere pe altcineva ca fiind mai bun. E democratie.

          • Daca se gospodaresc univeristatile din banii lor va fi dezastru iar acest lucru se poate vedea considerand cat dureaza pentru UVT sa construiasca un camin nou. De conditii la nivel de Suedia nici nu poate fi vorba, eventual de conditii la nivelul unor cartiere din Suedia unde nu intra politia. Hai sa nu uitam ca pana nu a facut Ciuhandu o anumita sistematizare in complex era haos. Ceea ce s-ar putea face este supraetajarea unei parcari cu 1 sau 2 etaje iar taxele sa fie modice, la nivel de abonament anual rezidential pentru ca altfel nu va fi ocupata.

  3. Dane, tu pari d’ala de se pricepe la toate. Sper ca te gasesc pe buletinul de vot, ca te-as vota boierule.
    Vezi ca aia cu spatiile pt deseuri nu-i obligatia retim, ei doar ridica.dar important e ca tu le stii pe toate nene! Bravo.

  4. Ar trebui modificata legea electorala in sensul de a nu se mai permite persoanelor idioate sa ocupe functii care pot influenta societatea. Romania are programe speciale de crester, educare si trai decent pentru persoanlel cu probleme de sanatate mintala care beneficiaza de ocrotire si protectie in spiritul corect si uman al normativelor legale europene.