Cosurile de fum necuratate duc la dezastre. Doua incendii, unul dupa altul, provocate de funingine aprinsa

S-a dat alarma sambata seara, dupa ce un apel la 112 anunta un incendiu in localitatea aradeana Chier, care tine de comuna Tarnova.

CITESTE SI: Aproape 2,8 milioane de romani vor primi bani de la stat pentru plata facturilor la energie anul viitor 

Flacarile au cuprins anexa unei case si amenintau sa se intinda si la locuinta.

Masini ale pompierilor si ambulante au ajuns repede la fata locului, iar salvatorii au reusit sa impiedice extinderea focului. Dupa o ora de interventie, flacarile au fost stinse.

Un barbat de 51 de ani, proprietarul casei a suferit arsuri la bratul stang si cap. El a fost preluat de ambulanta si dus la spital.

In timp ce echipajele de pompieri se aflau la fata locului, salvatorii au vazut un alt incendiu, izbucnit la cosul casei vecine. Inca o masina de interventie a ajuns la fata locului si a oprit extinderea flacarilor la acoperis.

Cosul de fum necuratat de funingine este cauza izbucnirii incendiului.

Deoarece sezonul rece și-a făcut simțită prezența, vă reamintim principalele măsurile pe care trebuie să le respectați pentru a preveni declanșarea incendiilor la coșurile de fum:  
 
Coșurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic (în mod obligatoriu la începutul sezonului rece), de către persoane specializate şi autorizate în acest sens;

În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea intra scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;

Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

La trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel putin 10 centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;

Nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc;

Gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);

Se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.”, au precizat reprezentantii ISU Arad.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

    Pareri

  1. cornel spune:

    Daca ia foc gudronul/ funinginea din cos, ajunge si la 1000 grade. Eu am cos zidit, si totusi i-am tras pe interior tubulatura de inox pentru siguranta.

    • puiu spune:

      eu am patit de 2 ori (recidiva) mi-a luat foc gudronul din cos ,dar l-am stins (noroc ca am fost acasa) si a doua oara tercacota .Fumuri si cosuri diferite in amandoua cazuri eram pe punctul de a pleca de acasa . Stau si ma intreb ….daca nu eram acasa? PS: acum curat cosurile si teracota mult mai des.