Copiii trebuie sa iasa, sa se joace, sa alerge, iar batranii sa se plimbe macar seara. Cum vede relaxarea restrictiilor profesorul Rafila

Trebuie sa ne gandim si la persoanele varstnice, care trebuie incurajate sa faca miscare in cursul serii, cand circulatia este redusa„, crede profesorul Alexandru Rafila, care precizeaza ca 15 mai e o data rezonabila pentru ridicarea treptata a restrictiilor de circulatie in Romania.

De mai bine de o luna copiii Romaniei stau in casa. Medicii spun ca sanatatea lor poate fi afectata din cauza lipsei miscarii si a soarelui. In Spania premierul are de gand sa relaxeze aceasta restrictie din 27 aprilie, astfel incat copiii sa poata lua aer curat.

Cred ca si in Romania trebuie gandita o astfel de masura, probabil ca nu tot din 27 aprilie, pentru ca, stiti, evolutia epidemiei in tara noastra are un decalaj de circa 3 saptamani fata de Spania, 2-3 saptamani, probabil ca 15 mai este o data mai rezonabila pentru Romania, dar cred ca acest tip de gandire este unul corect„, e de parere Alexandru Rafila, citat de ziare.com.

Profesorul Rafila spune ca si varstnicii ar trebui sa iasa afara, insa, deocamdata aceste schimbari nu sunt reglementate oficial.

Copiii, sigur, in timpul zilei trebuie cumva sa iasa, sa se joace, sa alerge, sa faca miscare, dar probabil ca trebuie sa ne gandim un pic si la persoanele varstnice, care sa fie incurajate eventual sa faca plimbari, sa faca miscare, in cursul serii, cand circulatia este redusa„, a mai precizat profesorul Alexandru Rafila.

Cel mai recent raport al OMS arata ca pasii de ridicare a restrictiilor trebuie sa fie facuti gradual, cu intervale de timp pentru a evalua impactul lor. Ideal ar fi un interval de minim doua saptamani – care corespunde perioadei de incubatie a virusului – intre fiecare masura de restrictie ridicata.

In vreme ce multe tari au inceput deja sa ridice restrictiile de circulatie, Romania nu a anuntat inca vreun plan in acest sens.

Sa speram ca data de 15 mai va coincide cu incetarea starii de urgenta, dar in paralel trebuie sa existe si o strategie de reluare progresiva a vietii economice, sociale„, a declarat pentru Mediafax profesorul Rafila.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Zilele trecuta, am iesit la ora 11,45 (in intervalul 11.oo – 13.oo, cand) in parcul Carmen Sylva, pentru o plimbare de 45 minute. In parc eram 4-5 batrani care ne evitam de la distanta, si vreo 5 care-si plimbau cainele (OK, des plimbatul cainilor in parc este interzisa). A aparut P.L. si ne-a atentionat sa parasim parcul; ne-am conformat dar nu am inteles; eram max 2 persoane (familie) „cuplate”, distente de 25 m de cei cu care „te intalneai” nimeni nu facea nici mici si nu consuma nici bere, …. .
    Nedumerirea este legata de faptul ca un parc aproape gol (max 10 persoane, unele in traversarea parcului) a fost golit.

  2. ,,in cursul serii circulatia este redusa…,,Mai,voi sunteti zdraveni la cap??In cursul serii toata lumea e pe strada:copii,trotinete,bviciclete,manele,fumatori,discutii intre grupuri de indivizi de tot felul….nu e loc pentru varstnici.
    Toata lumea ii priveste ca pe ciumati si fac tot felul de comentarii in cuvinte suburbane….Si persoanele peste 65 de ani,trebuie sa se hraneasca,sa plateasca facturi,sa scoata un ban de la banca,sa socializeze….Ce sa faca seara,sa asculte insultele unor manelisti bauti??Mai ,conducatorii de la Romanica,chiar nu mai judecati de loc??Asta e gerontocid ,nu protectie!!!!

  3. Dacă o s-o țineți mjltcu izolarea carantinata idioata copiii se vor ingrasa, bătrânii se vor îmbolnăvi de alte boli, adică cele mai frecvente, bolile coronariene. Eu stiu ca sistemul sanitar este in dezastru, ca fara o menținere a izolării sociale numarul îmbolnăvirilor ar copleșit spitalele si ar aduce mari nenorociri, dar fiti oameni rezonabil. Spuneti asta in gura mare (În media): oameni buni feriti- va de contactul direct cu alte persoane până trece această pandemiei sau până se gaseste un vaccin. Dar, faceti plimbari prin parcuri, în jurul blocurilor, nu va înghesuiți la magazine si la farmacii, duceți o viata ordonată pentru că peste 2- 3 luni sa nu fiti bolnavi psihic. Cine ne spune asta? O fi acest virus foarte condamnabil, dar daca am fi fost educați zilnic pentru a înțelege ce reprezinta izolarea socială și nu am sta închiși ca la închisori, rezultatele sănătății mintale si fizice ar fi altele. Despre educatie ad avea multe de spus. Vedeți ce violențe au avut loc pe străzi în România acestor zile. Ne facem ca nu vedem problema. Ea există de mult
    Comunistii au ascuns- o ( ba chiar au promovat- o in vederea cresterii populatiei), iar în această democrație ne- am făcut ca nu exista. Până acești indivizi erau la cerșit și furat in alte tari nu era o problemă. Iata ca acum a apărut adevarata fata a problemei. Trebuie, politic, adoptat un program de 30- 40 de ani pentru o amplă acțiune de educard_scolarizare a acestei părți din societatea românească.

  4. Avertismentul dat mai sus este pentru cetățenii români de buna credinta ( pentru că tot suntem în sarbatori) . Evenimentele deschise ( dar mai ales vazute) ne demonstrează clar ca peste 30- 40 de ani va fi tarziu. Treziti- va acum! Un program strict de educatie/ școlarizare care sa se intinda pe o perioadă de minim 30- 40 de ani, in care acesti tineri ( până la 18- 20 de ani ) sa fie urmaririti prin programe speciale, impteuna cu ceilaltitineri ( nu izolati) . Trebuie sa dispara acea generatie needucata, pentru a aparea o noua generatie care sa nu aiba nimic in comun cea veche. Asta trebuie sa inteleaga si UE. Problema grava e in Romania, dar ea este evidentă și în Bulgaria, Grecia, Ungaria, Serbia

  5. Dacă aș fi parlamentar european, cele descrise mai sus ar constitui probleme curente pe care le- aș ridica. Uniunea Europeană trebuie sa inteleaga ca trebuie investiți bani multi in urmatorii 30- 40 de ani in educatia acestei părți a societății. Dacă n- o fac acum peste 30- 40 de ani va fi prea tarziu. Educația și numai educatia îi va scoate din promiscuitatea in care traiesc, din mizeria ghetourile ( care vor trebui rase de pe suprafața pamantului) și- i va aduce la un nivel mediu de civilizație. Din pacate elitele ridicate din cadrul lor nu- s in stare ( asa cum au facut elitele românești, cel putin in Ardeal acum mai bine de 300 de ani), sunt prea putine, prea egoiste ( vezi palatele lor) si chiar neajutorate. Nu uitati: imediat după această pandemiei trebuie pus in practica un vast program de educatie pentru o îndelungată perioadă de timp, altfel pentru cei tineri nu le prevăd un viitor bun. Nu va faceti ca nu vedeti! Nu va ascuneti după vorbe! Aceste îndemnuri nu sunt rasiale, nu sunt xenofobe, ci sunt pentru crearea unei lumi mai bune. Acești indivizi va urăsc pentru că nu sunt ca voi. Faceti- i sa creada ca pot fi! Faceti-i sa ajunga ca voi! Nu- i lăsați la periferia societății ca va vor aduce multe necazuri. Acum este momentul sa acționari! Inca nu- i prea tarziu.

  6. Batranii sunt activi dimineata, toata lumea stie asta. Ar trebui modificare in ordonanta orele intre care oamenii in varsta pot iesi sa-si faca cumparaturi, sa se plimbe, sa stea la aer curat. Intervalul 8-14 ar fi ideal.