Noutati :

Cotele de pericol, depasite pe rauri din Banat. Se munceste la suprainaltari de diguri. Pompieri din Arad vin in ajutorul colegilor din Timis. Foto si video

1 mai, 2019 - 04:18 PM
Autor: Redactie      
Categorie: EVENIMENT
0

TIMISOARA. Anunt al reprezentantilor de la Apele Banat legat de nivelul apelor in Timis si Caras Severin. Au fost depasite cotele de pericol pe raul Sasa, afluent al raului Bega, la statia hidrometrica Poieni, insa tendinta este de scadere. Apoi pe raul Bistra, afluent al Timisului, la Obreja, tendinta fiind stationara.

De asemenea se mai inregistreaza depasiri ale cotelor de inundatie: pe raul Nadrag, afluent al raului Timis, la statia Nadrag, dar tendinta este de scadere, pe raul Fenes, afluent al raului Timis, cu tendinta de scadere, pe raul Sebes, afluent al raului Timis, la Turnu Ruieni, si pe raul Rusca, afluent al raului Bistra, la Voislova, unde tendinta e de scadere.

Echipe de interventie lucreaza pe raul Bistra la 3 km amonte localitatea Obreja pentru suprainaltarea digului de pe malul stang al raului pe o lungime de aproximativ 60 de metri. Au fost pozitionati saci cu nisip pe ambele maluri ale paraului Eruga pentru a evita inundarea a 7 locuinte.
In localitatea Crivina, au fost montati 100 de saci cu nisip pentru protejarea unei case aflata in pericol de inundare.

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis Cod Rosu de inundatii pentru raurile din bazinele hidrografice: Bega, Nadrag si Bistra (judetele Caras-Severin si Timis), valabil astazi intre orele 14:00 – 18:00.​

Inspectoratele judetene pentru Situatii de Urgenta, dar si cele de politie si jandarmerie sunt pregatite sa intervina in sprijinul populatiei si autoritatilor locale din zonele vizate de fenomenele periculoase prognozate.

S-a dispus suplimentarea efectivelor de pompieri pentru optimizarea misiunilor de raspuns, ​in cazul producerii unor situatii de urgenta. Pentru asigurarea actiunilor in sprijinul administratiei publice locale si a comunitatilor, pompierii militari au verificat si pregatit mijloacele tehnice de interventie la inundatii, constand in motopompe de mare capacitate, barci si autospeciale cu echipamente pentru evacuarea apei.

Efective ale ISU Arad sar in sprijinul colegilor din Timis cu efective si echipamente de interventie.

Pentru protectia populatiei din zonele vizate de fenomenele prognozate, dispeceratul IGSU a transmis mesaje de avertizare, prin intermediul sistemului RO-Alert.​

Totodata, se recomanda cetatenilor ​ din zonele vizate de avertizari sa ia masuri pentru curatarea santurilor si rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuarii normale a apelor pluviale si sa respecte recomandarile transmise de autoritati.​

UPDATE: Hiodrologii au actualizat prognoza pentru urmatoarele ore si spun ca apele vor ramane la cote ridicate pe raurile cu probleme din Banat, insa nivelul acestora nu va mai creste. Codul rosu nu mai este valabil, insa pana la miezul noptii se va mentine codul portocaliu pe raurile din bazinele hidrografice: Bega – bazin amonte S.H Faget, Bistra – curs inferior, Timis pe sectorul aval confluenta Bistra – S.H. Lugoj, in judetele Caras-Severin si Timis.

Tot cu incepere din aceasta seara, insa pana joi dimineata in jurul orei 9, se institutie cod galben pe raurile din bazinele hidrografice: Bega – bazin amonte S.H. Balint, Timis – bazin aval S.H. Sadova – amonte S.H. Brod, in judetele Caras-Severin si Timis.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...