Copiii ai caror parinti sunt in strainatate, incurajati sa foloseasca calculatorul pentru a tine legatura cu familia

Reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis au vorbit astazi, la Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timisoara, despre situatia copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate.

Rodica Negrea, director general al Asistentei Sociale si Protectia Copilului Timis, impreuna cu Delia Costan, Catalin Tiuch (consilier judetean) si Rob Van Kranenburg au prezentat Subproiectul ShareIT, care face parte din Proiectul PEOPLE.

“Subproiectul isi propune sa promoveze incluziunea sociala in cazul copiilor cu parintii plecati la munca in strainatate, prin utilizarea tehnologiei comunicatiei si informaticii in mentinerea legaturii cu familia, si nu tehnologizarea relatiei parinte-copil. Mai précis, obiectivul programului e sa reusim sa mentinem o legatura permanenta intre acesti copii si părinţii lor. Proiectul ii incurajeaza pe copii sa invete sa folosească tehnologia comunicatiei si informaticii pentru a putea fi in legatura stransa cu parintii lor plecati in strainatate.”, a declarat Rodica Negrea.

Ceea ce a determinat initierea acestui proiect este situatia ingrijoratoare a copiilor care pot deveni tinte sigure ale excluziunii sociale.Shareit include 7 regiuni europene: Anglia, Andaluzia (Spania), Venetia (Italia), Noord Braband (Olanda), Malopolska (Polonia), Stockholm (Suedia) si Timis (Romania). Subproiectul este finantat prin Programul INTERREG IV si co-finantat de Consiliul Judetean Timis, bugetul alocat fiind de 60000 de euro.

Unele estimari arata ca cel putin unul dintre parintii a aproximativ 15% dintre copiii cu varste cuprinse intre 0 si 18 ani a lucrat sau lucreaza in strainatate (UNICEF, 2008) si ca mai mult de o treime din familii au avut cel putin un membru care a lucrat in strainatate incepand cu 1989 (Sandu, 2006). Cu toate acestea, cifrele oficiale sunt mult mai conservatoare. Potrivit ultimelor comunicarii venite de la ANPDC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copiilor), doar in jur de 1.65% din copii sunt lasati acasa de catre parintii care migreaza temporar (Salvati Copiii, 2007).

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...