Noutati :

Cresc impozitele si taxele locale la Timisoara in 2018. Nu insa pentru toata lumea. Cine va plati mai mult

20 decembrie, 2017 - 09:22 AM
Autor: Anonim      
Categorie: ADMINISTRATIE
1

TIMISOARA. Banii care revin bugetului local al Timisoarei in 2018, dupa modificarea impusa de Guvern, de reducere a impozitului pe venit, sunt neindestulatori pentru oras, astfel ca Primaria trebuie sa ceara Consiliului Local majorarea taxelor si impozitelor pentru anul viitor.

CITESTE SI: Timisoara devenea primul oras liber de comunism din Romania, pe 20 Decembrie 1989. Zeci de mii de muncitori ieseau din fabrici si umpleau Piata Operei 

Practic masura luata de Guvern de a reduce cota de impozitare a impozitului pe venit de la 16% la 10% conduce la diminuarea veniturilor din cote defalcate din impozitul pe venit aferente bugetului local cu 40%, adica cu aproximativ 120 de milioane de lei, se arata intr-un document intocmit de Primaria Timisoara.

Primarul Nicolae Robu anunta ca simplii cetateni ai Timisoarei nu vor fi afectati de aceasta crestere, ci doar aceia, persoane fizice care au in proprietate imobile inchiriate in care functioneaza firme ori institutii, respectiv persoanele juridice.

Un lucru care mie imi repugna este cresterea fiscalitatii. Suntem obligati sa crestem taxele si impozitele locale pe cladiri, doar dedicate afacerilor, nu pe zona rezidentiala. Simplii cetateni nu vor avea niciun leu de platit in plus. Eu am redus fiscalitatea an de an de cand am devenit primar, dar macar acum, o parte din pierderi trebuie sa le compensam si efectiv nu avem cum. Si asa prin majorarile la care suntem obligati sa recurgem, vor recupera circa o treime din cat pierdem. Vom lua si un credit bancar, vom vedea ce vom face, dar inclusiv plafonul de indatorare se schimba odata cu schimbarea veniturilor pe care le obtinem cota parte din impozitul pe venit, avand in vedere acea reducere a impozitului pe venit de la 16% la 10%, reducere pe care eu o salut. Numai ca ea trebuia sa fie insotita de o crestere a cotei parti din impozitul pe venit care ramane la bugetul local de la 41,75% cat era, nu la 43% cat a crescut-o guvernul, ci la 66,8%. Daca se facea aceasta crestere, atunci era totul foarte bine, nu am fi pierdut nimic, insa ramanea doar de salutat faptul ca impozitul pe venit la nivel de angajat e mai mic. Asta o salut….„, a declarat primarul Nicolae Robu.

Consilierilor locali le va fi supusa spre dezbatere stabilirea impozitelor si taxelor locale la Timisoara pentru 2018 in urmatorul plen.

Astfel, municipalitatea propune:

– Modificarea cotei de impozitare aplicabilala calculul impozitului pe cladiri pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, de la 0,2% la 1,3% asupra valorii impozabile a cladirii.

– Modificarea cotei de impozitare aplicabila la calculul impozitului/taxei pe cladiri in cazul persoanelor juridice pentru cladirile nerezidentiale, de la 1% la 1,3% asupra valorii impozabile a cladirii

– Majorarea impozitului pe cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice si a impozitului/taxei pe cladiri datorat de persoanele juridice, prin stabilirea unei cote aditionale de 50% fata de nivelul cotelor de impozitare aplicabile in anul 2018.

Aceste masuri, sustin specialistii Primariei, „vor duce la atenuarea impactului negativ adus bugetului local in 2018 prin diminuarea veniturilor proprii ale Municipiului Timisoara, ca urmare a reducerii cotei de impozitare in cazul impozitului pe venit„, dupa cum se arata in expunerea de motive ce insoteste proiectul de hotarare ce va fi supus dezbaterii si aprobarii consilierilor locali la urmatoarea sedinta in plen.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Domnule Robu, v-ati intrebat vreodata cati oameni din Primaria Timisoara isi iau banii lunar, si nu putini, fara sa faca NIMIC constructiv toata ziua? Reduceti cu 50% sau chiar cu 100% unele slujbe caldute si veti ramane cu bani suficienti. Pentru detalii va stau oricand la dispozitie.